Nepalissa vuoden tärkein perhejuhla raaka-ainepulan keskellä

Kuvittele jouluvalmistelut ilman polttoainetta, raaka-aineita ja keittomahdollisuutta, niin pääset tunnelmaan: Nepalissa kärsitään pian jo kolmatta kuukautta maan eteläisten levottomuuksien aiheuttamista puutteista tuontitavaroissa. Ja vuoden tärkein perhejuhla, dashain, on käynnissä.

Sisämaavaltiona Nepal on epätoivoisen riippuvainen maakuljetusyhteyksistä Intian ja Kiinan kautta, ja keväisen maanjäristykset tuhosivat pääkuljetusreitit Kiinasta.

Polttoaineen jonotus vie useita tunteja Kathmandussa.
Polttoainejonot saattavat olla useita kilometrejä pitkiä.

Elokuun lopulla alkaneet levottomuudet eteläisen Nepalin, Terain, alueella ovat muutaman viime viikon sisällä johtaneet siihen, että maakuljetukset Intiasta ovat olleet lähes täysin pysähdyksissä. Tämä on aiheuttanut pulaa raaka-aineissa, joita Intiasta tuodaan.

Polttoaineen säännöstely aloitettiin jo kolmisen viikkoa sitten, ja tällä hetkellä polttoainetta jaetaan eri päivinä eri perustein; esimerkiksi kulkuvälineen käyttötarkoituksen, koon, tai rekisterinumeron mukaan. Kilometrien mittaiset polttoainejonot kiemurtelevat kaduilla, ja ihmiset jonottavat polttoainetta autoissaan nukkumalla. Takseja kulkee pääkaupungissa Kathmandussa enää harvakseltaan, ja ne veloittavat polttoainepulaan vedoten jopa nelinkertaisia hintoja tavalliseen nähden.

Ravintolat ovat sulkeneet oviaan myös raaka-aine- ja keittokaasupulan vuoksi. Ne ravintolat, joilla on mahdollisuus valmistaa ruokaa tulella tai alati katkoista kärsivällä sähköllä, pitävät toistaiseksi ovensa auki. Elintarvikkeet, joita markkinoilla vielä on, ovat huomattavasti kalliimpia kuin normaalisti. Huolestuttavaa on, että myös juomaveden toimitusten loppumisesta kiertää huhuja. Arjen elämä on kaikin puolin vaikeutunutta.

Linja-autot täyteen ahdettuja

Kaiken tämän keskellä nepalilaiset yrittävät parhaan kykynsä mukaan järjestää iloista perhejuhlaa, dashainia, jonka tärkein merkitys on tuoda perheet pitkien välimatkojen päästä yhteen kerran vuodessa. Dashainin viettämiseen kuuluvat esimerkiksi lukemattomat erilaiset perinneruoat ja temppeleissä vierailut sukulaisten ja ystävien kesken.

Polttoainepulan vuoksi linja-autot ovat kattoa myöten täynnä matkustajia.
Edellä kulkeva linja-auto Kathmandussa kallistuu vaarallisesti.

Nyt ihmisten kulku on vaikeutunut lähes mahdottomaksi, ja harvakseltaan kulkevat linja-autoreitit kuljettavat ylettömiä määriä matkustajia. Ihmiset riskeeraavat henkensä ahtautuessaan liian täyteen lastattuihin linja-autoihin ja matkustavat jopa niiden katoilla, sähkölinjoja väistellen. Juhlaruokailut jäävät pelkistetyiksi raaka-ainepulan vuoksi.

Lehdissä kirjoitetaan siitä, kuinka juhla-ateriaksi ja uskonnollisiin menoihin tarkoitettujen vuohien toimitus vuorilta on vaikeutunut polttoainepulan vuoksi, ja kuinka lihan hinta on paikoin lähes kaksinkertaistunut. Tänä vuonna dashain-juhlaa odotettiin erityisen paljon sen vuoksi, että se olisi ollut tuhoisan maanjäristyskevään jälkeen iloinen, perheet yhdistävä tapahtuma, mutta tuontiongelmat ovat laskeneet mielialoja huomattavasti.

Tulella ruokaa kaupungissa

Suurlähetystön työntekijät, Kamana Gurung ja Manisha Shrestha, kuvaavat vaisuja juhlatunnelmia seuraavasti: perheillemme polttoaineen pula on ollut suurin ongelma tähän asti. Keittokaasua on vielä jäljellä, mutta kun se loppuu, olemme ongelmissa, sillä meillä ei ole mahdollisuutta keittää tulella. Ajatelkaa, ihmiset keittävät tulella, ulkona, pääkaupungissamme!

Tämän vuoden dashain-juhla on kovin erilainen näiden ongelmien vuoksi. Taksien ollessa kalliimpia kuin tavallisesti, meillä ei ole mahdollisuutta lähteä tekemään juhlaostoksia, ja mahdollisesti joudumme jättämään väliin vierailut perheen vanhimpien luona. Juhlan ruokalajivalikoima on huomattavasti pienempi kuin ennen ja joudumme käyttämään säilykkeitä. Koemme tilanteen todella vaikeaksi, ja pelkäämme sitä, kuinka kauan tämä jatkuu.

Jo töihin pääsy on ollut vaikeaa monta päivää, ja kulkemisen rajoittaminen aiheuttaa tulonmenetystä. Kouluja suljetaan ja lasten oppiminen jää pahasti jälkeen.

Huolista ja vaikeuksista huolimatta nepalilaiset osoittavat jälleen uskomattoman kykynsä sopeutua vallitseviin oloihin. Juhlajärjestelyt tehdään supistetusti, ja vaihtoehtoisia järjestelmiä, kuten kimppakyytejä järjestetään. Tilanne on myös luonut uusia ajatuksia siitä, kuinka tuontiriippuvuudesta päästäisiin eroon. Uudenlaiset ajatukset omasta energiantuotannosta ja ympäristöystävällisistä ratkaisuista viriävät.