Tervehdys suurlähettiläältä!
Kesäkuussa on kulunut yli yhdeksän kuukautta siitä, kun aloitin työni Suomen suurlähettiläänä Meksikossa. Asettautuminen on sujunut hienosti ja Meksiko on ottanut minut hyvin vastaan – kuten täällä on tapana sanoa. Jätin valtuuskirjeeni presidentti Felipe Calderonille syyskuun 10. päivänä ja olen siitä lähtien ollut täysivaltainen suurlähettiläs Meksikossa. Olen myös suurlähettiläs Belizessä, Kuubassa ja Haitissa. Suurlähetystö hoitaa lisäksi konsuli- ja kansalaispalvelut 10 Karibian maassa, joten toimialueemme on todella laaja.
Tämän palstan tarkoituksena on avata suurelle yleisölle suurlähetystön toimintaa. Verkkosivuille valikoituu usein huippuhetkiä, taidetapahtumien avajaisia tai rokkibändien konserttimenestyksestä kertovia juttuja. Työmme on muutakin ja siitä haluan kertoa.
Jokaisen suurlähettilään pitää toimikautensa alussa asettaa tavoitteet suurlähetystön toiminnalle ja miettiä, miten näihin tavoitteisiin parhaiten päästäisiin. Itse kävin esittelemässä nk. strategisen suunnitelmani Suomessa helmikuun lopussa. Suunnitelmaan olivat antaneet kommenttinsa ulkoministeriön eri osastot, muut ministeriöt sekä laaja joukko Meksikon, Kuuban, Haitin ja Belizen kanssa yhteistyötä tekevät tahoja, kansalaisjärjestöjä, yliopiston tutkijoita, yrityksiä, elinkeinoelämän järjestöjä ym. Itse tilaisuudessa oli paikalla lähes 30 osallistujaa, mikä todistaa suuresta kiinnostuksesta Meksikoa kohtaan. Lainaan tähän strategiseen suunnitelmaani kirjattua toiminta-ajatusta:
Ulkoministeriö edistää Suomen ja suomalaisten turvallisuutta ja hyvinvointia sekä toimii turvallisen ja oikeudenmukaisen maailman hyväksi. Suomen Méxicon-suurlähetystö toteuttaa tätä toiminta-ajatusta omalla toimialueellaan.
Suomella ja Meksikolla on yhteisiä näkemyksiä ja intressejä taloudessa ja ulko- ja turvallisuuspolitiikassa, mikä puoltaa entistä tiiviimpää yhteistyötä seuraavilla aloilla: opetus, oikeusvaltio, ympäristö, metsät, vesi, jätteet, ihmisoikeudet, alkuperäiskansat, naisten aseman parantaminen, rauhanvälitys. Suomen ja Meksikon taloudellisessa ja kaupallisessa yhteistyössä olevaa suurta potentiaalia pyritään hyödyntämään. Julkisuusdiplomatialla tuetaan taloudelliskaupallista yhteistyötä.
Suomi toimii Meksikossakin osana Euroopan Unionia. EU-yhteistyön kautta pääsemme osalliseksi sellaisesta toiminnasta, jota emme välttämättä yksin, pienenä jäsenmaana ja pienenä suurlähetystönä, voisi järjestää. Euroopan Unionin delegaatio järjestää suurlähettiläiden kokouksia kerran tai useamminkin kuukaudessa. Myös politiikkaa, taloutta, kulttuuria, mediaa, ihmisoikeuksia ja konsuliasioita hoitavat virkamiehet kokoontuvat säännöllisesti. Usein paikalle on kutsuttu meksikolaisia asiantuntijoita, poliitikkoja, virkamiehiä, kansalaisjärjestöjen tai tutkimuslaitosten edustajia selostamaan Meksikon tilannetta ja poliittisten päätösten taustoja. EU järjestää myös tutustumismatkoja Meksikon osavaltioihin. Me eurooppalaiset saamme tietoa osavaltioiden tarjoamista kaupallisista ja muista mahdollisuuksista. Meksikolaiset puolestaan oppivat tuntemaan paremmin EU:ta ja sen jäsenmaita ja saavat oikeampaa tietoa maanosamme asioista. EU on muutakin kuin talouden ongelmia, onhan sentään kyse maailman suurimmasta talousmahdista ja kehitysavun antajasta, joka toimii vahvasti myös Meksikossa. Meksiko on yksi EU:n kymmenestä strategisesta kumppanista ja ainoa, jolla on myös vapaakauppasopimus EU:n kanssa.
Me EU-suurlähettiläät pääsimme tutustumaan helikopterin kyydissä yhteen Meksikon suurimmista rakennushankkeista, moottoritien rakentamiseen Tyynenmeren Mazatlánista Atlantin valtamerelle Matamorosiin. Erityisellä ylpeydellä isännät esittelivät insinööritieteen taidonnäytteen, El Baluarten sillan, joka kulkee 403 metrin korkeudessa ylittäen 520 metrin pituisen rotkon. Matamoros-Mazatlánin valtatien ansiosta matkustusaika valtamerten välillä lyhenee 3 tunnilla 8 tuntiin. Meksiko rupeaa kilpailemaan Panaman kanavan kanssa kuljetuksista.
Toisen matkan teimme Queretaroon, josta on tullut yksi eniten eurooppalaisia investointeja vastaanottava osavaltio.
Toukokuun 9. päivänä vietetään EU-päivää sen kunniaksi, että 9.5.1950 Ranskan ulkoministeri Robert Schuman esitti ajatuksen Ranskan, Saksan ja muiden Euroopan maiden hiili- ja terästuotannon yhdistämisestä, joka johti myöhemmin Euroopan unionin perustamiseen. Kävin kertomassa EU:sta ja Suomesta Valle de Mexicon yliopistolla sekä Conalepin ammattikoulussa. Oppilaiden taustat ja tietämys Suomesta ja Euroopasta vaihteli, mutta koin yhtä kaikki hyvin antoisaksi välittää tietoa innokkaalle kuulijakunnalle, Meksikon tuleville päättäjille.
Nyt kun olen päässyt alkuun, tarkoitukseni on kirjoittaa tätä palstaa säännöllisesti. Otan myös mielellään vastaan kommentteja. Seuraavilla kerroilla lupaan kertoa mm. Suomen ja Meksikon välisestä yhteistyöstä ympäristönsuojelun alalla. Kuulumisiin!
Lämmin kiitos Anne.