Intiasta avaruuden suurvalta?

Intian pyrkimys avaruusmahdiksi saattaa tulla monelle yllätyksenä. Intia on kuitenkin ollut jo pitkään kiinnostunut avaruudessa toimimisesta. Kasvavan globaalin vaikutusvallan myötä maan tavoitteet avaruudessa ovat kunnianhimoiset.

ISRO:n logo. Kuva: ISRO.
ISRO:n logo. Kuva: ISRO.

Suuntana Kuu, Venus ja Aurinko

Intian virallinen avaruustoimisto Indian Space Research Organisaton (ISRO) perustettiin vuonna 1969 korvaamaan seitsemän vuotta aiemmin perustettu edeltäjänsä. ISRO:n motto on juhlava: ”Space technology in the Service of Human Kind.” Toimiston vuosibudjetti on 1,45 miljardia dollaria.

Seuraava tavoite on miehittämätön kuumatka, jolloin Intia olisi neljäs Kuun pinnalle laskeutumaan onnistunut maa. Aiemmin sinne ovat päässeet Yhdysvallat, Neuvostoliitto ja Kiina.

Pidemmän aikavälin tavoitteena on miehitetty avaruuslento, joka onnistuessaan vakiinnuttaisi Intian aseman avaruusmahtien joukossa. Avaruuslennon miehistön jäsenet eivät olisi kuitenkaan ensimmäisiä intialaisia avaruudessa. Intian ilmavoimien pilotti Rakesh Sharma vieraili avaruudessa osana Neuvostoliiton tehtävää vuonna 1984.

Satelliiteista kohti kunnianhimoisempia tavoitteita

Intian kansallinen avaruusohjelma on kehittynyt tasaisesti 1960-luvun vaatimattomista lähtökohdista.

Ensin keskityttiin satelliittiteknologian kehittämiseen ja kansallisten telekommunikaatio-, televisio-, radio- ja laajakaistatarpeiden täyttämiseen. Sitten kehitettiin maan observointia, jolloin tavoitteena oli avaruudesta otettujen kuvien hyödyntäminen muun muassa sään ennakoimisessa, katastrofien hallinnassa ja kansallisten resurssien kartoittamisessa.

Onnistumisten myötä ISRO:n itsevarmuus ja tavoitteet ovat kasvaneet. Seuraavaksi avaruutta tutkitaan koko ihmiskuntaa hyödyttävällä tavalla.

Chandrayaan 2 -kuuraketti lähtövalmiina. Kuva: Indo-Asian News Service.
Chandrayaan 2 -kuuraketti lähtövalmiina. Kuva: Indo-Asian News Service.

Merkittävimmät projektit Kuussa

Miehittämätön avaruusalus, Chandrayaan 1, lähetettiin Kuun kiertoradalle vuonna 2008. Se maksoi 86 miljoonaa dollaria, eli vain puolet siitä mitä Kiina käytti vastaavaan tehtävään.

Chandrayaan 2:n laukaisu Kuuhun peruutettiin neljästi, mutta se onnistui lopulta 22. heinäkuuta. Emoaluksesta, laskeutumisluotaimesta ja mönkijästä koostuva alus tekee laskeuduttuaan kokeita, joita ISRO ohjaa maan pinnalta.

Intia on käyttänyt Chandrayaan 2 -ohjelman valmisteluihin noin 140 miljoonaa dollaria, ja se on kutsunut sitä yhdeksi kaikkien aikojen halvimmista avaruusohjelmista. Lähes kaikki tarvittava laitteisto on myös suunniteltu ja valmisteltu Intiassa.

Kehitystä satelliittien saralla

Vuonna 2017 Intia laukaisi yhdellä kertaa ennätykselliset 104 satelliittia. Maaliskuussa se kertoi tuhonneensa maata kiertäneen satelliittinsa ohjuksella. Kokeellaan Intia liittyi niiden harvalukuisten maiden kerhoon, joilla on kyky tuhota satelliitteja avaruudessa.

Piirroshahmotelma Gaganyaan-avaruusaluksesta. Kuva: ISRO.
Piirroshahmotelma Gaganyaan-avaruusaluksesta. Kuva: ISRO.

Haave miehitetystä avaruuslennosta

Ohjelma tunnetaan nimellä Indian Human Spaceflight Program (HSP), ja sitä varten on suunniteltu Gaganyaan-avaruusalus. Tarkoituksena on lähettää 2‒3 hengen miehistö matalalle Maan kiertoradalle (300‒400 km) seitsemäksi päiväksi. Ohjelman aikataulu julkaistiin pääministeri Modin itsenäisyyspäivän puheessa.

Ensimmäisen miehittämättömän lennon on tarkoitus lähteä joulukuussa 2020, ja toisen lennon ennen heinäkuuta 2021. Miehitetty avaruuslento on suunniteltu toteutettavaksi vuoteen 2022 mennessä. Intian hallituksen 1,4 miljardin dollarin rahoitus tekisi siitä yhden halvimmista miehitetyistä avaruuslennoista.

Intian tavoitteena onkin olla maailman kustannustehokkain avaruusmahti.

Tulevaisuuden visioina avaruusasema ja kaukaisemmat kohteet

Avaruusasema on suunniteltu perustettavan 5‒7 vuotta miehitetyn avaruuslennon jälkeen. Kaksikymmentä tonnia painava asema sijoitettaisiin 400 kilometrin korkeuteen, ja astronautit voisivat viettää siellä 15‒20 päivää.

Ensi vuonna Aditya-L1-tehtävän on tarkoitus tutkia Auringon koronaa. Suunnitteilla on myös Venukseen suuntautuva tehtävä.

Marsiin Intia lähetti jo vuonna 2013 raketin, joka saapui perille seuraavana vuonna. Intiasta tuli näin ensimmäinen Marsiin päässyt aasialainen valtio. Tehtävä maksoi 73 miljoonaa dollaria, kun NASAn ensimmäinen Mars-tehtävä maksoi jopa 671 miljoonaa dollaria.

Intian toiveena on päästä tulevaisuudessa tiiviimmäksi osaksi kansainvälistä avaruusyhteisöä.

Realismia suuriin suunnitelmiin

ISRO:n vaikuttavasta kapasiteetista huolimatta Intian osuus globaalista avaruusteollisuudesta on vain kaksi prosenttia. Tähän suhteutettuna sen tavoitteet ovat kunnianhimoisia. Esimerkiksi kaksi miehittämätöntä avaruuslentoa ei todennäköisesti riitä testiksi miehitetylle lennolle. Esimerkiksi Kiina suoritti neljä miehittämätöntä avaruuslentoa ennen kuin lähetti ihmisiä avaruuteen.

Intialta puuttuu myös miehitetyn avaruuslennon suorittamiseen tarvittavaa teknologiaa, ja testejä on tehty vasta muutamia.

Kunnianhimo avaruudessa liittyy varmasti Intian kasvavan globaalin vaikutusvallan korostamiseen. Se haluaa olla mukana avaruudessa muiden merkittävien suurvaltojen tavoin. Tähän viittaa myös miehitetyn avaruuslennon laukaisuajankohta, Intia juhlii itsenäisyytensä 75-vuotispäivää vuonna 2022.