Glad påsk!

Kristillisestä pääsiäismunaperinteestä kerrotaan Maria Magdaleenan legendaa. Legendan mukaan Maria Magdaleena matkusti keisari Tiberiuksen luo kertomaan ylösnousseesta Kristuksesta. Tiberius vastasi hänelle, että ylösnousemus on yhtä mahdollinen kuin pöydällä olleen kananmunan muuttuminen punaiseksi. Samassa muna muuttui punaiseksi ja siitä tuli ensimmäinen pääsiäismuna.

SuklaamunaMignon-munat ovat niin lasten kuin aikuisten suosikkeja

 

Ensimmäiset kirjalliset merkinnät maalattujen pääsiäismunien antamisesta on 900-luvulta. Lähteen mukaan Tessalonikin luostarin igumeni antoi munkeille pääsiäisyönä maalatut pääsiäismunat. Pääsiäismunan suosioon on vaikuttanut myös käytännön syyt. Pääsiäismunien suosiota katolisissa maissa on lisännyt eläinkunnan tuotteista kieltäytyminen pääsiäistä edeltävän paaston aikana, minkä vuoksi munia jäi yli. Munat tuli käyttää pääsiäisenä, ennen kuin ne pilaantuivat. Fazerin Mignon suklaamunat ovat suosittua herkkua pääsiäisviikolla ja kuuluvat suomalaiseen pääsiäisenviettoon sammalla tavalla kuin mämmi.

Mämmin monet juuret

MämmiMämmi – pääsiäisajan herkku

Mämmi mainitaan ensimäistä kertaa tutkielmassa 1600-luvullta, siinä sanotaan että mämmiä olisi syöty joissakin Suomen lounaisimmissa osissa jo 1300-luvulla. Väitetään myös että mämmi voidaan jäljittää takaisin keskiaikaiseen Saksaan ja että mämmin käyttö olisi katolisuuden myötä levinnyt pohjoiseen. Mitä varminta on että mämmi tuli 1700-luvulla Venäjältä meille. Siellä oli perinne syödä mämmiä paaston jälkeen, jotta päästiin eroon happamasta ruisjauhotaikinasta. Mämmiä tehdään yleensä ruisjauhoista, ruismaltaasta ja siirapista. Sitä syödään maidon tai kerman ja hienosokerin kanssa.

Pääsiäisen lammaspaisti

1. Hiero lampaanpaisti suolalla ja pippurilla.

2. Laita muutama valkosipulin kynsi joukkoon ja laita paisti uunivuokaan.

3. Leikkaa muutama porkkana ja sipuli kuorineen paloiksi ja laita ne uunivuokaan paistin kanssa. Kaada 2 kupillista vahvaa kahvia vihannesten ja paistin päälle.

4. Paista lammasta 125 asteessa vähintään 2-3 tuntia, riippuen paistin koosta, arvioi noin 1 tunti kiloa lihaa kohti. Lisää vettä tarvittaessa uunivuokaan, voit myös korvata veden punaviinillä.

5. Kun paisti on valmis ota talteen liemi kastikkeen tekoa varten.

6. Tarjoile lampaanpaisti valkosipuliperunoilla, paistetuilla juureksilla ja lampaan kastikkeella.