Pökälevapaa kotikyläni

Entinen kotipaikkani Dadeldhura sijaitsee tunnin lennon ja neljän tunnin ajomatkan päässä Kathmandusta. Kesäkuun alussa minulla oli ilo ja kunnia osallistua tilaisuuteen, jossa Dadeldhuran koko piirikunta julistettiin pökälevapaaksi.

Suomessa en ole törmännyt vastaaviin tilaisuuksiin, joten lienee paikallaan selvittää tapahtunutta hieman tarkemmin.

Kukaan ei enää käy puskassa

Dadeldhura sijaitsee Nepalin Kauko-Lännen kukkuloilla ja kattaa noin 1 500 neliökilometrin alueen, jolla asuu noin 150 000 ihmistä. Vuodesta 2007 alkaen  Nepal ja Suomi ovat tukeneet Dadeldhuran ja yhdeksän muun piirikunnan alueen kehitystä vesi- ja sanitaatiohankkeen avulla.

Maisemakuva Dadeldhuran naapurista Baitadista. Noin 70 % Dadeldhurasta on metsän peitossa.
Maisema Dadeldhuran naapurista Baitadista. Noin 70 prosenttia Dadeldhurasta on metsän peitossa.

Vuoden 2010 paikkeilla Nepalin hallitus päätti, ettei yksittäisten talouksien kohdalla enää anneta tukea vessan rakentamiseen kuin poikkeustapauksissa.

Ihmisten oma halu kehittää omia elinolojaan ja ymmärrys hygienian tärkeydestä nousivat keskiöön. Tuki kohdistuu siten pääasiassa tietoisuuden levittämiseen ja erilaisiin koulutuksiin.

Sekä hankkeen että kansalaisjärjestöjen tekemä vuosien työ on tuottanut tulosta. Kaikkien kuntien jokaisella talolla on nyt oma vessa eikä kukaan enää, ainakaan periaatteessa, harrasta puskassa käymistä. Myös koulujen sanitaation kanssa on tehty paljon töitä.

Kun alueelliset viranomaiset ovat varmentaneet, että kaikkialla on vessoja, voidaan alue julistaa pökälevapaaksi (Open Defecation Free).

Kuukautiset keskeyttävät koulunkäynnin

Tyypillinen vessa. Vesi toimii vessapaperina ja sen saanti on tämänkin takia tarpeen.
Tyypillinen vessa. Vesi toimii vessapaperina ja sen saanti on tämänkin takia tarpeen.

Vessan puuttuminen on aiemmin ollut harmittavan yleinen syy siihen, että tytöt keskeyttävät koulunkäynnin  kun kuukautiset alkavat.

Kuukautisiin liittyvä koulutus onkin ensisijaisen tärkeää, koska perinteiset käsitykset ovat edelleen voimakkaita: pahimmissa tapauksissa lähiseutujen naiset joutuvat edelleen asumaan erillisissä vajoissa kuukautisten ajan.

Vessa-asiat koskettavat jokaista

Itse juhlallisuudet 7. kesäkuuta olivat huomattava tapahtuma. Paikalla oli entinen pääministeri, vesi- ja sanitaatioasioiden perään katsova ministeri ja muita merkittäviä henkilöitä. Kuulijoita oli paikalla ainakin tuhannen verran ja ohjelma kesti vajaan viisi tuntia alettuaan ensin pari tuntia myöhässä.

Tilaisuus oli siten huomattavasti lyhyempi kuin edellinen vastaava, jossa oli muun muassa yli 50 puhetta. Dadeldhurassakin riitti puheita, tanssiesityksiä ja lauluja.

Vessa-asiat kun koskettavat jokaista.

Kyseessä ei ole kahakka vaan yksi kulttuuriesityksistä, joilla on tärkeä rooli sekä ODF seremonioissa että muissa isoissa tapahtumissa.
Kyseessä ei ole kahakka vaan yksi kulttuuriesityksistä, joilla on tärkeä rooli sekä seremonioissa että muissa isoissa tapahtumissa.

Leave a Reply