Nu är den bästa tiden för att avnjuta jordgubbar. Jordgubben, bäret med den karakteristiska smaken – det lite syrligt söta och lagom blöta – gör bäret till en sann ambassadör för den rena smaken av en sommar. Jordgubbar kan ätas som de är med lite kall grädde. De kan läggas mixade i en tårta. De kan råröras, syltas, torkas och frysas, och användningsområdet är som sagt nästan obegränsat. Här får ni några små enkla och läckra recept på jordgubbar.
Jordgubbar i tre varianter.
Jordgubbscappuccino, jordgubbssorbét och marinerade jordgubbar
Jordgubbscappuccino för 4 personer
10 st färska jordgubbar
2 msk konjak
1 tsk socker
Några kvistar färsk körvel
Kör i mixern till en jämn och slet massa, häll över i dricksglas eller snapsglas och låt stå i kylen en timme före servering.
Jordgubbssorbét för 4 personer
Färska jordgubbar ca ½ liter
3 st äggvitor
½ dl pudersocker
½ dl Grand marniér -likör
Saften av en citron
Kör jordgubbarna i mixern till en jämn och slet massa, blanda därefter i likören och citronsaften. Vispa äggvitorna och pudersocker till hårt skum och rör därefter ned skummet i jordgubbsmassan, ställ i frysen att stelna och rör om nu som då i jordgubbsmassan så att den bildar fryskristaller och närmast börjar likna snö. Då skall det gå att göra vackra bollar av den frysta massan som du dekorativt ställer på en tallrik tillsammans med de andra varianterna av dina jordgubbar.
Marinerade jordgubbar för 4 personer
1 liter jordgubbar
2 dl socker
1 dl finskuren citronmeliss
½ dl vitvin (av sötare sort) mitt val: Kreuznacher Kronenberg Kerner 2008. Tyskland
Dela jordgubbarna i klyftor och lägg dem upp i en skål, häll över sockret, vinet och till sist den färska skurna citronmelissen. Låt stå och marinera sig i rumstemperatur i minst 2 timmar förän du serverar dem.