Nepalissa järjestettiin pitkästä aikaa vaalit 19.11. kun maahan valittiin uusi perustuslakia säätävä kansankokous. Edelliset perustuslakia säätävän kansankokouksen vaalit pidettiin vuonna 2008, mutta silloin valittu kansankokous ei kyennyt sopimaan uudesta perustuslaista, joten se hajotettiin toukokuussa 2012.
Ja kyllä vaalit Nepalissa tarpeeseen tulivatkin: maassa ei ole ollut vaaleilla valittua parlamenttia, paikallisvaalit pidettiin viimeksi yli kymmenen vuotta sitten ja maata on hallinnut virkamieshallitus viime maaliskuusta lähtien.
Demokratiavaje on ollut ilmeinen.
Uuden kansankokouksen tehtävänä on siis uuden perustuslain säätäminen ja sen jälkeen se jatkanee parlamenttina seuraaviin vaaleihin. Kansankokoukseen valittiin 601 edustajaa ja paikoista kilpaili 120 puoluetta ja tuhansia kandidaatteja. Vaalien lopputulos oli monelle yllätys, sillä vuonna 2008 murskavoiton saanut Unified Communist Party of Nepal (Maoist) kärsi nyt yhtä murskaavan tappion.
Sen sijaan vanhat valtapuolueet Nepali Congress ja Communist Party of Nepal-United Marxist Leninists menestyivät hyvin, mutta eivät kuitenkaan kyenneet saamaan kansankokoukseen 2/3-osan enemmistöä, joka tarvitaan uudesta perustuslaista päättämiseen. Kaikkiaan 30 puoluetta onnistui saamaan vähintään yhden paikan.
Maoistien pettymys vaalitulokseen on ilmeinen, ja puolue onkin lähtenyt yhdessä muutaman muun puolueen kanssa väittämään, että vaalituloksen takana on ”kansallinen ja kansainvälinen salaliitto”, jonka avulla vaalien tulos on väärennetty.
Tähän eivät kuitenkaan yhdy esimerkiksi EU:n lähettämät vaalitarkkailijat (yli sata), joilta ei tullut ainuttakaan raporttia epäillystä vaalivilpistä. Samaan lopputulokseen tuli myös Carter Centerin vaalitarkkailutiimi ja myös muut vaalitarkkailijat.
Maoistien väitteet vaalivilpistä luetaan siten pettymyksen piikkiin. Vaikka puolue, joka kuitenkin sai kansankokoukseen noin 80 paikkaa, uhoaa edelleen, että se ei tule osallistumaan kansankokouksen työskentelyyn vedoten vaalivilppiin, sen odotetaan kuitenkin jossain vaiheessa päättävän toisin.
Suomen suurlähetystökin osallistui vaalitarkkailuun kahden eri tiimin voimin. Toinen tarkkaili vaaleja Kathmandun laaksossa sekä Kakanissa laakson ulkopuolella ja toinen lähipiirikunnissa Sindupalchok, Kavre ja Dolakha.
Itse kävin kahdeksassa äänestyspaikassa eri puolilla laaksoa sekä Kakanissa ja jokaisessa äänestyspaikassa järjestys oli erinomainen. Pitkät äänestäjäjonot pysyivät hyvin järjestyksessä (mikä Nepalissa on ihme) ja ilmapiiri oli innostunut.
Kysyimme jokaisessa äänestyspaikassa, oliko ennen vaalipäivää esitetty uhkauksia vaaliprosessin häirinnästä, mutta näin ei ollut tapahtunut, vaikka vaaleja henkeen ja vereen vastustanut Communist Party of Nepal (Maoist) oli uhannut estää vaalit.
Muutama valitettava välikohtaus kuitenkin tapahtui vaalipäivänä, muutama piilotettu pommi räjähti ja yksi pommeista silpoi nuoren pojan käden. Mutta kaiken kaikkiaan vaaleja voi pitää hyvin järjestettyinä, vapaina ja rehellisinä.
Nyt on menossa puolueitten väliset neuvottelut hallituksen muodostamiseksi. Suuret voittajat Nepali Congress ja CPN-UML ovat jo olleet yhteydessä toisiinsa ja vakuuttavat pyrkivänsä muodostamaan nk. konsensushallituksen, jossa olisi mukana mahdollisimman moni vaaleissa menestynyt puolue.
Neuvottelut saattavat viedä aikaa, koska puolueiden sisäinenkin valtataistelu on kovaa hallituspaikoista, mutta koska kansa antoi äänestämällä sankoin joukoin selvän kehotuksen uuden perustuslain säätämiseksi, puolueet luultavasti pyrkivät mahdollisimman nopeaan hallitusratkaisuun.
Kuten eräs Nepali Congressin kärkipoliitikko asian ilmaisi, puolueilla ei ole toista kertaa varaa epäonnistua perustuslain säätämisessä.