We have this thing called «matpakke»          

1

Suomessa usein kuvitellaan, että öljyrikkaassa Norjassa kaikki on paremmin. Monelle suomalaiselle tuleekin yllätyksenä, että Norjassa ei ole koulu- tai päiväkotiruokailua. Lapsille tehdään aamulla eväät, eli ”matpakket”, joissa norjalaiseen tapaan on yleensä leipää eri variaatioilla.

2 -vuotiaan matpakke.

Hävikki kuriin piparimuotilla?

Kouluruokailuun tottuneilla suomalaisvanhemmilla voi olla sopeutumisvaikeuksia aamukiireessä väsättävien matpakkejen kanssa. Toinen hermoja raastava tekijä on poisheitettävän ruoan suuri määrä. Matpakke tulee takaisin kotiin harvoin tyhjänä, ja eväiden teko on ainaista tasapainoilua ruoan oikean määrän kanssa.

Pelkkä eväiden teko ei kuitenkaan aina riitä: Norjassa kukoistaa kirjojen, blogien, Facebook-ryhmien ja artikkelien maailma, joissa neuvotaan kuinka tehdä perheen pienimmille houkuttelevat matpakket. Tavallinen leipä tai kurkkuviipale ei välttämättä maistu perheen jälkikasvulle, mutta ei hätää, leikkeleet, vihannekset ja juustot voi muotoilla sydämiksi piparimuoteilla! Leivälle taas voi tehdä iloisen hymynaaman vaikkapa viinirypäleistä ja paprikasta.

Joka-aamuinen matpakken valmistus käynnissä.
Matpakke ”jälkeen”. Makrilli-leivät ja muutama viinirypäle syöty.

Kun sitten hymynaamaiset sydänleivät on saatu ahdettua reppuun, kohtaa suomalaisvanhempi seuraavan pienimuotoisen kulttuurishokin: kouluissa ei ole jääkaappeja. Kananmunalla, kinkulla ja maksapasteijalla päällystetyt leivät odottavat koululaisten repuissa tuntitolkulla ennen lounastauon alkua. Jos mukana on edellispäivän lämpimän ruoantähteitä, joutuu tyytymään niin sanottuun ”lämpimään” ruokaan, sillä lämmitysmahdollisuutta ei yleensä ole.

Oma lukunsa on maanantai-aamun tuoksuva yllätys, jos perjantain eväät ovat unohtuneet viikonlopun yli reppuun. Itse ruokailuhetki poikkeaa myös omista kouluruokalaan liittyvistä lapsuusmuistoista. Eväät syödään usein luokassa pulpetin ääressä, ja monessa koulussa katsotaan samalla filmiä.

Ruisleipää evääksi.

Minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa!

Perinteistään ylpeässä Norjassa ei juuri kukaan haikaile kouluruokailun perään, vaan matpakkeja pidetään hyvänä norjalaisena tapana. Lämmin lounas on lähes tuntematon käsite myös monelle aikuiselle norjalaiselle.

Kun alkuärsytyksestä toipuu ja matpakkejen tekoon tottuu, voi todeta asioiden olevan loppujen lopuksi aika hyvin jos arjen suurin ongelma on eväiden teko. Siitä huolimatta terveiset Suomeen ovat: kouluruokailu on mahtava juttu, josta on syytä olla ylpeä ja kiitollinen!

Kommentit

Jussi Kemell 5 vuotta sitten

Joo kyllä se oikein etoo kahtua mitä täällä työmaa parakeissa jengi syö ku on pennusta asti totuttu mattpakkeihin. Vaalea leipää ja siihen päälle majoneesia niin maan perusteellisesti tai suklaa levitettä? Ihtellä pakko olla mukana kunnon ruokaa ja sit lämmitän sen mikrossa.