Juhannuksen vietto on vanha perinne vuosisatojen takaa. Keskiyön aurinkoa ja kesäyön taikaa suomalaiset haluavat juhlia ulkona, maalla tai kesämökeillään. Kutsumme ystäviä ja perheen yhteen juhlimaan tätä kesän huippua. Saunominen, ja se että syödään hyvin ja nautitaan kauniista keskiyön auringosta, on itsestään selvä asia jokaiselle suomalaiselle.
Kesäpäivänseisaus on tapahtuma joka näkyy luonnossa vuoden pisimpänä päivänä ja lyhyimpänä yönä. Kesäkuun loppupuolella noin 21.kesäkuuta pohjoisella pallonpuoliskolla aurinko paistaa liki koko yön. Tänä vuonna kesäpäivänseisaus on 21. kesäkuuta. Juhannusta vietetään Suomessa juhannusaaton perjantaina 24. kesäkuuta ja se on näinä päivinä, että saamme kokea pohjoismaisen valon magiaa ja keskiyön aurinkoa, aurinkoa joka ei tunnu koskaan menevän alas.
Ruoka on myös keskeinen osa suomalaisten juhannuksenviettoa, marinoitua kalaa, silakat erilaisissa muodoissa, graavilohta, savustettua siikaa, kaikenlaista grillattua lihaa ja erilaisia salaatteja koristaa juhannuspöytää, ja puhumattakaan grillimakkarasta, sillä kuin on oma lähes "pyhä" paikka kaikkien herkkujen keskuudessa. Joku on leikkisästi sanonut että grillimakkara on suomalaisten ensimmäinen ja ainoa vihannes ja seuraa meidän jalanjälkiämme ihan missä vaan mennään.
Uudet perunat ovat osa aineksista, mitkä todella kuuluvat juhannukseen, yhtä tärkeää kuin grillimakkara ja saunominen on meille suomalaisille ympäri vuoden. Myös uudet perunat ja mansikat kuuluvat väistämättöminä juhannuksen viettoon ja meille suomalaisille ei ihan tule kunnon todellinen juhannustunnelma ilman kaikkea tätä.
Mäti-perunat:
Keitä uudet perunat ilman suolaa. Anna jäähtyä. Leikkaa ne kuutioiksi, noin 1×1 cm kokoisiksi. Laita kuutiot kulhoon ja lisää ½ dl mätiä, 2 ruokalusikallista smetanaa ja 1 rkl sitruunamehua, suolaa ja pippuria ja mausta maun mukaan ja tarjoile heti.
"Nauti elämästä, pienet yksinkertaiset asiat ovat ne jotka antavat elämälle tarkoituksen"
Hyvää juhannusta teille kaikille