Celebrate the World − Jaipurin kirjallisuusfestivaali

Tammikuussa 2006 Rajashtanin osavaltion historiallisessa pääkaupungissa Jaipurissa yli 200 vuotta vanhan Diggi-palatsin viileässä juhlasalissa vallitsi odottava tunnelma. Kirjallisuudesta, debatista, historiasta ja ajan ilmiöistä kiinnostuneet William Dalrymple, Namita Gokhale ja Sanjoy Roy olivat toteuttaneet unelmansa ja perustaneet kirjallisuusfestivaalin.

Intialaista musiikkia ja tanssia festivaalin avajaisissa. Kuva: Meenakshi Mahajan.
Intialaista musiikkia ja tanssia festivaalin avajaisissa. Kuva: Meenakshi Mahajan.

Festivaali oli saanut käyttöönsä Thakurin perheen havelin – intialaisen palatsin – juhlasalin, ja avajaistilaisuuteen odotettiin kuulijakuntaa.  Aika kului, ketään ei kuulunut, järjestäjät ja puhujat katsoivat toisiaan. Viimein sisään astui japanilainen seurue, ja festivaali saattoi alkaa. Sittemmin kävi ilmi, että japanilaiset olivat tulleet tutustumaan vanhaan palatsiin, mutta joutuivatkin yllättäen festivaalille. He kuitenkin viihtyivät ja jäivät.

Seuraavana vuonna festivaaleilla oli jo tuhatkunta osallistujaa. Kuluvan vuoden tammikuussa 12:tta kertaa järjestettävä Jaipurin kirjallisuusfestivaali keräsi kuuden päivän aikana yli 400 000 kiinnostunutta.

Jaipur on cool

Jaipurin kirjallisuusfestivaali on lumoava, kaoottinen, energinen, kaikki vastaanottava ja innostava ilmiö. Tapahtumassa kohtaavat niin kirjailijat, ajattelijat, runoilijat, toimittajat, kirjallisuuden ystävät kuin keskusteluita rakastavat ja ajankohtaisia tapahtumia seuraavat. Lyhyesti sanottuna melkein kaikki.  Tasa-arvoinen festivaali on myös kaikille ilmainen.

Festivaaliyleisö täytti salit. Kuva: Meenakshi Mahajan.
Festivaaliyleisö täytti salit. Kuva: Meenakshi Mahajan.

Tapahtumapaikka koostuu lukuisista rakennuksista, pienistä aukioista, katetuista pihoista ja nurmikoista. Noin parin hehtaarin suuruisella alueella on tungos. Siellä kiiruhdetaan tilaisuudesta toiseen ja matkalla voi törmätä vaikkapa Tom Stoppardiin, Shashi Tharooriin, Helen Fieldingiin, Hamid Karzaihin, Michael Ondtjaanteen tai Minna Lindgreniin. Kaikki puhuvat kaikkien kanssa ja kuuntelevat toisiaan.

Tänä vuonna vajaan viikon mittaiseen festivaaliin mahtui yli kaksisataa tilaisuutta! Aiheiden kirjo oli mittava, mikä myös kuvastaa tätä aikaa. Kaikesta kirjoitetaan, kaikesta puhutaan ja kaikkeen otetaan kantaa. Kiinnostavat paneelikokoonpanot pohtivat niin ilmastonmuutoksen poliittisia vaikutuksia Kaakkois-Aasiassa, Brigdet Jonesin päiväkirjojen merkitystä, ihmismieltä, Intian historiaa ja nykypäivää, Afganistania kuin lunta. Jokaiseen keskusteluun sisältyy virkeä yleisön kysymys & vastaus -osio. Kuulijakunta Jaipurissa ei tuijota lattiaan tai kattoon, vaan kysyy ja haastaa podiumilla istuvat.

Nordic Noir -keskusteluun osallistuivat pohjoismaalaiset kirjailijat Minna Lindgren, Carin Gerhardsen, Zac O' Yeah ja Odd Herald Hauge. Kuva: Meenakshi Mahajan.
Nordic Noir -keskusteluun osallistuivat pohjoismaalaiset kirjailijat Minna Lindgren, Carin Gerhardsen, Zac O’Yeah ja Odd Herald Hauge. Kuva: Meenakshi Mahajan.

Nordic Lights at Jaipur

Pohjoismaat olivat tänä vuonna ensimmäistä kertaa yhdessä läsnä Jaipurissa. Festivaali kokosi yhteen viisi kirjailijaa viidestä Pohjoismaasta. Suomesta mukana oli toimittaja ja kirjailija Minna Lindgren, jonka Ehtoolehto-sarjan kirjoja on saatavilla myös Intiassa, maailman kolmanneksi suurimmassa englanniksi lukevassa maassa. The Lavender Ladies Detective Agency herätti ansaittua ihastusta. Pohjoismaalaiset kirjailijat vetivät onnistuneen Nordic noir -session ja onnistuivat myös pohjoismaista mallia – tai mitä siitä on jäljellä – käsitelleessä paneelissa.  Pohjoismaat, yhdessä ja erikseen, ovat kiinnostavia Jaipurin festivaalilla.