Tavoitteiden kanssa ministeriöön
Esittelin viikolla Madridin lähetystön tavoitteita ulkoministeriön Eurooppa-osastolla. Näissä tilaisuuksissa käydään läpi toimintasuunnitelmia, edustustyötä ja vierailuehdotuksia. Yritetään tehostaa toimintaa ja maksimoida lisäarvoa. Tilaisuuksissa on eteenpäin katsovaa tekemisen meininkiä.
Madridissa painotutaan jatkossakin – sattuneesta syystä – Espanjan talouden seuraamiseen ja eurokriisin käänteiden ”lobbaustyöhön”. Toimimme kumpaankin suuntaan, niin Suomeen päin kuin Espanjaankin. Kokouksia on Brysselissä paljon ja EU-ministerivaliokunta Helsingissä kokoontuu tiuhaan. Tästä tulevat aikaraamit lähetystönkin työlle. Ajoissa toimiminen on vaikuttamista, myöhässä askarointi jotakin aivan muuta.
Loppuvuoteen mennessä pitää saada Euroopan unionissa aikaiseksi myös päätös siitä, paljonko kukin jäsenmaa maksaa Euroopan unionin kassaan vuosina 2014 – 2020 ja paljonko sieltä erilaisina tukina takaisin saamme. Ei ihan helppo vääntö nykyisessä ilmapiirissä. Tässä on lähetystölläkin vaikuttamisen paikka. Suomella ja Espanjalla on yhteisiä intressejä mm. maatalouden tuissa.
Suomen korkean tason vierailut Latinalaiseen Amerikkaan jatkuvat. Espanjassa on paljon osaamista, jota kannattaa hyödyntää. Välimeren alueen yhteistyössä ja Lähi-idän tilanteen analysoinnissa sekä Sahelin alueella Espanja on myös vahva. Me olemme puolestaan vahvempia Venäjä-osaamisessa sekä siviilikriisinhallinnassa. Jälleen meille tehtävää.
Kansalaispalvelut ovat suurlähetystön toinen, selvä painopiste. Kehittämistyötä jatketaan. Sosiaalityöntekijähankkeen tulevaisuudelle jatkovuosi on ratkaiseva. Vuoden 2013 aikana on löydettävä ministeriöiden välille yhteinen näkemys, miten tämänkaltaiset hankkeet jatkossa hallinnoidaan.
Team Finland -konseptin kehittelyssä olemme saaneet pilotointiroolin. Tarkoitus on luoda malleja, joilla valtion tukea saavat toimijat voisivat työskennellä entistä tiiviimmin yhdessä, Yhteisten tavoitteiden, viestien ja toimintatapojen avulla on tarkoitus saavuttaa enemmän, vaikka resursseja olisikin vähemmän. Kehittelemme yhdessä Madridin kulttuuri-instituutin ja Finpron kanssa designiin, koulutusosaamiseen sekä valokuva- ja mediataiteeseen liittyviä hankkeita.
Meillä on myös pitkä vierailulista, jota olemme yllä kuvattujen isojen kokonaisuuksien ympärille rakentaneet.
Espanja-linkkauksia Suomessa
Taloyhtiön pihatalkoissa ei tullut haravasta rakkoja, kun aika meni Espanjan puolustelemiseen. Suomessa tunnutaan edelleenkin niputettavan Espanja ja Kreikka, eikä eurokriisin vakavuutta aina hahmoteta.
Helen Schjerfbeckin näyttelyssä Ateneumissa oli toteutettu hienosti myös El Greco -linkki. El Grecon apostolien kasvoissa ja Schjerfbeckin loppupuolen omakuvissa on yhtäläisyyksiä.
Eurokin on kevään ja kesän aikana riisuttu ja pelkistetty kuten Schjerfbeckin omat kuvat. Euron pelastavat elementit ovat tiedossa. Niistä väännetään nyt toivottavasti loppuvuoden huippukokouksissa vielä kaikelle uusi ilme.
NowHERE2012Finland -väki Kiittää ja kumartaa viehättävästä, hyvänmakuisesta mutta tehokkaasta verkostoitumislounaasta. Odotamme tulevaisuuden yhteistyöltä paljon; yhdessä espanjalaisten osaavien ja avoimin silmin katsovien kollegoiden kanssa olemme enemmän. Kiitos lähetystön suorasta ja modernista otteesta. KIITOS!