Haluatko naimisiin tyttäreni kanssa?

”Pankkiiri Kolkatasta hakee sulhasta kauniille 23-vuotiaalle tyttärelleen.” ”Menestyvä perhe etsii vaimoa 25-vuotiaalle arkkitehdille.” ”Sikhiläinen opettaja ja armeijan upseerin tytär etsii miestä julkiselta sektorilta.”

 

kuva: PNGimages free

Nämä ovat tyypillisiä ilmoituksia sunnuntain Times of Indiassa. Usein ilmoitukset täyttävät monta sivua. Ne on lajiteltu uskonnon, kastin, kielen ja ammatin mukaan. Eronneilla on oma palstansa. Punaisena lankana on, että haetaan samaa taustaa olevaa partneria. Rikkaat haluavat rikkaan, muslimit haluavat naimisiin toisen muslimin kanssa, tamilit suosivat tamileja.

Hindustan Times lehden Soulmates -palstan ilmoituksia

Ilmoitukset ovat vakavahenkisiä. Ne koskevat ainoastaan naimisiin menoa. Kukaan ei ilmoita lehdessä, jos miettii syrjähyppyä tai vaikkapa lomaromanssia. Kuten muuallakin, netti valtaa alaa lehdiltä. Mutta Intiassa on kuitenkin edelleen hienoa ilmoittaa englanninkielisen eliitin lukemissa paperiversioissa. Juuri tämän takia usein ”vakavaraiset” perheet hakevat sulhasta ja morsianta Times of Indian kautta.

Vanhemmat hakevat aikuisille lapsilleen kumppania

Usein vanhemmat hakevat aikuisille lapsilleen kumppania. Suomalaisena jää miettimään, onko lapsilta ollenkaan kysytty, minkälaisen aviomiehen tai –vaimon hän itse haluaa? Myös sosiaalisen luokan, tulojen ja uskonnon suuri merkitys hämmentää. Ainoastaan jo eronneiden palstassa on enemmän hakijan itsensä tekemiä ilmoituksia: ”Sivistynyt, eronnut kotiäti hakee velatonta kristittyä miestä.”

Vanhempien rooli avioliittomarkkinoilla on ratkaiseva. Luonnollisesti jotkut löytävät kumppaninsa kirjastossa tai kuntosalilla kuten Suomessa, mutta siinä tapauksessa pitää nopeasti hankkia vanhempien suostumus. Vanhempien merkitys johtuu osittain erilaisesta perhekäsityksestä verrattuna Pohjoismaihin. Toinen ero Suomeen on, että parit harvoin asuvat yhdessä ennen avioliittoa. On normaalia, että nuori pari on vain juonut pari kuppia teetä yhdessä ennen elinikäistä liittoa.

Kuva: Freepick.com

Kun ilmoitukset ovat johtaneet toivottuun tulokseen, aletaan järjestää häitä. Normaalioloissa useita päiviä kestäviin häihin saatetaan kutsua satoja tai tuhansia vieraita. Tänä vuonna tilanne on toinen koronarajoitusten takia. Häiden jälkeen nuori pari yleensä muuttaa toisen vanhempien luokse. Vastavihityn tulee siis oppia tuntemaan sekä puolisonsa että sopeutua appivanhempiinsa.

Intialainen avioliitto kestää

Sosiaalinen paine mennä naimisiin on Intiassa vahva. 25-vuotias voi alkaa saada vihjailevia kommentteja, että ”nyt olisi korkea aika.” Ei ole kuitenkaan kyse pakottamisesta vaan kehottamisesta. Intiassa vanhemmat ovat auktoriteetteja, joita kuunnellaan. Tämä on perinne, jota ei kyseenalaisteta.

Vaikka naimisiin mennään toisen kaavan mukaan Intiassa kuin Suomessa, intialaiset avioliitot kestävät pidempään. Kun Suomessa melkein joka toinen avioliitto päätyy eroon, Intiassa vastaava luku on yksi prosentti.