Suurlähettilään palsta 2 / kesäkuu 2012

1

Meksiko teki sen taas!

Maailman katseet kohdistuivat Meksikoon tällä viikolla. Sunnuntaina 17.6. järjestettiin vähemmän huomiota herättänyt EU:n ja Meksikon vuotuinen huippukokous ja maanantaista tiistaihin maailman mahtivaltioiden G20-huippukokous. Tyynellämerellä riehunut Carlotta-pyörremyrsky ei häirinnyt Los Cabosin idylliin kerääntyneitä johtajia. Meksikon johdolla he keskustelivat maailmantalouden polttavimmista kysymyksistä, Euroopan talouskriisistä ja sen ratkaisusta sekä valmistautumisesta Rio+20 -ympäristökonferenssiin.

Ruuhkaa Mexico CityssäMexico Cityn kaduilla liikkuu arviolta kuusi miljoonaa autoa päivittäin. Liikennettä helpottamaan on alettu rakentaa moottoriteitä kahdessa kerroksessa, mutta tämäkään ei auta. Mitä enemmän teitä, sitä enemmän autoja…

Suomi mukana fossiiliryhmässä

Suomi ei ole G20:n jäsen eikä siitä ihan kohta tulekaan ellei sitten kävisi niin, että pohjoismaat hyväksyttäisiin yhtenä blokkina mukaan. Yhdessä olisimme hyvinkin painava talousmahti, jonka sanaa kyllä kannattaisi kuunnella. Me kaikki Meksikossa läsnä olevat pohjoismaat, Suomi, Ruotsi, Tanska ja Norja samoin kuin Sveitsi, Costa Rica ja Uusi-Seelanti olimme sen sijaan vahvasti mukana vaikuttamassa siihen, että G20-johtajat julkilausumassaan sitoutuivat tutkimaan mahdollisuuksia fossiilisten polttoaineiden valtiontukien lopettamiseksi. Onko hölmömpää kuin se, että samalla kun yritetään päästä eroon hiilidioksidipäästöistä, eräät valtiot tukevat öljyn ja kaasun käyttöä?! Uuden-Seelannin suurlähettilään Christine Boglen johdolla me tukiuudistuksen "ystävämaat" kävimme puhumassa järkeä Meksikon valtiovarainministerille sekä polttoainetukia hoitaville virkamiehille. Viestimme meni perille!

Viime tipassa mutta hyvin

Meksiko oli se maa, joka Kööpenhaminan epäonnistuneen ilmastokonferenssin jälkeen sai keskustelut ilmastonmuutoksen haasteisiin vastaamisesta taas raiteilleen. Kööpenhaminan seurantakokous, Cancunissa joulukuussa 2010 järjestetty COP-16, oli menestys, ja niin näyttää olleen Los Cabosinkin kokous. Vaikka meksikolaisilla on tapana jättää moni asia viime tippaan, kokousten järjestelijöinä ja eripuraisten neuvottelijoiden yhteen saattajina he ovat sinnikkäitä ja taitavia.

EU ja Meksiko – strategiset kumppanit

Vuonna 2000 solmittiin globaalisopimus EU:n ja Meksikon välillä. Osana sitä sovittiin vapaasta kaupasta. Strategiseen kumppanuuteen siirryttiin vuonna 2010.  Nyt Los Cabosissa voitiin todistaa, että järjestelyt ovat olleet molemmille osapuolille hyödyllisiä. EU:n ja Meksikon välinen kauppa on noussut 57 miljardiin (2011) ja EU:sta on tullut toiseksi suurin investoija Meksikossa heti Yhdysvaltain jälkeen.

EU:n ulkosuhdehallinnon pääsihteeri Pierre Vimont tuli suoraan Los Cabosista ja raportoi tuoreeltaan huippukokouksen saavutuksista meille EU-suurlähettiläille. Tämän pohjalta lähetin sitten oman raporttini Suomeen.

 

Tätä näkymää, näitä tuoksuja emme halua menettää.Tätä näkymää, näitä tuoksuja emme halua menettää.

Rio Meksikossa

Jännittävää oli täällä suurlähetystössäkin seurata, miten asiat etenivät Rion kestävän kehityksen konferenssissa. Täällä samoin kuin kaikkialla maailmassa Suomen suurlähetystöt ovat raportoineet isäntämaan kannoista jo parin vuoden ajan antaen näin arvokasta taustatietoa Suomen poliittisille päättäjille, jotta he osaisivat tehdä Suomen ja maapallon kannalta oikeaa politiikkaa. Meksiko on aktiivinen vaikuttaja ympäristöpolitiikassa, ja Riossakin sillä oli omia ehdotuksia puolustettavanaan. Suomen kannalta oli hienoa, että meidän kannaltamme tärkeät asiat kuten merten suojelu ja oikeus puhtaan veden saantiin ja viemäröintiin ja vihreän talouden käsitteen hyväksyminen päätyivät loppuasiakirjaan. Ehkä tärkeintä oli, että maailman johtajat hyväksyivät kestävän kulutuksen ja tuotannon ohjelman ja päättivät ruveta valmistelemaan kestävän kehityksen tavoitteita. – Maapallolla on ehkä vielä toivoa tai sitten ei. Silmät aukaisevaa luettavaa löytyy the Nature-lehden viimeisestä numerosta:
pdfNature – Approaching a state shift in Earth’s biosphere


Oikein hienoa keskikesän juhlaa kaikille! 

Kommentit

Sakari Malinen 12 vuotta sitten

Kiitos palstasta. Mielenkiintoista luettavaa uudesta nakokulmasta nahtyna.