Grönkål

Grönkål, även bladkål, är en kålsort med grönblåa, krusiga blad med kraftig smak. De flesta av oss känner igen bladkålen både som röd och grön i blomsterarrangemang under senhösten och förvintern, där får den stå ute i kyla och snö i krukor och pryda offentliga torg och gågator.

Grönkålen är vinterhärdig och kan skördas även under vintern. Smaken blir något mildare om kålen skördas på det viset, därför är den också en utmärkt vinterråvara. Grönkålen är en nästan bortglömd råvara som vi borde använda mera i köket. Den är fullproppad av C- och A-vitaminer, järn och lutein, alltså en riktig vitaminbomb.

I Skandinavien finns lokalt odlad grönkål ungefär från september eller oktober  till februari. Grönkålen håller sig bara några dagar i kylskåp, men man kan förlänga hållbarheten genom att förvara den fuktigt, till exempel i en plastpåse med några droppar vatten i. Det går också utmärkt att frysa grönkålen.

Grönkålssoppa

Ingredienser för 4 personer

2 stånd färsk grönkål, ca 500 gram eller 400 gram hackad fryst grönkål
1 gul lök
2 msk smör eller olivolja
2 msk vetemjöl
Ca 1 liter höns- eller grönsaksbuljong
½ tsk salt
1 krm vitpeppar
2 dl grädde

  1. Om du använder färsk grönkål sköljer du bladen och rensar dem samtidigt. Klipp av kålbladen från stjälkarna.
  2. Skär grönkålsbladen i strimlor och lägg i en bunke.
  3. Använder du fryst grönkål är det bara att öppna påsen.
  4. Skala och hacka löken.
  5. Fräs löken i en stor kastrull i smör eller olivolja.
  6. Tillsätt grönkålen och rör om någon minut.
  7. Strö över vetemjöl och rör ut det.
  8. Häll på buljongen och rör om.
  9. Koka grönkålen i minst 20 minuter gärna under lock på medelvärme.
  10. Koka ägg hårdkokta om du vill ha det till soppan. Du kan också laga små köttbullar (frikadeller) att lägga i soppan om du vill göra den ännu exklusivare.
  11. Tillsätt grädden på slutet och koka upp.
  12. Smaka av grönkålssoppan med salt och peppar.
  13. Vill du ha en slät grönkålssoppa kan du mixa den i matberedare eller med stavmixer.
  14. Servera grönkålssoppan med ägghalvor, gott rågbröd och kanske med färskost som pålägg

Goda måltidsupplevelser till er alla så här i början av det nya året!


Lehtikaalikeitto