Finländska ambassadkockar som ambassadörer för finsk mat
Elva kockar från Finlands ambassader runt om i världen har under en vecka i augusti deltagit en specialutbildning i Helsingfors. Kursen ordnades för fjärde gången och förverkligades under ledning av den finska producentorganisationens matkulturombudsman Anni-Mari Syväniemi och av köksmästare, chef för Hanaholmens restaurangverksamhet Kim Palhus tillsammans med utrikesministeriet.
Efter kursen har 60 av totalt 100 ambassadkockar fortbildats i finländsk matkultur samt om produkter i den inhemska matkedjan och naturen. Målet med kurserna är att komplettera kockarnas kunskap om finländsk mat- och dryckeskultur och därmed främja finländsk matkultur ute i världen. ”Nordic Food diplomacy” (matdiplomati) är en allt viktigare del av ambassadernas arbete och där har kockarna en synlig roll. Det öppnar nya möjligheter för exporten av finländska livsmedel.
Den fjärde kursen för ambassadkockar utgör en viktig etapp i utvecklandet av matkunnandet. Nu funderar man över hur vi bättre och mer effektivt skall nå samtliga ambassader på ett eller annat sätt, berättar Kim Palhus, som under de senaste åren haft en synlig roll i såväl nationella som internationella projekt med syfte att främja finländsk mat.
Under veckan fick kockarna delta i matförevisningar och själv tillreda maträtter. Ambassadkockarna fick också njuta av Helsingfors restaurangernas utbud. Vid sidan om föreläsningar har gruppen besökt salutorget och -hallen, matbutiker såsom Eat & Joy Gårdstorg i Kluuvi köpcentrum. Kockarna hade även tillfälle att besöka de östnyländska Aira Sevons och Peter Holmbergs Gobbas gård. Under gårdsbesöket deltog kockarna i potatisupptagning och så plockade man bär och svamp i skogen.
Det är andra gången som maten har ett eget program inom regeringsprogrammet. Det är på tiden att statsmakten satsar på att främja den finländska maten utomlands även ekonomiskt. Den finländska maten skall även i framtiden synas på de internationella arenorna. Kvalitativ finländsk mat har säkerligen en stor efterfrågan ute i världen, konstaterar matkulturombudsman Anni-Mari Syväniemi.
Utbildningsveckan kulminerade i en buffémiddag tillredd av ambassadkockarna på restaurang Johannes på Hanaholmen.