Glada vappen!

I Finland gör man ”mjöd” och munkar till första maj. Det här är en porlande dryck man i första hand förknippar med första maj, men det är också en dryck till varma sommardagar och förr i tiden använde man mjöd som en uppfriskande dryck för de som jobbade ute på åkern.

Ordet mjöd är egentligen lite missvisande för ”mjöd” var en slags öl man drack i norden under vikingatiden och kunde bli nog så berusad av, medan den finländska mjöden är helt alkoholfri och kan drickas av alla. Vi finländare är vana med att mjöd och munkar hör till första maj och det också då man sjunger in våren med körsång, ”Vintern rasat ut bland våra fjällar, drivans blommor smälta ned och dö.

Det här behöver du till mjöd:

8 liter vatten

Saften av 5 citroner

500 g finsocker

500 g farinsocker

¼ tsk färsk jäst

Häll i en bunke eller ett ämbar finsocker och farinsocker. Koka upp vattnet och häll över i bunken eller ämbaret. Tillsätt citronsaften och rör om ordentligt. Låt svalna.

När vattnet har svalnat till ca 36 grader tillsätter du jästen. Rör om. Låt brygden stå i rumstemperatur över natten. Häll mjöden därefter på flaskor och lägg några russin i varje flaska, ställ flaskorna i kylskåp. Mjöden är färdig att drickas efter ungefär en vecka.

Ha en skön första maj.Vappusima