SUOMEN VAALITULOS KIINNOSTAA

2

SUOMEN VAALITULOS KIINNOSTAA

Madridin kaupungintaloSuomen vaalitulosta ja Suomen kantaa Portugalin tukipakettiin on saanut selitellä pitkin viikkoa. Espanjassa perussuomalaiset linkataan suoraan äärioikeistolaiseksi liikkeeksi eikä koalitiohallituksiin tottumattomille espanjalaisille kokoomus-sdp-perussuomalaiset -hallituskuvio tunnu kovin helposti aukeavan. Eurooppa-vastaisuus nähdään uutena kehitystrendinä, jota toivotaan Euroopassa pysähdyttävän hetkeksi miettimään: miksi näin?

Madridin autonomia vastaanottoEspanjan autonomioiden ja kuntien velkaantuminen huolestuttaa kansainvälisiä talousanalyytikkoja. Järjestin residenssissä pohjoismaisen lounaan, jossa vieraana oli Espanjan valtiovarainministeriön kuntarahoituksesta vastaava osastopäällikkö. Aiheeksi nousi kuitenkin Suomi. Suomen kanta Portugalin tukipakettiin on tällä hetkellä Espanjalle suurempi uhka kuin sen omien reformien epäonnistuminen. Aluerahoituspäällikön mukana lounaalle tulikin Espanjan rahoituksesta vastaavia korkeita virkamiehiä. Olemme nykyisin hyvin suosittuja.

Valtiosihteeri Yañez viimeistelemässä seminaaripuheenvuoroaan

Suomen tilanteesta kyseltiin myös käytävillä Madridin autonomiapresidentin vastaanotolla sekä arabimaailman mullistuksia käsitellessä seminaarissa. Menipä nykyisin mihin vain, Suomi nousee esiin. Espanjan ulkoministeriön valtiosihteeri esitti seminaaripuheenvuorossaan huolensa Euroopassa kasvavasta ulkomaalaisvastaisuudesta.

 
SUOMEN VIENTIÄ EDISTÄMÄSSÄ

Sievin johtajat odottelemassa tilaisuden alkua

Espanja kuuluu maihin, joissa yritysten vientiponnistelut saavat lisäarvoa, kun lähetystö on niitä tukemassa. Suomalaisten yritysten kansainvälistymisen edistäminen on yksi tehtävistämme.

 

 

 

Espanjalaisia ostojohtajia lounaalla suurlähetystössä.

Järjestimme buffet-lounaan Espanjan suurimpien pörssiyritysten 50 hankintajohtajalle. Kupletti menee näissä aina seuraavasti: Suomen vienninedistämisorganisaatio Madridissa Finpro haarukoi oikeat kutsuttavat. Vieraat kutsutaan suurlähettilään nimissä. Avaan tilaisuuden ja kertoilen jotakin yleistä ja positiivista Suomesta. Suomalaisfirman edustajat kertovat ensin kehittelemästään tuotteesta ja sitten omasta yrityksestään. Lounaan aikana yrityksen edustajien on tehtävä konkreettinen myyntityö. Oma tehtäväni on luoda eri pöydissä positiivista kuvaa Suomesta, sen taloudesta ja vahvuuksista. Syöminen jää vähemmälle.

Residenssissä esittelemissämme tuotteissa on ollut aina jokin uusi ajatus takana. Nyt oli vuorossa Sievo -niminen yritys, jonka tuotteena on software, jolla rakennetaan silta yrityksen hankintatoimen ja rahoitushallinnon välille. Sievo on yksi Suomen nopeimmin kasvavia it-alan yrityksiä.

Espanjalaisvieraat olivat kiinnostuneita. Panostus ei mennyt hukkaan. Sievo sai kontakteja, joiden pohjalta se voi sopia myöhempiä uusia tapaamisia.

MUITA RIENTOJA

Espanjassa on käynnissä vastaavanlainen harjoitus kuin Suomessa maabrändin vahvistamiseksi. Täällä välineenä ovat maabrändi-suurlähettiläät. Espanjan kruununprinssi Felipe ja hänen puolisonsa Letizia ”akkreditoivat” uusiksi suurlähettiläiksi muun muassa tennistähti Rafa Nadalin ja Espanjan jalkapallomaajoukkueen valmentajan Vicente del Bosquen. Uudet lähettiläät sitoutuvat osallistumaan espanjalaisyritysten vientiponnisteluihin. Tilaisuudessa sai kontakteja Espanjan maabrandi-ihmisiin. Suomessa tehty maabrändiselvitys kiinnosti. Pitää lähetellä kopioita.

Ignacio Chávarrin teos "Meille vai teille?"-näyttelystä Suomen kulttuuri-instituutissa avattiin jälleen uusi näyttely, tällä kertaa suomalaisista supersankareista. Näyttely on muun muassa tutkielma miesten pitkistä kalsareista. Madridilaistaiteilija Ignacio Chávarri vietti talven 2009 Suomessa. Näyttely on hieno esimerkki siitä, mitä taitelijavaihdon kautta voi syntyä.

 Ignacio Chávarri näyttelynsä avajaisissa

 

 

 

 

 

EU-maiden lähettiläät oli kutsuttu tutustumaan Euroopan unionin satelliittikeskukseen Torrejonin sotilastukikohdassa, Madridin liepeillä. Satelliittikeskuksen toimeksiannot ovat kasvaneet 261%, mutta EU-rahoitus pysyy ennallaan. Kaikki EU-maat hyötyvät, jos vaikkapa omien kansalaisten evakuointi jostakin kriisipesäkkeestä helpottuu satelliittitietojen avulla, mutta nykyisessä EU:n vastaisessa ilmapiirissä johtajan ajasta kuluu suuri osa rahoituksen hankkimiseen.

Houkuttelimme keväällä Espanjan ulkoministeriön Eurooppa-päällikön käymään Suomessa. Vierailu toteutuu nyt ja kävin keskusteluaiheita läpi. Jätin hänelle tuhdin Suomi-paketin ja selittelin – jälleen kerran – Suomen vaalitulosta. 

Kommentit

Juha Helvelahti 10 vuotta sitten

PISA on vissiin jäänyt nyt taka-alalla, kun JYTKY tuli.

Riitta Moisander & Christine Lund 8 vuotta sitten

NowHERE2012Finland -väki Kiittää ja kumartaa viehättävästä, hyvänmakuisesta mutta tehokkaasta verkostoitumislounaasta. Odotamme tulevaisuuden yhteistyöltä paljon; yhdessä espanjalaisten osaavien ja avoimin silmin katsovien kollegoiden kanssa olemme enemmän. Kiitos lähetystön suorasta ja modernista otteesta. KIITOS!

Leave a Reply