Sustainably, I presume

Vaikka turistin paras ekoteko olisi lueskella matkakirjoja kotisohvalla, voi matkakärpäsen pureman ainoa käypä hoito olla ostaa liput jonnekin kauas. Maapallon kestävyydestä välittävälle matkailijalle löytyy useita elämyskohteita – myös kehittyvistä maista, kuten Tansaniasta.

Tansaniassa riittää nähtävää ja koettavaa: Afrikan korkein vuori Kilimanjaro, Serengeti ja Sansibarin saari ovat kohteista tunnetuimpia. Lisääntyvä turismi tuo alueelle paljon kaivattuja tuloja, mutta samalla kasvavat turistivirrat kuluttavat herkkiä ekosysteemejä. Yhä useampi lomailija edellyttääkin kestäviä ja reiluja periaatteita matkansa järjestäjiltä.

Suomalaiselle turistille Tansanian heikkouksia ovat pitkä etäisyys ja suorien lentojen puuttuminen. Lentäminen saa tunnetusti hiilijalanjäljen kasvamaan monta kokonumeroa. Lentojen hiilidioksidipäästöt voi hyvittää vapaaehtoisilla lentomaksuilla. Matkan aikana reilu turisti kiinnittää huomiota matkansa vaikutuksista kohdemaahan.

Apostolin kyydillä

Safarilounasta jätteettä – tässä esimerkki Ruahan kansallispuistosta. Kuva: Kaisa Alapartanen
Safarilounasta jätteettä – tässä esimerkki Ruahan kansallispuistosta. Kuva: Kaisa Alapartanen

Safarilla kestävän matkailijan valinta on telttamajoitus ja kävelysafari.  Jos kävelyetäisyys villieläimiin tuntuu turhan intiimiltä, voi kokeilla esimerkiksi Selous’n kansallispuistossa venesafaria. Järjestäjäksi ekoturistin kannattaa valita toimija, joka noudattaa kestäviä periaatteita: minimoi vaikutuksensa luotoon, hoitaa uima-altaansa luonnonmukaisesti esimerkiksi suolalla ja minimoi jätemääränsä.

Kävelyn isoveli, vaeltaminen, on ekolomailijan valinta myös Tansaniassa. Kilimanjaron lisäksi Tansanian toiseksi korkein huippu, Mt Meru, tarjoaa haasteita kokeneellekin vaeltajalle.  Kevyempiä reittejä – yhtä henkeäsalpaavilla maisemilla – löytyy Tansaniasta useita. Vai mitä sanotte näistä näkymistä Udzungwa-luonnonpuistosta Etelä-Tansaniasta!

Tänne ei autolla edes pääsisi. Kuva: grassroots safaris
Tänne ei autolla edes pääsisi. Kuva: grassroots safaris

Matkaa suunniteltaessa on hyvä muistaa, että tansanialainen optimismi ulottuu myös päivämatkojen keston ja ikäsopivuuden arviointiin. Kaksivuotiaalle sopivaksi kuvaillulle reitille kannattaa lähteä vain sopivan kantovälineen kanssa. Paikallisväriä kaipaava lainaa kantovälineen – kangaspalasen eli kangan – matkan varrelta ja yhdistää ekologisen matkantekoon kulttuuriohjelmaa.

Kymmenenkilon kahvakuulatreeni Ulugurun vaellusreissun kaupanpäälle! Kuva: Jakob Torang.
Kymmenen kilon kahvakuulatreeni Ulugurun vaellusreissun kaupanpäälle! Kuva: Jakob Torang

Reilusti ja paikallisia kunnioittaen

Turismi vaikuttaa myös paikalliseen kulttuuriin ja yhteisöjen elämään. Kulttuuriretki vaikkapa maasai-heimon bomalle tai Mafian-saarella perinteiseen kalastajakylään ovat tapoja jättää osa matkailueuroistaan paikallisille. Yhä useammin paikallisyhteisöt osallistuvat myös matkailupalvelujen tuottamiseen. Yhteisöpohjaiset turismipalvelut (community based tourism) ovat usein pienimuotoisia, mutta voivat muodostaa pääosan yhteisön tuloista.

Juuri päättyneessä valokuvanäyttelyssä ”Safari njema – kuvia kestävästä turismista” oli esillä tilannekuvia kestävän turismin kohteista Tansaniassa. Osa kuvista ja tarinoista löytyy myös hankkeen nettisivuilta.

Lisää tietoa:

Kulttuurien kohtaaminen ruohojuuritasolla. Kuva Jussi Nummelin
Kulttuurien kohtaaminen ruohojuuritasolla. Kuva Jussi Nummelin

Leave a Reply