Taiteilijoiden Pietari

Pietari on kävelijän kaupunki. Siellä törmää usein mielenkiintoisiin ja yllättäviin rakennuksiin ja muistomerkkeihin. Pietarilla on tunnetusti rikas historia eri taiteilijoiden ja muusikkojen vanhana kotikaupunkina, minkä vuoksi kaduilla törmää poikkeuksellisen usein juuri heihin liittyviin patsaisiin ja muistolaattoihin.

Leonid Utjosov

Majakovskajan kadulla on asuintalo, jossa vuosina 1928-1937 asui tunnettu muusikko, näyttelijä ja orkesterinjohtaja Leonid Utjosov, alkuperäiseltä nimeltään Lazar Vaisbein. Hänen uransa kesti vuodesta 1917 aina 70-luvulle saakka. Odessassa syntynyt Utjosov lauloi, näytteli ja toimi orkesterinjohtajana. Hänen jazz-orkesterinsa oli tunnettu koko Neuvostoliiton alueella ja hänen elokuvarooleistaan ehkä kuuluisin oli elokuvassa ”Iloiset pojat” (Vysolie Rebjata) vuodelta 1934.

Utjosov kommentoi aikoinaan hieman ironisesti suhdettaan silloisiin vallanpitäjiin: ”Kun vietettiin neuvostoelokuvan 15-juhlavuotta palkittiin G. Aleksandrov punaisen tähden kunniamerkillä, Ljubov Orlova ansioituneen kansantaitelijan arvonimellä ja minut valokuvauskameralla.”  Monipuolinen taiteilija esiintyi ja levytti myös tyttärensä Edit Utjosovan kanssa. Utjosov nimitettiin Neuvostoliiton kansantaiteilijaksi vuonna 1965 ensimmäisenä esiintyvistä taiteilijoista. Hän kuoli Moskovassa vuonna 1982.

Leonid Utjosovin muistolaatta.

Vladimir Majakovski

Itse Majakovskajan katu on nimetty runoilija Vladimir Majakovskin mukaan. Hän asui talossa No 52/54 vuosina 1915-1918. Majakovskin figuuri sijaitsee aivan Utjosovin asuintalon muistolaatan vieressä.  Hänet tunnettiin tulisieluisena vallankumousrunoilijana, mutta myös taidemaalarina, graafikkona ja kuvittajana.

Majakovskajan katu Pietarin keskustassa.

Näihin ja moniin muihin taiteilijanimiin voi törmätä Pietarin katuja kiertäessä. Kannattaa siis pitää silmänsä auki!

Leave a Reply