Suomalainen Pietari: Osa 2. ”Pietarin kahvikulttuuri”

Voskresenskaya Naberezhnaya -kadulla sijaitsee kahvimuseo. Kuva: Matti Kiiskinen

Jos huomaat Pietarin matkalla päätyneesi Voskresenskaya Naberezhnaya -kadulle rakennuksen 14-kohdalle, niin suosittelen astumaan sisälle. Kahvimuseo on verrattain pienistä tiloistaan huolimatta käymisen arvoinen paikka.

Vaikka moni voi pitää venäläisiä teekansana, on Pietarin kahvikulttuurilla pitkä historia. Museossa voi nähdä mm öljymaalauksen, jossa Katariina Suuri istuu päiväkahvilla sekä suomalaisen bolshevikki Nikander Kokon käytössä olleen kahvimyllyn. Vitriinissä olevan kuvatekstin mukaan Kokko tunsi sekä Leninin että Stalinin, joten kahvimylly on varmaan pyörinyt vinhaan korkea-arvoisten vieraiden sattuessa kylään.

Nikander Kokon kahvimylly on voinut pyöriä vinhaan korkea-arvoisten vieraiden sattuessa kylään. Kuva: Matti Kiiskinen

Nykyisin Pietarissa on suuri määrä erilaisia kahviloita, joissa on tarjolla tavallisimmin kahvikoneella pavuista valmistettuja kahvilaatuja sekä vaihteleva valikoima leivonnaisia, joista ei ulkonäköä ja koristeluja puutu. Sunnuntaikävelijä löytää helposti itselleen paikan, jossa voi istahtaa nauttimaan päiväkahvit ja syödä ulkonäöltään korean leivonnaisen. Omaksi kantapaikakseni on muotoutunut British Bakery ”кафе Британская пекарня”, jonka kahvivalikoima on verrattain laaja ja tuotteet laadukkaita.

Aamuvirkun kannattaa mennä sinne noin 15 minuuttia avaamisajan jälkeen, jotta kahvikone on varmasti ehditty täyttää tuoreilla pavuilla ja muutkin aamutoimet saatu suoritettua. Sieltä voi tilata juhlavan näköisiä täytekakkuja ja myös arkikäyttöön paremmin sopivia erilaisin täyttein varustettuja piirakoita.

Pietarin kahvimuseosta löytyy öljymaalaus, jossa Katariina Suuri istuu päiväkahvilla. Kuva: Matti Kiiskinen
Bolshevikki Nikander Kokon hauta. Kuva: Matti Kiiskinen

 

 

 

Leave a Reply