Tervehdys Suomesta!

Tervehdys Suomesta!

Vaihtelevia lomasäitä

Kylmä kesäMéxicon syysmyrskyt vetävät vertoja Suomen kesäsäälle. Tänä kesänä ei tarvinnut manata helteitä eikä paeta aurinkoa. Liekö ilmastonmuutosta vai mitä, mutta sadetta ja ukkosta riitti näytelmäksi asti. Ihan kotoisaakin oli, kun sai olla sisällä ja katsoa olympiakisoja – tosin Suomen kansa ei ollut kovin tyytyväinen urheilijoittemme saavutuksiin. Näin Meksikon näkökulmasta oli kyllä todella upeaa, että maan jalkapallojoukkue voitti olympiakultaa ja vielä jalkapallomahti Brasilian nenän alta. Viva México!

Suurlähettiläskokouksen antia

Suurlähettiläspäivät 2012Suurlähettiläspäivät 2012

Loman ohella Suomen kesääni mahtui paljon muuta. Osallistuin vuosittaiseen Suomen suurlähettiläiden kokoukseen. Paikalla oli koko maan johto presidentti Sauli Niinistöstä lähtien. Viesti oli sama kaikilla poliittisilla päättäjillä: Suomi pärjää vielä, mutta vyötä on kiristettävä aika lailla, jotta voita riittää leivän päälle tulevinakin vuosina. Ulkoasiainministeriötä kuten muutakin valtionhallintoa supistetaan kovalla kädellä. Jos ei ihmeitä tapahdu, Suomen täytyy sulkea 15 ulkomaanedustustoa. Nythän on sulkemispäätökset jo tehty Caracasin, Islamabadin, Manilan, Hampurin ja Las Palmasin osalta. Méxicon suurlähetystöämme ei uhkaa sulkeminen, hoidammehan kansalaispalveluja jo peräti 14 maassa, Meksikon lisäksi Belizessä, Kuubassa, Haitissa ja 10 muussa Karibian maassa. Sen sijaan meillä on paineita määrärahamme suhteen, mikä merkitsee säästämistä matkakuluissa ja muussakin.

Sergei lavrovVenäjän ulkoministeri Sergei Lavrov

Suurlähettiläspäivistä on muodostunut hieno tapahtuma, joka herättää huomiota jo valtakunnan mediassakin. Tähän on vaikuttanut se, että valtakunnan johto osallistuu siihen ja myös ulkomaiset puhujavieraat. Tänä vuonna Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov oli paikalla, samoin kansainvälisen ydinenergiajärjestön pääjohtaja Yukija Amano. formin.finland.fi/public/default.aspx

Suomi nousuun!

Yhdessä mainioiden Finpron kollegojeni, Nina Jaakkola, Heidi Virran ja Kirsi Vienolan kanssa teimme myös Suomen kiertueen kaikkiaan kuudessa kaupungissa. Esittelimme Jyväskylässä, Helsingissä, Tampereella, Turussa, Joensuussa ja Kuopiossa Meksikon tarjoamia kaupallisia mahdollisuuksia suomalaisille pienille ja keskisuurille yrityksille. Tästä on erillinen juttu suurlähetystön kotisivuilla www.finlandia.org.mx/public/default.aspx. Itselleni jäi sellainen olo, että isänmaan asialla oltiin ihan konkreettisesti. Kaikki mitä voidaan tehdä sen eteen, että suomalaiset yritykset saavat uusia markkinoita, on kotiin päin. Kesän mittaan lehdet olivat täynnä uutisia työpaikkoja vähentävistä suomalaisyrityksistä ja joutuipa moni yritys lopettamaan täysin toimintansa.

Road show Anne LammilaSuurlähettiläs Anne Lammila

 Lisää potkua suhteillemme

Tapasin myös Suomessa vierailevia meksikolaisia, Tijuanan kunniakonsulimme Luis Carlos Astiazaránin ja musiikkivaikuttaja Juan Arturo Brennanin. Suurlähetystön tavoitteena on saada korkean tason vierailuja tänne, ja samoin tietenkin Meksikosta Suomeen. Maittemme välit ovat erinomaiset, mutta vierailuvaihto on ollut vähäistä viime vuosina. Viimeisin vierailu on vuodelta 2008, jolloin ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen kävi Meksikossa. Presidentti Ahtisaari kävi virallisella vierailulla vuonna 1999.

Tämän syksyn ohjelmassa on suhteiden luomista Meksikon uuteen hallintoon. Uskomme, että Suomella on tarjottavana hyviä kokemuksia erityisesti koulutuksesta, innovaatioista, hyvästä hallinnosta (korruption vähentämisestä) ja uusien teknologioiden hyödyntämisestä. Teemme myös parhaamme, jotta Suomi pääsisi Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvostoon 18.10. pidettävissä vaaleissa. Jos näin käy, saammekin lisätyötä itsellemme. Turvallisuusneuvoston jäsenenä Suomi saa/joutuu ottamaan kantaa kaikkiin mahdollisiin maailmanpolitiikan kiistakysymyksiin, ja sitä varten tarvitaan taustatietoa kaikilta Suomen edustustoilta.

Toivotan kaikille hyvää ja kaunista syksyä!