Joskus muualta tulevat näkevät tarkemmin asioita kuin paikan päällä asuvat. Meillä oli edustustossa itsenäisyyspäivän aikaan vieraita Lapista. Vietimme Suomen Lapinruuan päiviä, ja saamelaisjoikuja esitettiin erikseen ja yhdessä Tansanian Maasaiden kanssa.
Vieraiden joukossa ollut entinen kunnanjohtaja kirjoitti minulle matkan jälkeen lähettämäänsä jouluviestiin: ”Mieleeni palaa avartava ja muistorikas vierailumme teillä. Se muutti paljon käsityksiäni ja ennakkoluulojani etäisestä Afrikasta. Maaosa on kehittyvä tulevaisuuden maa ja sen asukkaat opiskelevat, tekevät työtä ja saavuttavat meitä ”länsimaalaisia”. Tulevaisuus on enemmän teidän, kuin meidän käsissä.”
Afrikka on tulevaisuuden manner
Tämän ensimmäistä kertaa Afrikassa vierailleen kunnanjohtajan tarkkasilmäisyys meneillään olevista kehityskuvioista hämmästyttää. Parin viikon aikana hän havaitsi ne laajat mahdollisuudet, mitä kehittyvä uusi Afrikka tuo tullessaan. Kotimaassa uutisiin nousevat Afrikan sodat ja konfliktit, inhimillinen hätä ja korruptio. Näitä kaikkia tältä mantereelta valitettavasti löytyy.
Meille täällä työskenteleville syntyykin helposti silmien eteen ”ongelmien vuori” heikoista järjestelmistä, infrastruktuurin ja osaamisen puutteesta, rikollisuudesta tai muista päivittäisistä kiusoista. Siksi on hienoa, että satunnaiset vierailijat palauttavat mieleen ison kuvan – Afrikka on tulevaisuuden manner!
Afrikan väestö on kasvavaa, nuorta ja se kaupungistuu kovaa vauhtia – seuraavan 16 vuoden kuluessa puolet afrikkalaisista asuu jo kaupungeissa. Keskiluokka kasvaa sekä tuottaa ja käyttää palveluja enenevässä määrin – tämä näkyy jo Dar es Salaaminkin ostoskeskuksissa. Tämän kehityksen osana Afrikan keskiluokka ylittää jossakin vaiheessa keskiluokan määrän Intiassa.
Talous kasvaa seuraavatkin vuodet 5–7 prosentin luokkaa. Vaikka kasvu yhä pohjautuu luonnonvaroihin, talouden rakenne on monipuolistunut ja palvelujen osuus kasvaa koko ajan. Tansaniassa turismi on tärkeimpiä kasvavia talouden pilareita.
Ruusunpunaiset lasit vai realisimia?
Meitä uudesta Afrikasta kertovia kritisoidaan joskus kehityksen kuvaamisesta liian ruusunpunaisten lasien läpi. Onhan tämä kuitenkin manner, jota vaivaa köyhyys, peruspalvelujen puute ja huono hallinto. Tansaniakin on vuonna 2013 kokenut sekä ylä- että alamäkeä. Huippuhetkiä olivat Kiinan ja USA:n presidenttien vierailut ja uusien maakaasuvarojen löytö – unohtamatta tietenkään meidän omien ministereiden Stubbin ja Hautalan vierailua.
Smart Partnership –IT/innovaatiokonferenssin isännöinti ja Tansanian tärkeä rooli Itä-Kongon rauhanturvaamisessa nostattivat mieliä. Perustuslakiprosessi eteni, samoin kuin vuosituhattavoitteet.
Alamäkeä taas koettiin, kun puhkesi levottomuuksia luonnonvarojen käytön takia tai uskonnollis-poliittisista syistä sekä kun paljastui laajamittainen norsujen salametsästys. Molempien torjunnassa käytettiin liiallista väkivaltaa eikä uhreilta vältytty. Kaikkiaan kuitenkin maan kehitys on jatkunut mahdollisuuksien uralla.
Yrityksille tarjolla ykkösluokan paikka
Mahdollisuuksien ura tarkoittaa myös mahdollisuutta jollakin aikavälillä tulla toimeen ilman ulkopuolista apua. Tämä on Tansanian päämääränä – siksi se pyytääkin kumppaneiltaan investointeja. Tansanialle kehitysapua antaneilla mailla on nyt käynnissä kiivas haku – miten uudistaa kumppanuutta kaupan ja talouden puolelle? Täytyy myöntää, että tässä Kiina ja monet muut ”uudet kumppanit” ovat olleet rivakampia kuin me Tansanian perinteiset partnerit.
Kumppanuuden uusiminen vaatii tietoa mahdollisuuksista ja enemmän suoria yhteyksiä suomalaisten ja tansanialaisten välillä. Yritykset sekä Suomessa että Tansaniassa kysyvät – missä voimme tavata voidaksemme tehdä yhteisiä bisnessuunnitelmia? Teemme edustustossa ja Team Finland -tiimeissä parhaamme yhteyksien mahdollistamiseksi. Suomessa asuva tansanialaisten diaspora ja täällä Tansaniassa olevat, Suomessa opiskelleet alumnit ja täällä asuneet suomalaiset voivat toimia sillanrakentajina.
Tammikuussa suomalaisyrityksille on tarjolla ykkösluokan paikka Tansaniaan tutustumiseen ja liikekumppanien etsimiseen pääministeri Kataisen ja kehitysministeri Haaviston matkan aikana 28.–30.1.2014 . Kannattaa tulla mukaan tekemään lappilaisvieraidemme mukaisesti omia havaintoja Afrikan mahdollisuuksista!