22.juli 2011 – päivämäärä, joka muutti Norjan

Olen iltakävelyillä kuunnellut Norjan yleisradion NRK:n 22.7.2011 tapahtumista kertovaa podcastia. Radiodokumentti on hienosti toteutettu ja vie kuulijan elävästi takaisin karmaiseviin tapahtumiin. Podcastin jaksoissa valaistaan traagisten tapahtumien kulkua eri osallisten näkökulmista. Utøyan saarella ja Oslon keskustan pommi-iskussa menehtyneitä oli yhteensä 77. Suurin osa Utøyalla kuolleista oli alle 17-vuotiaita. Moni vammautui loppuiäksi. Tänä kesänä on 22. julin tapahtumista kulunut kymmenen vuotta.

Lasinsiruja pommiräjähdyksen jäljiltä Oslossa 22.7.2011.
Lasinsiruja pommiräjähdyksen jäljiltä. Kuva: Gard Rimestad/CC BY-NC-SA.

”Mitä Oslossa tapahtuu?”

Heinäkuussa kymmenen vuotta sitten olin itse kesälomalla ja matkalla linja-autossa Dublinista Galwayhin kun puhelimeeni alkoi tulla viestejä ja kysymyksiä, mitä Oslossa oikein tapahtuu. Tämä oli aikaa ennen älypuhelimia, mutta hapuilevalla edge-yhteydellä sain auki VG-lehden etusivun ja aloin ymmärtää, että jotain kamalaa kotikaupungissani oli tapahtunut. Muistan elävästi järkyttävät otsikot seuraavana aamuna, kun tapahtumien kulku ja uhrien määrä Utøyalla selvisi.

Kuva: Kim Erlandsen, NRK/CC BY-NC-SA.

Avoimuuden ja demokratian merkitys

Osloon palattuani tunnelma kaupungissa oli aavemainen. Pyöräilimme keskustaan katsomaan pommin aiheuttamia tuhon jälkiä. Hallituskorttelia oli jo raivattu, mutta alue oli edelleen kuin sotatanner. Tuomiokirkon edustalla lainehti ruusu- ja kukkameri. Kaupunki oli hiljainen. Tuntui kuitenkin siltä, että kaikki pitivät yhtä. Oslolaiset halusivat yhteismielin ottaa kaupungin takaisin, eivätkä antaa pelon hallita elämäänsä. Seinille oli ilmestynyt OsLove-tekstejä.

Kuva: Marcus Ramberg/CC BY-NC-SA.
Kuva: Kim Erlandsen, NRK/CC BY-NC-SA.

Norjan silloinen pääministeri Jens Stoltenberg painotti puheissaan sananvapauden, avoimuuden ja demokratian merkitystä:

”… Meidän ei tule koskaan unohtaa arvojamme. Meidän tulee näyttää, että avoin yhteiskuntamme selviää tästäkin koetuksesta. Vastine väkivaltaan on entistä enemmän demokratiaa. Entistä enemmän ihmisyyttä.” (vapaa suomennos)

Kuninkaan viesti norjalaisille oli samansuuntainen:

”Uskon, että vapaus on voimaakkaampaa kuin pelko. Uskon avoimeen norjalaiseen demokratiaan ja yhteiskuntaan.” (vapaa suomennos)

Pysyvät arvet

Norja on pieni maa ja Oslo on pieni pääkaupunki. Itsekin tunnen monia, jotka joko asuivat tai työskentelivät lähellä hallituskorttelia. Eräs ystäväni oli autossa matkalla tapahtumapaikan vieressä tunnelissa samaan aikaan kun pommi räjähti. Toinen ystävä tunsi pommi-iskussa kuolleista yhden. Erään tuttavan sukulainen kuoli Utøyalla. Oslon keskustassa räjähtänyt pommi sekä Utøyan järkyttävä joukkomurha on jättänyt pysyvän arven Norjaan ja norjalaisiin.

Ruusujan Norjan Suurkäräjien portilla.

Ylen pohjoismaiden kirjeenvaihtaja Kirsi Heikel vieraili Utøyalla ja haastatteli saaren jälleenrakennustyötä johtanutta Jørgen Watne Frydnesiä. Utøyan saarella työ demokratian ja suvaitsevaisuuden eteen jatkuu.