Amerikkalainen Singer-ompelukonefirma toimitti 1800-luvun lopussa ja 1900-luvun alussa saksalaisen yhteistyökumppaninsa välityksellä ompelukoneita Venäjälle. Toiminta oli niin aktiivista, että firma päätti avata konttorin myös Venäjän pääkaupunkiin Pietariin.
Neuvottelujen jälkeen Singer osti tontin osoitteesta Nevski prospekt 28 leskirouva Zhukovskajalta, joka oli pitkän empimisen jälkeen ja selvänäkijää konsultoituaan suostunut myymään kiinteistön. Saamallaan miljoonan ruplan kauppasummalla hän sitten muutti ulkomaille ja eleli siellä komeasti.
Firman profiiliin sopiva koristelu
Singer rakennutti vanhan talon paikalle uudenaikaisen konttori- ja liikerakennuksen, joka on arkkitehtuuriltaan hyvin erilainen kuin muut Nevski prospektin talot. Uusi erikoinen talo valmistui vuonna 1904. Arkkitehti Sosurin suunnittelemassa rakennuksessa on sekä kertaustyylien että jugendin piirteitä. Talo ei ole rakennettu perinteisen kivijalan päälle, vaan talon runkona on teräskehikko. Korkeaa pilvenpiirtäjää ei Pietarin rakennusmääräysten mukaan saanut rakentaa, mutta arkkitehti suunnitteli taloon läpinäkyvän tornin, jota kruunasi värivaloin vilkkuva Singer & Co -mainostekstein vyötetty maapallo.
Singerin talon koristelussa on otettu huomioon firman profiili. Taloa koristaa kolme samanlaista kahden ihmishahmon ryhmää, jotka on veistänyt virolainen A. Adamson. Toisella figuurilla on kädessään harppuuna, mutta toisella on värttinä ja käden alla – mikäs muu kuin ompelukone. Talon tornia ympäröi veistosryhmä, joka kuvaa merenkulkua. Yllätyksenä minulle tuli, että talon kaarevaa kulmausta koristaa huomattavan iso Amerikan Yhdysvaltain vaakunalintu – merikotka! Neuvostoaikana merikotka oli ”lennellyt jossain muualla”, mutta vuonna 2005 se palautettiin alkuperäiselle paikalleen. Ulkoa päin talo on muuten päällystetty Pernajan graniitilla.
Monikäyttöinen talo
Singer-firman konttori ja ompelukoneliike eivät täyttäneet koko taloa, vaan tiloja annettiin vuokralle myös muille. Talossa on sijainnut muun muassa pankki. Vuoden päivät siellä toimi myös Amerikan yhdysvaltain suurlähetystö.
Vallankumous tietysti keikautti kaiken nurin. Vuonna 1919 talossa avattiin kirjakauppa. Siellä toimivat myös monet kustantamot. Kustantamot suolsivat ahkerasti tekstiä – ja kätevästi samassa talossa sijainnut Leningradin sensuurivirasto sensuroi sopimattomat kohdat heti tuoreeltaan.
Nykyään talossa on Pietarin tunnetuin kirjakauppa. Yläkerrassa sijaitsee ”Venäjän Facebookin” eli vKontakten toimisto. Toisen kerroksen kahvilassa käynti on monille must. Kirjatalon katolla on näköalatasanne, josta aukeaa hieno näköala ydinkeskustaan. Katolle pääsee kevyesti jopa huonojalkainen ihminen. Hissi vie melkein ylös asti.