Karna – Kathmandun paras autonkuljettaja

Olen työskennellyt Nepalissa kahteen otteeseen, vuosina 2000–2004 sekä nyt jälleen syyskuun 2011 alusta. Poissaollessani Nepal oli muuttunut paljon: aikaisemman työrupeamani aikana maa oli sisällissodassa ja sen hallitusmuoto oli kuningaskunta, nyt sisällissota on ohi ja maa on tasavalta.

Mutta yksi asia ei ole vuosien varrella muuttunut miksikään: Karna Lama on autonkuljettajani.

KARNA_WP_20140408_003
Ajoon lähdössä

Karna aloitti työskentelynsä suomalaisten kanssa jo vuoden 1990 alussa, jolloin hänet palkattiin Lumbinin maaseudun vesi- ja sanitaatiohankkeen autonkuljettajaksi. Lumbinissa Karna työskenteli kymmenen vuotta, jonka jälkeen hän aloitti Suomen Kathmandun-suurlähetystön autonkuljettajana joulukuussa 1999.

Työvuosia suomalaisten palveluksessa on siis kohta kertynyt neljännesvuosisadan verran.

Muistan hyvin, kuinka Karna oli kentällä vastassa yhdessä talousvastaava Maria Suden kanssa, kun saavuin Kathmanduun edustuston päälliköksi elokuussa 2000.

Ensimmäiseksi opettelin autossa miehen nimen Karna, jonka Maria painoi mieleeni sanomalla, että sen muistaa sanasta karma. Karmahan liittyy mun muassa buddhalaisuuteen, jota Karna tunnustaa.

Ajomatkasta kentältä residenssiin alkoi pitkäaikainen yhteistyömme.

Aluksi Karna oli ainoa autonkuljettajamme, joten hän kuljetti minut kaikkiin iltatilaisuuksiinkin. Ja niitä täällä Kathmandussa riittää, keskimäärin 4–5 viikossa.

Jos siis viikot olivat minulle joskus raskaita, myös Karna joutui samaan ruljanssiin. Mutta koskaan mies ei ole valittanut työmääräänsä, joka joskus kieltämättä oli liiankin suuri. Nyt edustuston henkilömäärä on kasvanut ja meillä on kolme kuljettajaa, joten ilta-ajot voidaan jakaa tasaisesti kaikille.

Karna__WP_20140409_001
Auto on aina kiiltävän puhdas

Karnaa kuvaamaan löytyy runsaasti adjektiiveja kuten luotettavuus, ystävällisyys, kohteliaisuus, hienotunteisuus, avuliaisuus, huumorintajuisuus ja sopeutuvuus.Olen tehnyt Karnan kanssa useita pitkiäkin matkoja maakuntaan ja aina matka on sujunut rattoisasti keskustellen mitä erilaisimmista asioista.

Golfarit tietävät, kuinka tärkeää on yhteistyö caddyn kanssa – autonkuljettajan kohdalla kyse on samasta asiasta.

Kuin ihmeen kaupalla Karna ei ole joutunut minua kuljettaessaan minkäänlaiseen onnettomuuteen, ei edes pieneen peltikolariin. Kathmandun liikenne on yhdellä sanalla kuvaten kaoottinen, mutta siitä huolimatta Karna ohjaa auton aina turvallisesti Bishalnagariin, jossa asun.

Karnan suhde Suomeen ei liity pelkästään työskentelyyn Kathmandun suurlähetystössä. Hänen poikansa vaimoineen opiskelee Turussa ja on juuri saamassa kandin paperit. Poika jatkaa Suomessa edelleen opiskellen ja samalla työtä tehden.

Lopuksi esimerkki Karnan huumorintajusta: Olin taas kerran tulossa joltain päivällisiltä ja tokaisin Karnalle autoon tullessani, että ajetaanpa Kathmandun parhaaseen yökerhoon. Karna ymmärsi heti, että en ollut tosissani ja hänen vastauksensa tuli nopeasti: “Sir, I think the best nightclub for you is in Bishalnagar”.

Siinähän mies oli ihan oikeassa. Loppumatka kotiin kului molempien naureskellessa.

Tänä iltana menen päivälliselle Sveitsin suurlähettilään residenssiin. Tällä kertaa ajaa Sundar, Karna saa ansaitun vapaaillan.