”Afrikka -seuraava Aasian Tiikeri”. ”Afrikkaan suuntautuvat suorat ulkomaiset investoinnit kasvaneet 50 % sitten 2005”. ”Afrikan nostaa keskitulotasolle 2025 mennessä öljy- ja kaasuvarat”. ”Maailman nopeimmin kasvavat kännykkämarkkinat & kommunikaatiovallankumous”. ”Afrikan valtti nuori väestö Kiinan vanhentuessa”. Talouslehtien otsikot hehkuttavat Afrikan kirkasta tulevaisuutta toinen toisensa jälkeen. Wall Streetin Afrikka asiantuntijoiden palkat nousevat. Suomessakin herätään –Euroopan talous on kuralla, Aasiassa ovat jo kaikki -mistä uusia markkinoita ?
Tansanian pääkaupungissa on helppo tunnistaa tämä Afrikan kasvuhype päivittäin –kadut tukkiutuvat ruuhka-aikoina alati kasvavasta automäärästä, keskiluokkainen afrikkalaisväestö tungeksii trendiravintoloissa ja ostoskeskuksissa. Nuoren koulutetun väestön käsissä smart phonet eivät sammaloidu –niitä käytetään puheluihin ja koko ajan sosiaaliseen mediaan, facebookiin ja twitteriin. Twitteriä käyttävät nuoremman polven poliitikot yhteydenpidossaan äänestäjäkuntaansa. Kännykkäteknologian käyttö jokapäiväisen elämän helpottajana löytää malleja, joita meillä ei vielä ole keksitty: Keniasta lähtenyt mobiilipankkijärjestelmä on maailman kärkeä –kännykällä siirretään rahaa, ostetaan ruokaa ja maksetaan veroja. Suomen rahoittaman TANZICT ohjelman tukemat ”living labsit” eri puolilla maata rohkaisevat start-up -yrityksiä innovoimaan.
Tansanian talous on kasvanut 7 % tasolla viime vuodet. Kasvun odotetaan jatkuvan ja 10 vuoden sisään maa on saamassa arviolta nelikymmenkertaisesti maan nykybudjetin verran tuloja mereltä löytyneistä maakaasuvaroistaan. Makrotalouden hoito on parantunut. Hyvä hallinto on edennyt demokratian vakiintumisen myötä –enää ei voida pitää varmana saman valtapuolueen jatkamista vaaleista toiseen. Tansaniassa näkyy valmistautuminen vuoden 2015 vaaleihin: Korruptiotaistelua vahvistetaan, yritetään luoda työpaikkoja ja värvätään nuoria –oppositio kun vetoaa etenkin nuoriin, työttömiin ja korruptioon kyllästyneisiin.
Samaan aikaan maaseudun enemmistö elää samanlaista elämää kuin aina ennenkin: Maata viljellen, puuhiiltä poltellen, naiset ja lapset kantaen kilometritolkulla polttopuuta ja vettä ja jatkuvasti vauvoja synnyttäen. Tämän enemmistön elämässä talouskasvu ei vielä juurikaan näy. Korkean väestönkasvun takia opetus- ja terveyspalvelujen tuotanto on keskittynyt volyymiin –laadun kärsiessä. Kouluttamattomien köyhien ihmisten selviytymistaktiikoissa pohjaudutaan vielä vanhakantaisiin keinoihin ja uskomuksiin. Taikausko on syvällejuurtunutta – silmien punaisuudesta kärsiviä vanhempia naisia murhataan noituudesta epäiltyinä ja albiinojen ruumiinosia myydään rituaaliparantamisiin. Tuhannet teinitytöt joutuvat lopettamaan koulunkäynnin tultuaan raskaaksi. Handenin maakunnassa näitä tyttöjä on ryhdytty vangitsemaan –jotta paljastuisivat tilanteeseen syylliset miehet.
Tansanian yhteiskunnan tulee nyt kyetä sovittamaan uusi ja vanha elämäntapa yhteen ja jakamaan tulot tasapuolisesti -niin että Mtwaran läänin koululaiset saavat yhtä paljon opettajia ja pulpetteja kuin Dar es Salaamin tai Arushan. Tai että Handenin teinitytöt saavat parantuneiden terveys- ja valistuspalvelujen myötä jatkaa koulunkäyntiään tulematta teiniäideiksi. Tai että Mwansan tai Shinyangan albiinolapset voivat väestön tietämystason noustua jatkaa elämää ilman pelkoa joutua rituaalimenojen uhreiksi. Löytyykö Tansanian hallitukselta kylliksi viisautta osata sijoittaa luonnonvaroista saatavia tulojaan viisaasti –peruspalveluiden parantamiseen ja työpaikkojen luomiseen, ottaen huomioon myös tulevien sukupolvien tarpeet ?