Suomi-joukkue koolla!

Suomi-joukkue koolla!

Meksiko on suuri maa, pinta-alaltaan lähes 2 miljoonaa neliökilometriä eli lähes kuusi kertaa suurempi kuin Suomi. Väkeä maassa asuu yli 112 miljoonaa. Suurlähetystö tekee parhaansa hoitaakseen koko maata, mutta emme kyllä pärjäisi työssämme ilman reippaita apulaisiamme – kunniakonsuleita. Kunniakonsulit edustavat Suomea

Kunniakonsulikokous Mexicossa 2012Hyvä kollegani ja ystäväni jo vuosien takaa, Marie-Anne Coninsx, EU-delegaation päällikkö, poseeraa tässä Lic. Enrique de la Fuenten, Tijuanan konsulimme Ing. Luís Astiazaránin sekä allekirjoittaneen kanssa. Marie-Annen puheen aiheena oli EU:n ja Meksikon suhdekehitys. Hän vastasi myös kysymyksiin Euroopan taloudesta.

Meksikon osavaltioissa, auttavat suomalaisyrityksiä kontaktien hankinnassa, hoitavat konsulitapauksia, palvelevat Suomesta kiinnostuneita meksikolaisia ja ovat myös paikallisten suomalaisten tukena. Meillä on myös kunniakonsulit jalkamaissamme Kuubassa, Haitissa ja Belizessä. Myös Karibialla tukeudumme kunniakonsuleihin, kun apua tarvitaan. Suomen poliittisia ja kaupallisia suhteita Karibian maihin hoitaa hyvä kollegani Mikko Pyhälä, Karibian kiertävä suurlähettiläs.

Olen ollut suurlähettiläänä nyt jo vuoden ja tavannut useita konsuleita kentällä mutta moni oli vielä tapaamatta. Lokakuun alussa pidimmekin kunniakonsulikokouksen, jonka yhteyteen sovimme myös tapaamisia suomalaisten Meksikoon asettautuneiden yritysten kanssa. Meksikon kahdeksasta kunniakonsulaatista viisi pääsi paikalle: Monterreyn Gabriel Zambrano, Tijuanan Luis Carlos Astiazarán ja Acapulcon Eduardo Christlieb Romero sekä ehdokkaamme Veracruziin, Guadalajaraan ja Havannaan.

Kunniakonsulikokous Mexicossa 2012Kokous pidettiin virka-asunnon alakerrassa. Tarkkaavaisuus saattoi herpaantua hetkeksi, siksi tiivis asiapaketti oli tarjolla.

Kunniakonsulipäivillä käytiin läpi Wienin diplomaattisopimuksen kunniakonsuleille takaamia oikeuksia ja velvollisuuksia. Useimmat kunniakonsulimme ovat aktiivisia ja tunnettuja liike-elämän tai kulttuurialan toimijoita. Heille on hyödyllistä edustaa Suomea, jonka maine maailmalla on hyvä. Suomi sijoittuu kärkisijoille  kilpailukyvyssä, yhteiskuntarauhassa, onnellisuudessa, innovaatioissa, koulutuksessa, lapsikuolleisuuden vähäisyydessä, tasa-arvoisuudessa, lehdistönvapaudessa ja on viimeisin epäonnistuneiden maiden listalla sekä maa, jossa on vähän korruptiota. Suomen ominaislaatua kunniakonsuleillemme esitteli myös neljästi Suomessa vieraillut ja sen pauloihin jäänyt musiikki- ja filmiasiantuntija Juan Arturo Brennan.

Maapalloistuvassa maailmassa kunniakonsuleilla riittää myös velvollisuuksia. Monikansalliset avioliitot lisääntyvät ja niihin liittyvät byrokratiat vaihtelevat eri maissa. Moni matkustaa ja joutuu pulaan, jotkut suomalaiset myös vankilaan. On siis hyvä, että apuna on paikalliset olot tunteva ja paikallista kieltä hallitseva Suomen edustaja.

Kunniakonsulikokous Mexico 2012Lic. Eduardo Gonzàlez Urrea verkottumassa Meksikoon asettuneiden suomalaisyritysten, Koneen, Nokian ja Planmecan edustajien kanssa.

Toivotimme kunniakonsulimme mukaan Suomi-tiimiimme eli ”Equipo Finlandiaan”. Tiimimme päätavoite on kaupallistaloudellisen yhteistyön lisääminen Suomen ja Meksikon välillä. Haluamme tukea suomalaisten yritysten menestymistä Meksikossa sekä niiden kilpailukyvyn parantamispyrkimyksiä. Meksikosta käsin yrityksille avautuvat markkinat Yhdysvaltoihin ja Kanadaan samoin kuin Latinalaiseen Amerikkaan. Pyrimme myös vauhdittamaan innovaatioiden, osaamisen ja investointien siirtymistä Suomeen.

Kaksi tiivistä päivää alustuksineen, keskusteluineen ja ruokailuineen lujittivat joukkueemme yhteishenkeä. Yhdessä olemme enemmän!