Pääsiäinen tyhjentää Norjan kaupungit

Pääsiäinen on norjalaisille huomattavasti suomalaisia naapureitaan tärkeämpi pyhäaika. Koko Norja menee kiinni reiluksi viikoksi pääsiäisen yhteydessä, kun lähes kaikki pitävät vapaata koko pääsiäisviikon. Kiirastorstai on Norjassa pyhäpäivä ja koulut ovat suljettuina yhteensä kuusi päivää. Julkisella sektorilla pääsiäispyhiä edeltävänä keskiviikkona tehdään vain puolikas päivä. Huhut kertovat, että etu on aikoinaan neuvoteltu työehtosopimukseen, jotta työntekijät ehtivät ajoissa mökeilleen pääsiäisen viettoon.

Pienet hiihtäjät juovat kaakaota.

Hiihtämään!

Kun kaupungissa auringonsäteet lämmittävät ja lumet ovat sulaneet, voisi kuvitella, että ihmiset jäisivät kaupunkiin nauttimaan kevään tulosta ja terassien avautumisesta. Norjalaiset pakkaavat sen sijaan autonsa ja etsivät maan viimeiset lumiläntit päästäkseen hiihtämään. Kaupungit hiljenevät tyhjine katuineen ja suljettuine kauppoineen sekä ravintoloineen. Pääsiäisenä kaupunkilomalle saapuvat turistit ovat yksinkertaisesti epäonnistuneet ajankohdan valinnassa – tosin ruuhkilta he ainakin välttyvät.

Påskemarsipan ja muut pääsiäisherkut

Pääsiäinen on herkkusuiden juhla. Norjassa nautitaan pääsiäismarsipaania, eikä tyydytä tavallisiin muovisälällä täytettyihin suklaamuniin. Norjalaiset ostavat jättimäisen kukon tai jäniksen kuvalla koristellun pääsiäismunan ja täyttävät sen irtokarkeilla. Pääsin itse nauttimaan tästä norjalaisperinteestä edellisessä työpaikassani Norjan valtiolla, kun esimieheni osti pääsiäisen kunniaksi kaikille kahdellekymmenelle alaiselleen tällaiset jättimunat ja täytti ne karkeilla.

Påskekrim ja påskefjell

Olemme jo aiemmin kirjoittaneet norjalaisten mökkeilykulttuurista, mutta asiaan on pakko palata, kun puhutaan pääsiäisestä. Kaikki siis suuntaavat pääsiäisenä mökeilleen. Siellä luetaan dekkareita ja katsotaan rikossarjoja. Kyseessä on niin laajasti tunnettu ilmiö, että sille on Norjan kielessä oma terminsä ”påskekrim”, jonka taustasta kerrotaan lisää tässä Svenska Ylen artikkelissa. Pääsiäisenä myös maitotölkkeihin painetaan oma dekkarisarjakuva.

Appelsiini ja Kvikk Lunsj maistuu tunturissa. Kuva: Mervi Vihakara.

Hiihtäminen kuuluu olennaisena osana norjalaiseen pääsiäismökkeilyyn, mutta silloin ei sivakoida veren maku suussa uusia ennätyksiä, vaan nautiskellaan. Kun ”påskefjellille” lähdetään hiihtämään, pakataan reppuun evääksi klassinen kolmikko: suklaakeksi Kvikklunsj, appelsiini ja kaakaota.

Keväällä vapaapäivä seuraa toistaan

Jostain syystä muuten sään suhteen epävakaassa Norjassa aurinko tuntuu aina paistavan pääsiäisenä. Takaisin töihin saapuu lomanvietosta naama punoittaen ja aurinkolasien kuvat kasvoihin palaneina iloisia ja levänneitä norjalaisia.

Eikä pääsiäisen jälkeen olekaan enää kauan toukokuuhun, jossa odottaa jo uusi pyhäpäivien kimara. Suomen tavoin vapaata pidetään vappupäivänä. Myös kansallispäivä, helatorstai ja helluntai osuvat usein toukokuulle. Vapaapäivien ja viikonlopun väliin jää tällöin niin sanottuja ”inneklemte dager”, eli väliinjääviä päiviä, jotka otetaan tietenkin vapaaksi koulujen ja päiväkotien ollessa usein myös suljettuina.

Työ ja vapaa-aika tasapainossa

Norjalaiset arvostavat vapaa-aikaa ja tekevät kansainvälisesti katsottuna lyhyttä työviikkoa, mutta toisaalta kun töitä tehdään, niitä tehdään tehokkaasti ja tosissaan. Norjalaiseen elämänmenoon kuuluu tasapaino työn, perhe-elämän ja vapaa-ajan välillä, eikä olekaan ihme, että heidät parin viime vuoden ajan on rankattu lähes yhtä onnellisiksi kuin meidät suomalaiset.