Dar es Salaamin muuttuvat kasvot

Palasin elokuussa lähes kymmenen vuoden jälkeen Tansaniaan. Ensimmäiset kolme kuukautta Dar es Salaamin edustustossa luonnonvara-alan erityisasiantuntijana ovat pian takana. Mikä kaupungissa on muuttunut?

Tietöitä Ali Mwinyi Hassan Roadilla, joka on yksi Dar es Salaamin keskeisiä liikenneväyliä. Kuva: Heini Vihemäki
Tietöitä Ali Mwinyi Hassan Roadilla, joka on yksi Dar es Salaamin keskeisiä liikenneväyliä. Kuva: Heini Vihemäki

Ensimmäisiä asioita joihin kiinnitän huomioita laskeuduttuamme puolison, lasten ja yhdentoista laukun kanssa Dar es Salaamiin on moderni, entistä isompi ja paremmin ilmastoitu lentokenttä. Maahantuloproseduurit vaativat yllättävän vähän jonotusta, vaikka matkaseurueen pienimmät poukkoilevat sinne tänne ja tulijoilta mitataan kuume. Osasyy lentokenttäelämyksemme sukkeluuteen on ehkä e-viisumi, joka kolahti sähköpostiini viikko ennen reissua.

Edellisenä kerralla olen vieraillut Tansaniassa tutkijana 2010-luvun alussa. Tuolloin huomattavasti kevyemmin kantamuksin, muutamien viikkojen kenttätyökeikoilla. Dar es Salaamista päällimmäisenä mieleen ovat jääneet täpötäydet pikkubussit – dala dalat – katukeittiöiden ja meren tuoksut sekä kontrastit kaupunginosien välillä.

Kiireettömyyttä ja kaupustelua

Matkalla lentokentältä uuteen kotiin, Oyster Bayn expat-saarekkeelle keskustan pohjoispuolelle, saan sekä deja-vu elämyksiä että havahdun muutoksiin. Ruuhkaa on enemmän ja yksityisautojen osuus on noussut. Tuttua on autojen lomassa parveilivat kaupustelijat. Kaikenlaista kartoista ja kasvomaskeista cashew-pähkinöihin on tarjolla.

Urbaania taidetta South Beachillä. Kuva: Heini Vihemäki
Urbaania taidetta South Beachillä. Kuva: Heini Vihemäki

Lapsi kysyy, miksi täällä on niin paljon ”villejä” ja osoittaa puihin nojailevia värikkäästi pukeutuneita nuoria miehiä ja tarinaniskijöitä. Kadun ihmisillä ei tunnu pitävän yhtä kiirettä kuin kotona. Suahilinkielinen sanonta pitänee edelleen paikkansa: haraka haraka haina baraka – kiireellä ei ole siunausta. Toki keskustassa näkyy myös toisenlaisia kaupunkilaisia – nopeasti askeltavia, i-phoneja räpeltäviä urbaniitteja.

Dar es Salaamiin rakennetaan kovaa vauhtia uusia kerrostaloja. Kuva: Heini Vihemäki
Dar es Salaamiin rakennetaan kovaa vauhtia uusia kerrostaloja. Kuva: Heini Vihemäki

Pilviä tavoittelevat tornit ja matalat majat

Rakentamisessa rytmi tuntuu kuitenkin kiihtyneen reippaasti vuosikymmenessä.  Kaupunki kasvaa kohisten, niin ylöspäin kuin reunamiltaankin. Maalta muuttaa ihmisiä etsimään Darista työtä ja parempaa huomista. Monet heistä asettuvat asumaan kauas keskustasta, vaatimattomiin majoihin vailla vesivessaa.

Tuttu kuski kertoo, että kaasu on alkanut korvata puuhiiltä ja puuta ruoanlaitossa. Polttopuuta kantava mama ei silti ole harvinainen näky Darin kaduilla. Puuhiilisäkkejä vilahtelee mopojen perässä.

Dar es Salaamin ostoskeskustarjontaa. Kuva: Heini Vihemäki
Dar es Salaamin ostoskeskustarjontaa. Kuva: Heini Vihemäki

Kaupungissa näkyy kuitenkin myös merkkejä vaurastumisesta. Kauppakeskuksia, kahviloita ja marketteja on moneen makuun. Keskustaan ja arvokkaille rantatonteille nousee kerrostaloja toimistoiksi ja asunnoiksi. Darin yhden pääväylän, Ali Mwinyi Hassan roadin, varteen on noussut useita kiiltäviä tornitaloja. Myös Osterbaylla matalat yksittäistalot isoine pihoineen tekevät tilaa moderneille huoneistoille.

Dar es Salaamin kasvot muuttuvat suunnitellusti ja suunnittelematta. Asukkaille sen valot ja varjot näyttävät edelleen hyvin erilaisilta –  osoitteesta ja onnekkuudesta riippuen.