Sibelius-vuosi näkyy myös suurlähetystön keittiössä / Sibelius-år syns också i ambassadens kök

2

Suomen suurlähetystön keittiössä valmistellaan täyttä häkää maamme suurimman säveltäjän, Jean Sibeliuksen, 150-vuotisjuhlavuoden tapahtumia. Suurlähetystö ei suinkaan ole ainoa paikka, jossa Sibeliusta muistetaan. Säveltäjän juhlavuoden kunniaksi järjestetään tapahtumia ympäri maailman.

Taide, kokemukset, tunteet ja muistot heräävät eloon, kun Sibeliuksen kunniaksi järjestetään niin suuria kuin pieniäkin musiikkiesityksiä. Mikä olisikaan parempi tapa koota ihmiset juhlistamaan Sibeliusta kuin yhdistämällä ruoka ja musiikki yhdeksi harmoniseksi kokonaisuudeksi. Musiikki ja ruoka ovat aina olleet keskeinen osa ihmisten elämää. Yhtään liioittelematta voi todeta, että musiikki ja ruoka ovat kuin kaksoset, joita ei tule, eikä voi erottaa.

Finlandia-leivos. Kuva: Christian Tikkanen
Finlandia-leivos. Kuva: Christian Tikkanen

Musiikin avulla voidaan yhdistää ruoka, kattaus, tila ja pöytäseurue yhdeksi yhtenäiseksi kokonaisuudeksi, jota gastronomisissa piireissä kutsutaan ”kokonaisvaltaiseksi ruokailukokemukseksi”. Tavoitteena on luoda ruokailijalle kokonaisuus, jossa kaikki ruokailuhetken eri elementit sulautuvat yhteen, muodostaen nautinnollisen tunnelman ja miellyttävän ruokailukokemuksen.

Tuonelan joutsen -leivos. Kuva: Christian Tikkanen
Tuonelan joutsen -leivos. Kuva: Christian Tikkanen

Tavoitteenamme on luoda kokonaisvaltainen ruokailukokemus. Olemme Suomen suurlähetystön residenssin keittiössä ottaneet vapauden luoda erilaisia jälkiruokia, jotka symboloivat paitsi Jean Sibeliusta ja hänen musiikkiaan, myös koko maatamme, sen kulttuuria ja luontoa. Sävellyksessään Tuonelan Joutsen Jean Sibelius ilmentää joutsenen tavalla, joka on tehnyt unohtumattoman vaikutuksen meidän näkemykseemme Suomen kansallislinnusta. Jokainen tuntee joutsenen, eikä Sibeliuksen ansiota siinä voi missään tapauksessa sivuuttaa.

Sibelius-juhlatilaisuuksista keromme tarkemmin syksyn ja tulevan talven aikana. Kerrottakoon kuitenkin nyt, että luvassa on Tuonelan Joutsen-, Kalevala- ja tietenkin Finlandiahymniluomuksia jälkiruokamuodossa, meidän suuren säveltäjämme, Jean Sibeliuksen kunniaksi.

Reseptit julkaistaan syksyn aikana.

Nautinnollisia hetkiä Sibeliuksen seurassa, toivottaa Suomen Oslon suurlähetystö.

 

Christian

 

 

På den Finska Ambassadens kök i Oslo är förberedelserna inför 150 års firande av vår största komponist Jean Sibelius i full gång. Jubileumsåret till ära sker inte bara festligheter på den Finska ambassaden i Oslo utan även på en hel del andra ställen runt omkring i världen.

Konstnärskap, upplevelser, känslor och minnen blir verklighet genom både större och mindre musikala föreställningar, människor kommer att samlas kring ett gemensamt tema nämligen: Jean Sibelius. Och vad är väl då mera fullständigare än att kombinera musik med mat i en gemensam helhet, en konstform möter en annan och förenas i harmoni.

Finlandia-bakelse. Bild: Christian Tikkanen
Finlandia-bakelse. Bild: Christian Tikkanen

Musik och måltid har följt människan i genom alla tider och man kan utan att överdriva säga att musiken och måltiden är släktingar med varandra, som två tvillingar det inte går att skilja åt och som man inte heller skall skilja åt.

Tuonelas svan. Bild: Christian Tikkanen
Tuonelas svan. Bild: Christian Tikkanen

Musiken bär på en harmoni som när den kombineras ihop med allt detta: maten, lokaliteten, utensilierna och bordsgästerna, så formas det en helhet, en slags symbios som nämns i gastronomiska kretsar som den ”totala måltidsupplevelsen”.  Måltidsupplevelsens syfte är också att ge bordsgästen en helhetsbild där allting skall flya samman i en behaglig sinnesstämning och njutning.

I denna strävan i att försöka nå denna totala måltidsupplevelse har vi på den Finska ambassadens residenskök tagit oss friheten att skapa en del efterätter som på många sätt kan symbolisera Jean Sibelius musik och samtidigt också, men fram för allt, symbolisera både landet, kulturen och naturen vår. Finlands nationalfågel är just Svanen. Och i den symfoniska dikten Tuonelas svan som ingår i Lemminkäinen sviten och vårt nationalepos Kalevala, har Jean Sibelius på ett glimrande vis genom sin musikala skaparkraft placerat svanen på nästan varje människas näthinna. Svanen känner alla till och det krävs ingen större ansträngning för att förstå den diktning som musiken har i sammanhanget. Mera om själva festligheterna kommer under hösten och vintern, men nu gott folk, Tuonelas svan och en Kalevala bakelse och självklart Finlandia hymnen i choklad på spegel till ära för vår Stora Kompositör Jean Sibelius.

Recept kommer under hösten.

Njutbara stunder i Sibelius sällskap hälsar vi på den Finska Ambassaden i Oslo.

 

Christian

 

Kommentit

Susanne Millner 6 vuotta sitten

Looks absolutely lovely! Our Sibelius year closing event in Tel Aviv will be at the ambassador’s residence in November. delighted to see that you will post the recipes so that we can get ideas from you. Chapeau and thank you for this great idea!

fani 6 vuotta sitten

Olen ihastuksissani, aivan mahtavaa ruokadiplomatiaa!

Leave a Reply