Karjalanpiirakka on koko Suomen perinneleivonnainen

Wikipedian mukaan karjalanpiirakka on perinteinen suomalainen leivonnainen, jossa ohuen hapattamattoman ruiskuoren sisällä on riisipuuroa, ohraryynipuuroa tai perunasosetta. Se on alkujaan pohjois- ja rajakarjalainen herkku. Muilla karjalaisalueilla piirakat tehtiin nostatetusta taikinasta. Karjalanpiirakka on rekisteröity Euroopan unionin aidoksi perinteiseksi tuotteeksi helmikuussa 2003. Suojaus koskee ainoastaan nimeä ”karjalanpiirakka”. Jos piirakka ei täytä mainittuja vaatimuksia, voidaan käyttää esimerkiksi nimeä ”riisipiirakka”.

Uunituoreita karjalanpiirakoita residenssin keittössä
Uunituoreita karjalanpiirakoita residenssin keittössä

Karjalanpiirakka ylsi kolmannelle sijalle kansallisruoka-äänestyksessä

Suomen satavuotisjuhlan kunniaksi järjestettyyn kansallisruoka- äänestykseen osallistui lähes 50 000 suomalaista. Satavuotiaan Suomen kansallisruoaksi valittiin ruisleipä. Kärkijoukossa olivat myös karjalanpaisti, karjalanpiirakka sekä paistetut kalat perunamuusin kanssa.

Ensimmäisessä äänestysvaiheessa kesällä 2016 noin 10 000 ihmistä antoi yhteensä yli tuhat erilaista ehdotusta kansallisruokafinalisteiksi. Ruoka-alan asiantuntijoista muodostettu raati valitsi suosituimmista ehdotuksista 12 kotimaista ruoka-aarretta: pitsa, hernekeitto, ruisleipä, mämmi, kalakeitto, viili, karjalanpiirakka, mustikkapiirakka, paistetut muikut/silakat/ahvenet perunoilla, karjalanpaisti, graavikala ja maksalaatikko. Kaikki ne ovat kotimaisen ruoan aarteita, joista voimme olla ylpeitä!

Piirakoita tarjolla suurlähetystön tapahtumissa

Nyt juhlavuonna karjalanpiirakoita tarjotaan Suomen Oslon-suurlähetystössä mielellään ja tuodaan näin esille suomalaista ruokaperinnettä. Norjalaiset ja muun maalaiset vieraamme ovat ottaneet kansallisen leivonnaisemme vastaan kiinnostuneina ja uteliaina. Makua on luonnehdittu uniikiksi ja jännittäväksi.

Tänä vuonna karjalanpiirakoita on tarjottu Suomi100- juhlavuoden kick off- vastaanotolla tammikuussa sekä Marimekon muotinäytöksessä helmikuussa. Perinteisen munavoin ohella olemme tarjonneet piirakoiden täytteenä keitettyä kananmunaa ja anjovista, tillillä maustettua tuorejuustoa ja itse savustettua lohta, graavilohta ja mummon kurkkua, timjamilevitettä ja kylmäsavuporoa. Karjalanpiirakan koristelua ja erilaisia täytevaihtoehtoja rajoittaa vain mielikuvitus!

Karjalanpiirakat Norjan televisiossa

Karjalanpiirakka sai tammikuussa valtakunnallista näkyvyyttä kun suurlähettiläspari oli TV2-kanavan God Morgen Norge-lähetyksessä ja veivät studioon mukanaan lautasellisen tuoreita karjalanpiirakoita. Koko haastattelun voit katsoa täältä. Ruudussa vilahtavat myös Suomen viralliset sauna-emojit. Tiesitkö että myös karjalanpiirakalle on oma emojinsa?

Suurlähettiläspari sekä karjalanpiirakat God Morgen Norge- lähetyksessä
Kuvakaappaus God Morgen Norge-lähetyksestä

 

Karjalanpiirakka-resepti

Kuoritaikina:
1½ dl vettä
1 rkl öljyä
3/4 tl suolaa
3 dl ruisjauhoja
1 dl vehnäjauhoja

Täyte:
2 ½ dl vettä
2 dl puuroriisiä
7 ½ dl maitoa
1/2 tl suolaa
1 kananmuna

Voiteluun: sulatettua voita

Puuron valmistus: Sekoita kiehuvaan veteen riisi ja keitä 10 minuuttia. Lisää maito ja anna puuron kiehua hiljalleen 30 minuuttia välillä pohjaa pitkin sekoittaen. Jätä täyte hautumaan kannen alle 10 minuutiksi. Mausta valmis puuro suolalla ja jäähdytä se. Sekoita jäähtyneeseen puuroon muna.

Piirakoiden valmistaminen:

Sekoita kylmään veteen öljy, suola ja jauhot puuhaarukalla. Vaivaa taikina sileäksi ja kiinteäksi. Ripottele pöydälle ruis- ja vehnäjauhoseosta ja kaada taikina jauhojen päälle.

Kaulitse taikinasta noin 1/2 cm:n paksuinen levy. Painele levystä juomalasilla kakkaroita. Aseta kakkarat kuuden kappaleen pinoihin, etteivät ne kuivu. Peitä pinot muovipussilla tai kulholla.
Kaulitse kakkarat piirakkapulikalla ohuiksi pyöreiksi tai soikeiksi kuoriksi. Lado kuoret päällekkäin ja ripottele ruisjauhoja väliin. Peitä kuoripinot muovipussilla. Täytä kuoret mahdollisimman pian, jotta ne eivät tartu kiinni toisiinsa.
Ota kuoret leivinpöydälle, levitä lusikallinen täytettä kuoren keskelle (1 cm paksuinen kerros täytettä) ja jätä kuoren reunoilta noin 1 cm tyhjää tilaa. Käännä vastakkaiset reunat täytteen päälle ja rypytä piirakat etusormilla. Siirrä piirakat uunipellille leivinpaperin päälle. Paista piirakoita 275-300 asteen lämmössä noin 15 minuuttia. Kiertoilmauunissa paistoaika on pari minuuttia lyhyemmpi.

Voitele piirakat sulatetulla voilla, johon on sekoitettu tilkka vettä. Lado kuumat piirakat kulhoon päällekkäin ja peitä leivinpaperilla ja liinalla.

Pasin parempi munavoiohje

4 kovaksi keitettyä kananmunaa

150g voita

½ dl majoneesia

yrttisuolaa

mustapippuria

Purista keitetyt kananmunat siivilän läpi. Sekoita joukkoon pehmennyt voi, majoneesi ja mausteet. Majoneesi auttaa siihen, ettei munavoi kovetu liikaa jääkaapissa. Tämä soveltuu pursotettavaksi.