Pohjolassa jaetaan inspiraatiota syrjemmällä sijaitsevien ruokamatkailutuotteiden kehittämiseen. Käytännön esimerkit eri Pohjoismaista osoittavat, että ruoka ja juoma voivat houkutella ihmisiä niin kivilouhimoon, saarelle kuin Pohjanlahden jäällekin.
Pohjoismaiden ministerineuvosto on koonnut julkaisuksi joukon onnistuneita esimerkkejä kestävän matkailun kehittämisestä kaikissa Pohjoismaissa. Matkailua lähestytään 15 teeman kautta, joista yksi on ruoka.
Ruoka on ministerineuvoston mukaan yksi Pohjoismaiden tärkeimmistä toimialoista. Uutta pohjoismaista ruokaa tarjoavat palkitut ravintolat ovat jo oma vetonaulansa. Tarjonnasta uupuu kuitenkin vielä vaihtoehtoja turisteille, joiden tavoittelemat ruokailuelämykset ovat vähemmän korkealentoisia, raportissa todetaan.
Ruokaelämykset voivat olla lähtökohta ulkoiluretkille, kuten kävely- tai pyöräretkille maatilalta toiselle. Paikallisruoka-aiheisia vaelluksia, safareita ja kulinaarisia seikkailuretkiä järjestetään jo Norjassa ja Ruotsin Öölannissa. Niiden aikana kierretään alueella tutustumassa tuotantoon ja maisemiin, joista raaka-aineet ovat kotoisin. Saatetaanpa itsekin valmistaa ruokaa ruuanlaittokurssilla.
Tämä on mielestäni hyvä asia, sillä näin saamme enemmän tietoa oman maamme joka kulmasta ja ruokakulttuurista, kun pyrimme löytämään ne läheiset ja hyvät lempipaikat.
Voit lukea enemmän Ruokatiedon omilta kotisivuilta: www.ruokatieto.fi
Hyvää kevättä teille kaikille