Nyhtökaura on suomalaista superruokaa!

Nyhtökaura on kaurasta ja palkokasveista valmistettu suomalainen ruoka-innovaatio kertoo tuotetta valmistava ja markkinoiva Golden&Green Foods.  Nyhtökaura sai alkunsa syksyllä 2014 ajatuksesta yhdistää kaura ja korkeaproteiiniset palkokasvit. Nyhtökauran rakenne muistuttaa nyhtöpossua ja maun kuvaillaan olevan lähellä kanan makua.

Aika ovelaa – lihalta maistuva täysin kasvipohjainen tuote. Vegetaristin unelma lisäproteiininlähteeksi. Suomessa nyhtökauraa saa vähittäiskaupoista maustamattomana tai valmiiksi maustettuina versioina, valmiina nyhtökaurapyöryköinä ja mininyhtishampurilaisina.

 

Oslon lähetystöjen hallintovastaavat koekaniineina

Joukko Oslon suurlähetystöjen hallintovastaavia oli vieraanamme ja lunastivat näin paikkansa residenssimme ensimmäisinä nyhtökauraan tutustujina. Raati oli varsin kansainvälinen – osallistujat olivat Saksan, Ison-Britannian, Irlannin, Kanadan, Yhdysvaltojen, Ranskan ja Espanjan lähetystöistä. Kukaan heistä ei ollut aiemmin maistanut ”nyhtistä”.

Esittelin lounaan menun vieraillemme ja palasin keittiöön viimeistelemään annoksia. En ehtinyt saattaa salaattiannoksia valmiiksi, kun keittiön oveen koputettiin ja Kanadan edustaja pyyhälsi paikalle. Häntä kiinnosti todella nyhtökaura raaka-aineena – mistä se oli valmistettu, miltä se näyttää ja maistuu. Sain melkein suostutella vierasta siirtymään lounaspöytään, jotta seurueesta muutkin osallistujat pääsisivät tutustumaan mainostamaani nyhtökauraan.

Toistin koelounaan myös Haltin huippua Suomelle satavuotis-lahjaksi ehdottaneen geofyysikon kiitoslounaalla. Ei jäänyt reaktiot huonommiksi tälläkään kertaa.

Nyhtökauraa myydään toistaiseksi vain Suomessa ja Ruotsissa. Suuren kysynnän vuoksi tuotanto ei ajoittain tavoita kysyntää. Tämä tuote saisi varmasti innostusta Norjankin markkinoilla, sen verran terveellisyyttä täällä kaikkialla arvostetaan.

Itseäni kokkina nyhtökaurassa miellyttää sen käyttämisen helppous ruoanlaitossa ja se, että saan olla ylpeä suomalaisesta ruokakeksinnöstä!

Nyhtissalaatti

Tarjoilin maustamatonta nyhtökauraa alkusalaattina. Maustoin sen itse tehdyllä hunaja-balsamietikkakastikkeella. Kaikki vieraat pitivät kokemusta miellyttävänä ja olivat innoissaan nyhtökaurasta. Eräs parhaimmista kommenteista oli ”This is Finnish super food”.

Suomen Oslon suurlähetystön nyhtökaurasalaatti.

 

Tässä ohje tekemästäni nyhtökaurasalaatista:

 

erilaisia salaatteja; tammenlehvää, rucolaa, crisp-salaattia ja vuonankaalia

punaisia ja keltaisia kirsikkatomaatteja

retiisiviipaleita

alfa alfa -ituja

tuoretta viikunaa

marinoitua punasipulia

lämmintä sormisuolalla ja mustapippurilla maustettua nyhtökauraa

tuoretta basilikaa

hunaja-balsamiviinietikkakastiketta

 

Hyvää ruokahalua!