Ruokaostoksilla Pietarissa

Hapatettuja vihanneksia, Сенной Рынок. Kuva: Tommi Simpanen

Pietarissa ruokaostoksia tehdään vielä paljon suurien markettien ulkopuolella. Vaikka kaupunki on täynnä pienempiä ja suurempia ketjukauppoja, niin silti ruokaostosten hoitaminen on suosittua myös pienissä katukojuissa, kauppahalleissa ja muissa, usein melko mielikuvituksellisissakin paikoissa. Kotimme lähellä päivystää usein pieni kala-auto, jonka peräluukusta myydään erilaisia suolattuja ja savustettuja kaloja. Aamusta iltaan kadulla seisova kalantäyteinen masiina ei välttämättä täyttäisi ihan jokaista suomalaista terveysnormia…

Suomalaisen ruokakaupan ympärivuotiseen yltäkylläisyyteen tottuneelle käynti venäläisessä ruokakaupassa saattaa tuottaa yllätyksiä. Elintarvikkeita ei ole yhtä laajalla skaalalla tarjolla, ja varsinkin hedelmä- ja vihannespuolella nojataan paljon vahvemmin sesonkiajatteluun, varmasti osittain käytännön pakosta. Ja mikäs siinä, sesongin tuotteet ovatkin usein sekä halpoja että herkullisia. Kauppojen tarjonta vaihtelee aika tavalla päivästä toiseen, riippuen siitä mitä on satuttu saamaan tai mitä kauppaan sillä hetkellä mahtuu. Pienissä kaupoissa ei usein ole juurikaan varastotiloja vaan tuotteet lastataan suoraan kadulta kauppojen käytäville ja sieltä hyllyihin. Kaupan käytävillä liikkuminen onkin usein aikamoista esterataa. Kauppalistan tekeminen ei siis aina ole aivan yksinkertaista — kotiin taikka töihin suunniteltu ruokalaji muuttuu lennosta kun tarvittavia raaka-aineita ei löydykään mistään.

Vihannestiski, Сытный рынок. Kuva: Tommi Simpanen
Sesongin punaiset herkut, Сенной Рынок. Kuva: Tommi Simpanen

Katukojut ja kauppahallit ovat loistavia paikkoja ostaa etenkin tuoretuotteita. Keski-Aasiasta tulee mahtavia hedelmiä sekä vihanneksia ympäri vuoden. Uskallankin väittää, että azerbaidzhanilainen keskikesän tomaatti ei kalpene italialaisen serkkunsa rinnalla! Myös mausteet, kuivatut hedelmät ja pähkinät ovat sekä laadukkaita että edullisia. Syksyllä marja- ja sienikauden koittaessa parhaita paikkoja tehdä ostoksia ovat metroasemien edustat, joissa rouvat myyvät itse keräämiään tuotteita. Mikäpä sen parempaa kuin ostaa edullisia, vastapoimittuja marjoja ja tukea samalla paikallista eläkeläistä. Talviaikana parhaimmillaan ovat perinteiset vitamiinipommit eli hapatetut kaalit, kurkut, valkosipulit ja tomaatit.

Sennayan ulkotiskit. Kuva: Tommi Simpanen

Nälkäisenä ei tarvitse Pietarissa olla yölläkään. Monet isommatkin ruokakaupat ovat auki ympäri vuorokauden ja melkein joka kadulta löytyy pienempi elintarvikekioski, josta löytyy peruselintarvikkeet minä vuorokauden aikana tahansa. Joka paikassa myytävät pakastepelmenit ja smetana ovat todistetusti pelastaneet monta pitkäksi venähtänyttä iltaa. Useiden pikaruokapaikkojen lisäksi myös kotiinkuljetus toimii läpi yön. Joten, jos vaikka sushin himo iskee klo 5 aamulla, niin ei hätää!

Koti-ikävän iskiessä suomalaisen on Pietarissa helppo löytää helpotusta, sillä kaupungissa on lukuisia pieniä ”Suomi-kauppoja”, joista saa yleisimpiä suomalaisia elintarvikkeita. ”Товары из Финляндии”-kyltillä ja Suomen lipulla varustetuista kaupoista löytyy yleisimpien suomalaisten juustojen, voin, kahvin ja muiden elintarvikkeiden lisäksi myös pesuaineita, hygieniatuotteita ja jopa lääkkeitä. Näissä kaupoissa onkin helppo nähdä, kuinka suuressa arvossa venäläiset suomalaisia tuotteita pitävät. Meille arkipäiväiset voit ja kermajuustot ovat muualla suorastaan luksusta. Vaikka esimerkiksi meijeriteollisuus on ottanut viime vuosina suuria harppauksia, niin pakotteiden jättämää lovea ei ole vielä läheskään pystytty paikallisilla tuotteilla täyttämään.

Kauppahallin juustotiskiltä voi pakotteista huolimatta löytää tuttuja tuotteita. Kuva: Tommi Simpanen
Pikkukauppojen käytävillä liikkuminen on välillä tehty hieman hankalaksi. Kuva: Tommi Simpanen

Kesä ja kypsät tomaatit ovat täällä, joten tässä resepti yhteen mielestäni parhaista kesäruuista. Tämä kylmä tomaatti-mantelikeitto on nopea, helppo ja raikas eli täydellistä kuuman kesäpäivän ruokaa! Keittoa kannattaa valmistaa ainoastaan kun saatavilla on kypsiä, maukkaita tomaatteja, talvitomaateilla lopputulos jää valjuksi.

Tomaattivalikoimaa, Сытный рынок. Kuva: Tommi Simpanen

 

Kylmä tomaatti-mantelikeitto 4:lle

1 kg tuoreita, kypsiä tomaatteja

2 dl kuorittuja manteleita tai mantelilastuja

2 valkosipulinkynttä, mieluiten tuoretta

2 rkl vaaleaa balsamicoa tai valkoviinietikkaa

½ dl manteli- tai oliiviöljyä

suolaa, mustapippuria myllystä ja sokeria

Paahda manteleita 200-asteisessa uunissa muutaman minuutin ajan kunnes ne saavat kullanruskean värin. Pese tomaatit, poista kannat ja pilko tomaatit kuutioiksi. Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja soseuta sileäksi. Ohenna tarvittaessa vedellä. Mausta makusi mukaan suolalla, mustapippurilla ja ripauksella sokeria. Tarjoile keitto jääkaappikylmänä, koristele halutessasi paahdetuilla mantelilastuilla, yrteillä ja lorauksella öljyä. Seuraksi tuoretta, hyvää leipää!

Kuuman kesäpäivän tomaatti-mantelikeitto Tommin tyyliin! Kuva: Tommi Simpanen


Tommi Simpanen
Suomen Pietarin pääkonsulaatin residenssin pääkokki

Leave a Reply