Jätekysymykset ovat Venäjällä näkyvästi otsikoissa, mutta abstraktimmalta tuntuvat ilmastokysymykset eivät ole ihmisten arjessa kovin näkyvästi esillä – tai edes kovin tuttuja. Ilmastokysymyksiä onkin Venäjällä lähestyttävä hieman eri näkökulmasta. Kouriintuntuvat asiat, kuten ympäristöystävällisyys, kestävyys ja kierrätys saavat täällä paljon vastakaikua. Pääkonsulaatissa on päätetty tarttua juuri näihin, jotta voimme olla mukana herättämässä naapureidemme kiinnostusta ympäristötekoihin. Vuoden 2019 ympäristövaikuttamisemme huipentui marraskuiseen Green European Economy Day -tapahtumaan.
Ekoteot ovat myös hyvää bisnestä
Perjantaina 22. marraskuuta yli 100 henkeä kerääntyi Suomen Pietarin-pääkonsulaattiin kuulemaan konkreettisia esimerkkejä siitä, miten ympäristöystävällisillä toimintatavoilla on eurooppalaisissa yrityksissä ollut myös positiivinen taloudellinen vaikutus. Green European Economy Day oli osa vuoden loppuun asti kestävää Suomen EU-puheenjohtajuutta. Tapahtuma järjestettiin yhdessä ruotsalaisten kollegojemme kanssa. Seminaariin saapui niin aiheesta kiinnostuneita toimittajia kuin liike-elämän, Pietarin hallintoelinten ja muiden maiden konsulaattien edustajia kuulemaan ja keskustelemaan siitä, kuinka yritykset ja organisaatiot voivat eri tavoin vähentää ympäristölle aiheuttamaansa rasitusta.
Paneelikeskustelussa oli mukana seitsemän yritystä hyvin erilaisilta toimialoilta: maalitehdas, hygieniatuoteketju, ruokakauppa, autorengastehdas, kirjanpitoyritys, logistiikkafirma ja huonekalujätti. Päivän aikana tuli selväksi, että toimialasta riippumatta kaikki voivat kehittää toimintaansa ympäristön kannalta kestävämmäksi – itse asiassa kuluttajat jo odottavat sitä.
Suomi kierrätyksen edelläkävijä Pietarissa
Green Economy Dayn yleisö pääsi hyppäämään myös Waste Safarin kyytiin, eli näkemään käytännössä, miten konsulaatissa lajitellaan erilaisia roskia. Pystyimme osoittamaan, että kierrättäminen on mahdollista myös Venäjällä, jossa n. 90 % jätteistä päätyy edelleen kaatopaikalle.
Nykyisin Suomen Pietarin-pääkonsulaatissa lajitellaan pahvi, paperi, muovi, metalli, lasi ja ongelmajäte. Konsulaatin käyttöön on juuri saatu myös komposti. Tietojemme mukaan harva eurooppalainenkaan konsulaatti lajittelee Pietarissa jätteitään, joten olemme myös verrokkiryhmässämme edelläkävijöitä. Pääkonsulaatissa on myös vaihtopiste vanhoille ehjille tavaroille, minkä lisäksi olemme järjestäneet vaate- ja tavarakeräyksiä hyväntekeväisyyteen, esimerkiksi viime keväänä asunnottomille.
Kestävyystavoitteitamme tukee myös suomalaisrakenteisen konsulaattirakennuksen taloautomatiikka: valaistus, lämmitys ja ilmanvaihto ja tehokas lämmöntalteenottojärjestelmä. Valtaosa työntekijöistämme kulkee töihin jalan tai julkisilla ja pidemmällekin suuntautuvat työmatkat taitetaan usein junalla. Lisäksi henkilökunnalle on jaettu kestävän toiminnan ohjeet, sillä tarvitsemme yhä aktiivista informointia. Suomalaiselle henkilökunnalle tavalliset asiat ovat usein uusia venäläisille, joita suurin osa meidänkin henkilökunnastamme on.
Viestimme kaikkien mahdollisuudesta vaikuttaa
Green European Economy Dayssa maailman ensi-iltansa sai myös kierrätysaiheinen lyhytvideo, jossa hiukaisevissa roolisuorituksissaan debytoivat harjoittelijamme Riku Rantanen ja lehdistövirkamies Jussi Palmén. Kevyt video näytti konkreettisesti, kuinka kierrätys toimii meillä konsulaatilla. Somessakin naurunremahduksia kerryttäneen videon voit katsoa täältä.
Green Economy Dayssa muistutimme kävijöitämme myös siitä, että ympäristökuormitusta voi vähentää miettimällä, mitä lautaselleen laittaa. Kokkimme Tommi Suviniemen valmistaman lihattoman lounaan raaka-aineiden valinnassa oli hyödynnetty WWF:n ruokaopasta.
Erityiskiitokset vieraileville puhujillemme Lahdesta, Euroopan vuoden 2021 vihreästä pääkaupungista, sekä yritysedustajille Tikkurilasta, Accountorista, Essitystä, Ahlersilta, Nokian renkailta, Prismasta ja Ikeasta.
Järjestäjien mieltä lämmitti kommentti, jonka yksi vieraista totesi lähtiessään: ”Paras tapahtuma, johon olen konsulaatilla koskaan osallistunut.”
Teksti on kirjoitettu yhdessä lehdistövirkamies Jussi Palménin ja pääkonsulin sijaisen Lauri Pullolan kanssa.
Lue aiemmat ympäristöä ja kierrätystä käsittelevät blogitekstimme:
Naapuri ympäristönäkökulmasta – harjoittelijana Pietarin-pääkonsulaatissa