Superlatiiveja Bangladeshissa

2

New Delhin suurlähetystö kattaa Intian ohella myös Suomen suhteet Bangladeshiin. Edustuston blogissa tällä kertaa havaintoja Dhakan ihmisvilinästä ja Cox’s Bazarin pakolaisleireiltä.

Läkähdyttävä kuumuus on ensimmäinen asia, joka iskee vasten kasvoja Cox’s Bazarin pakolaisleireillä Kaakkois-Bangladeshissa. Kasvillisuus on hävinnyt silmänkantamattomiin levittäytyvien leirien alta, ja suojaa auringolta tarjoavat vain pikavauhtia pystytetyt väliaikaisasumukset.

Myanmarista on paennut rajan yli Bangladeshiin elokuusta 2017 lähtien yli 800 000 rohinga-vähemmistön edustajaa. YK on luonnehtinut tilannetta tämän hetken akuuteimmaksi humanitaariseksi kriisiksi.

Eroosio on suuri ongelma Cox’s Bazarin pakolaisleireillä, ja lisää tulevan monsuunikauden mukanaan tuomaa maanvyörymien uhkaa. Kuva: Katariina Oivo

Suomalaiset järjestöt tarjoavat kiireellistä terveydenhuoltoa ja tukea naisille

Suomi tukee tilannetta paikan päällä Cox’s Bazarissa suomalaisten kansalaisjärjestöjen kautta. Kirkon ulkomaanavulla on käynnissä naisten asemaa edistävä hanke, jonka myötä on rakennettu vain naisille omistettuja yhteisötiloja.

Hankkeen paikalliset työntekijät kertovat, että leirin pakahduttava kuumuus toimii itse asiassa ymmärrettävänä ja hyväksyttävänä perusteluna naisten käymiselle naisystävällisessä tilassa, jos perheenjäsenet sattuisivat asiaa kyseenalaistamaan. Kukkulan laella seisovan bambuseinäisen rakennuksen halki käy miellyttävä läpiveto.

Naisystävällisissä tiloissa on saatavilla tietoa, vertaistukea, keskusteluapua ja tarvittaessa opastusta jatkohoitoon. Kuva: Katariina Oivo

Suomen punaisen ristin vetämä kenttäsairaala Kutupalongin leirin kyljessä tarjoaa ympärivuorokautisesti palveluita, joita kukaan muu ei alueella pysty tarjoamaan. Puolen vuoden aikana sairaalassa on hoidettu haastavissa olosuhteissa yli 22 500 potilasta, tehty yli 1100 leikkausta ja autettu maailmaan 220 vauvaa. Neuvontaa ja pientä hoitoa annetaan huomattavasti suuremmalle avuntarvitsijoiden joukolle, sillä vain kolmasosa asiakkaista otetaan sisään sairaalaan, ja vain nämä näkyvät tilastoissa.

Kenttäsairaalan ”kadut” ovat viivasuoria ja putipuhtaita. Teltat seisovat siisteissä riveissä ja niiden väliin jäävät alueet on nimetty kyltein, kuten ”Beaver Lane” ja ”Helsinki Square”. Kontrasti tien toiselta puolelta alkavaan pakolaisleiriin on huima – sairaalan järjestäytymisen ja hygienian tasoa ympäröivissä olosuhteissa ei voi kuin ihailla.

Ambulanssi-tomtom kuljettaa nopeasti perille. Kuva: Katariina Oivo

Maailman pisin ranta

Cox’s Bazarissa sijaitsee maailman akuuteimman pakolaiskriisin lisäksi myös maailman pisin hiekkaranta, joka jatkuu yhtäjaksoisesti 120 kilometriä pitkin Bengalinlahden pohjukkaa. Cox’s Bazar onkin Bangladeshin tunnetuimpia turistikeskittymiä, johon etenkin paikalliset turistit matkaavat mielellään nauttimaan meri-ilmasta.

Selitettyämme Dhakassa muutaman kerran olevamme menossa kenttämatkalle Cox’s Bazariin tutustumaan pakolaisleireihin, tyydyimme lopulta hymyilemään ystävällisesti tuttavien toivottaessa hyvää matkaa huikaten perään: ”Tulette varmasti nauttimaan!”

Lomalaisia Cox’s Bazarin kuuluisalla hiekkarannalla. Kuva: Katariina Oivo

 

Maailman hektisin pääkaupunki?

Bangladesh on maailman tiheimmin asuttuja maita, ja pääkaupunki Dhaka on maailman tiiviimmin asuttuja kaupunkeja. Dhakalla on ollut kyseenalainen kunnia keikkua myös maailman epämiellyttävimpien kaupunkien listausten kärjessä (vuonna 2017 sijalla 4 EIU:n ”Least Livable Cities”-listauksessa, heti Libyan Tripolin jälkeen).

Dhaka vaikutti kuitenkin yllättävän vehreältä ja lähestyttävältä, kun sukkuloimme kuuluisissa ruuhkissa ympäri valtavaa kaupunkia Suomen ja Bangladeshin välisten poliittisten konsultaatioiden alla.

Talouskasvu näkyy Dhakassa: rakennustyömaita on paljon ja kaikkialla. Kasvava, jo 163-miljoonainen väestö edellyttää investointeja infrastruktuuriin. Kuva: Katariina Oivo

Konsultaatioissa keskusteltiin muun muassa Suomen ja Bangladeshin poliittisista ja kaupallis-taloudellisista suhteista, ajankohtaisista alueellisista asioista sekä yhteistyöstä globaalikysymysten kuten ilmastonmuutoksen, kestävän kehityksen ja rauhan ja turvallisuuden saralla.

Ilmastonmuutos on Bangladeshille keskeinen teema. Maa kun voi ylpeillä paitsi maailman pisimmällä hiekkarannalla, myös maailman suurimmalla jokisuistolla (Ganges-Brahmaputra Delta) ja maailman suurimmalla mangrovemetsällä (Sundarbans), jotka ovat hyvin alttiita merenpinnan kohoamiselle.

Samalla keskeisimpiä listasijoituksia lieneekin, että bangladeshilaisten ekologinen jalanjälki on toistaiseksi toiseksi pienin maailmassa.

Kommentit

Ilmaisetvedot 6 vuotta sitten

Wau! Kerrankin blogi,joka tempaa mennessään, paljon mielenkiintoista ja tärkeää tietoa,joka laittaa ajattelemaan, kuinka hyvin meillä onkaan asiat täällä pohjolassa!Minkä takia Myanmarin tilanteesta puhutaan mediassa loppujen lopuksi aika vähän, vaikka kriisi on suuri ja akuutti? 🙁

Pengo 5 vuotta sitten

Onko tilanteessa tapahtunut mitään uutta? Kovasti ISIS ja sen pakolaisleirit vain medianäkyvyyden keskiössä.