Mennyt vuosi oli työntäyteinen Dar es Salaamin edustustossa. Minulle ja lähetystösihteerille tuli syksyllä Dar es Salaamissa ensimmäinen vuosi täyteen –uusi kakkosmies aloitti ennen kesää, yksi asiantuntija ja molemmat hallintovirkamiehet vaihtuivat syksyllä.
Huolimatta henkilövaihdoksista tulostavoitteet saavutettiin. Saatiin aikaan Ministeri Hautalan kehityspoliittisen ohjelman toimeenpanostrategia. Strategian tavoitteena on vahvistaa ihmisoikeuksia, hyvää hallintoa ja julkisia palveluja Tansaniassa, edistää luonnonvarojen kestävää hallintaa sekä luoda työpaikkoja vihreän talouskasvun myötä. Myös taloudellisten ulkosuhteiden ns. ´Team Finland´ toimintasuunnitelma valmistui vuonna 2012. Tänä vuonna keskitytäänkin näiden tavoitteiden saavuttamiseen – johdonmukaisesti ulkopolitiikan, kehitysyhteistyön ja taloudellisten ulkosuhteiden alueilla.
Edustusto valmistelee jo ulkomaankauppaministeri Alexander Stubbin ja kehitysministeri Heidi Hautalan yhteisvierailua Tansaniaan toukokuussa 2013. Toivottavasti vierailu auttaa löytämään synergioita kehitysyhteistyön ja taloudellisen ulkosuhdetoiminnan välille.
Tansania on suosittu vierailukohde ja tansanialaiset haluttuja vierailijoita. Myös vuonna 2012 toimeenpantiin tärkeitä vierailuja –sekä Suomesta Tansaniaan että toisinpäin.
Kehitysministeri Heidi Hautala vieraili Tansaniassa touko-kesäkuun vaihteessa tutustuen metsä- ja innovaatio/IT –yhteistyöhön ja kansalaisjärjestötoimintaan, puhuen Afrikan kestävän kehityksen johtajainstituutissa –Uongozi- ja Afrikan kehityspankin vuosikokouksessa.
Tansanian ulkoministeri Bernard Membe ja ulkoministeri Erkki Tuomioja kutsuivat helmikuussa Helsinkiin ns. Helsinki prosessia koskevan kansainvälisen kokouksen.
Tansanian kommunikaatio-, tiede- ja teknologiasektorin apulaisministeri vieraili valtuuskuntansa kanssa Suomessa syksyllä syventäen maiden välistä innovaatioyhteistyötä.
Suurlähetystön ns. jalkamaista jätin valtuuskirjeeni toukokuun lopussa Burundin Presidentti Nkurunzizalle ja lokakuussa Ruandan presidentti Kagamelle. Kongon Demokraattisen Tasavallan presidentti Kabila on ollut liian kiireinen maan itäosissa uudelleenpuhjenneen sotatilan takia ja sinne kutsua valtuuskirjeen jättöön odotellaan yhä. Viiden itäisen Afrikan maan muodostaman Itä-Afrikan talousyhteisön pääsihteerille esittäydyin Suomen edustajaksi myös viime vuonna. Vuonna 2013 voin siis jatkaa Suomen etujen hoitamista näissä maissa ja järjestöissä täysillä valtuuksilla !
Myös Dar Es Salaamissa vuotta 2012 leimasi Suomen kampanjointi YK:n turvallisuusneuvostoon. Edustustomme teki paljon työtä asemamaan ja kolmen sivuakkreditointimaan äänten varmistamiseksi. YK äänestyksen lopputulos oli pettymys, mutta toisaalta tekemämme työ ei mennyt hukkaan, vaan niistä syntyi yhteistyötä, joka jatkuu ja kontakteja, jotka ovat jatkossakin tärkeitä. Esimerkkinä tällaisesta Burundissa ja Ruandassa jatkuu viime vuonna aloitettu energia-alan alueellinen yhteistyö.
Emännöin vuonna 2012 lukuisia tilaisuuksia, joissa edistettiin Suomen intressejä, solmittiin kumppanuuksia ja tuotiin esiin Suomen osaamista ja kulttuuria. Dar es Salaamissa järjestetyn IST Africa kv. tietoyhteiskuntakonferenssin yhteydessä pidin vastaanoton, johon kutsuttiin johtavia IT asiantuntijoita ja yrityksiä sekä Afrikan hallitusten edustajia verkostoitumaan. Tällä tilaisuudella vahvistettiin jo ennestään Tansaniassa vahvaa Suomen brändiä IT osaamisen johtavana maana. Residenssissäni järjestettiin myös lukuisa joukko työlounaita, illallisia ja vastaanottoja, joissa Suomesta vierailevat yritykset, tutkijat ja asiantuntijat sekä edustuston virkamiehet ja asiantuntijat saivat kontakteja Tansanian kumppaneihin. Näistä mieleenpainuvimpia olivat IST Afrikan ja Ministeri Hautalan vierailun lisäksi arkkipiispa Kari Mäkisen, VTT:n ja Suomen Lähetysseuran vaikuttajamatkan sekä Uongozi Instituutin arvioinnin yhteydessä järjestetyt tilaisuudet.
Suomen julkisuusdiplomatian kannalta tärkein tilaisuus Tansaniassa oli perinteinen 6.12. itsenäisyyspäivän vastaanotto, jonka yhteyteen olimme rakentaneet myös pienimuotoisen näyttelyn –Helsinki Maailman Design Pääkaupunki –teemalla. Itsenäisyyspäivän iltavastaanotolla juhli yli 300 vierasta ja perinteiseen tapaan jo itsenäisyyspäivän aamuna Dar es Salaamin suomalaislapset kokoontuivat residenssiini omaan juhlaansa –Suomen lipun nostoon.
Korkean tason vierailut, tilaisuuksien järjestäminen ja strategiatyöt saavat päähuomion toimintaraporteissamme. Kuitenkin jokapäiväinen ”leipä ja voi” syntyy kehitysyhteistyöohjelmien tehokkaasta hoidosta ja valvonnasta, muiden edustustojen ja Tansanian hallituksen kanssa käytävistä kokouksista, yritysten avustamisesta sekä Suomeen matkustavien viisumien ja oleskelulupien hoitamisesta sekä tietenkin hädänalaiseen tilaan joutuneiden suomalaisten avustamisesta.
Onneksi suomalaisia ei ollut kyydissä sillä lautalla, joka upposi matkalla Dar es Salaamista Sansibarille vuonna 2012. Olisi hyvin voinut olla, sillä suomalaisturistit käyttävät lentojen lisäksi myös paljon lauttoja matkatessaan lomanviettoon tälle huikean ihanalle ”maustesaarelle”. Onnettomuus paljasti taas, kuinka tärkeää on tehdä matkustusilmoitus edustustolle – onnettomuuden sattuessa edustuston virkamiehet käyvät välittömästi läpi soittolistan mahdollisten suomalaisuhrien poissulkemiseksi. Myös viime vuoden onnettomuuden yhteydessä edustuston lähetystösihteeri matkusti Sansibarille selvittämään, oliko uhrien joukossa suomalaisia.
Vuotta 2012 voi kuvata viestinnän vuodeksi: Edustusto avasi Facebook sivut ja päivitetti niitä ahkerasti. Onnettomuuksien, kuten lauttaturman ja tulvien aikana sivut osoittautuivat erinomaiseksi välineeksi kommunikoida puolin ja toisin. Itse avasin Twitter -tilin, jolla välitän suomalaisille tietoa uudesta Afrikasta ja yleensä suurlähettilään työstä sekä taas afrikkalaisille Suomen osaamisesta ja teknologian ja innovaatioiden mahdollisuuksista. Tämä blogi aloitettiin marraskuussa.
Kommunikaatio ja viestintä elää suurta muutosta ja ulkoasiainministeriö ja suurlähetystö sen myötä. Dar es Salaamin suurlähetystö ajaa Tansanian avunantajayhteisössä proaktiivista viestintäotetta – Suomen aloitteesta on Tansaniassa alettu laatia viestintästrategiaa, jotta tieto avunantajien ja kumppanihallituksen välisestä, kehitysyhteistyön tuloksellisuutta koskevasta dialogista välittyisi julkisuuteen paremmin.
Suomen mediassa keskusteltiin vuonna 2012 paljon kehitysyhteistyöhön liittyvästä korruptiosta. Me täällä Dar Es Salaamissa teemme kaikkemme, jotta suomalaisten verovaroja ei joudu vääriin käsiin. Mikäli väärinkäytöksiä havaitaan, niihin puututaan välittömästi –tehdään erityistilintarkastuksia ja muita selvityksiä väärinkäytösten ilmitulemiseksi. Tehokkainta on yleensä partnerimaan omien järjestelmien käyttö. Osasyy, miksi korruptiosta puhutaan enemmän kuin aiemmin on, että kumppanimaiden omat järjestelmät ovat kehittyneet ja havaitsevat väärinkäytöksiä paremmin. Esim. Tansanian Kontrolleri- ja valtiontilintarkastustoimiston raportit tuovat joka vuosi reippaasti julkisuuteen Tansanian julkisten varojen käytössä havaitut väärinkäytökset. Vuonna 2012 valtiontilintarkastajien raportti herätti vilkkaan keskustelun Tansanian parlamentissa ja kritiikki väärinkäyttäjiä vastaan oli kansanedustajien keskuudessa vahvaa yli puoluerajojen. Raportin eduskuntakäsittelyn tuloksena kuusi ministeriä sai potkut. Tansanian hallituspuolue tietää, että sen on taisteltava uskottavasti korruptiota vastaan, tai muutoin sen mahdollisuudet voittaa vuoden 2015 vaalit vähenevät. Naapurimaassa Sambiassa valta vaihtui vuoden 2011 vaaleissa, joiden pääteemat olivat korruptio ja työpaikkojen luominen.
Uskon, että demokratia ja kansalaisten toimeenpanema valvonta on tärkeintä korruption vastaisessa työssä. Suomen kehitysavulla tuetaan Tansaniassa kansalaisjärjestöjen hankkeita, joiden avulla kansalaiset voivat ilmiantaa korruptiotapauksia tai joilla kansalaisjärjestöt tarkkailevat, miten julkisia varoja käytetään. Vuonna 2013 jatkamme hallituksen kanssa dialogia ja sovimme toimenpiteistä, millä Tansanian järjestelmiä vahvistetaan entisestään torjumaan korruptiota. Samoin jatkamme tukeamme demokratian ja aidon kansalaisvalvonnan vahvistamiseksi.