Turvallisesti Pietariin

Suomalaiset tekevät Venäjälle vuosittain lähes 300 000 matkaa. Kuva: Lauri Pullola

Venäjä on yksi suomalaisten suosituimmista matkakohteista. Suomalaiset tekevät Venäjälle vuosittain lähes 300 000 matkaa. Käsityksemme mukaan suurin osa matkustaa ympäristöystävällisesti ja trendikkäästi ”maata pitkin” junalla ja yöpyy nimenomaan täällä historiallisessa Pietarissa. Matkustajamääriä Luoteis-Venäjällä lisäävät vielä päivämatkaajat ja tankkaajat Viipurin ja Karjalan alueilla. Vilinää Kaakkois-Suomen raja-asemilla siis riittää. Vuoden 2018 yli 7,2 miljoonasta rajanylityksestä reilusti yli miljoona ylitystä on suomalaisten tekemiä.

Venäjälle ja Pietariin matkustavien suureen matkustajamäärään suhteutettuna matkustajat kohtaavat täällä ongelmia yllättävän vähän. Päättömän votkaturismin aika on historiaa. Nykyisin Venäjälle matkustavat kulttuurin harrastajat ja kokeneet matkaajat, jotka asiakaspalautteen perusteella seuraavat aktiivisesti matkustustiedotteita ja edustuston tiedotusta.

Suureen matkustajamäärään suhteutettuna matkustajat kohtaavat Pietarissa yllättävän vähän ongelmia. Kuva: Lauri Pullola

Ulkoministeriön konsulitapausten tilastoissa Pietarin pääkonsulaatin toimialue on kaukana kärjestä. Tämän todistivat myös ne 10 000 suomalaista jalkapallofania, jotka kävivät katsomassa jalkapallon MM-otteluita Pietarissa ja muualla Venäjällä. Kuukauden aikana olimme varautuneet konsulitapausten ruuhkaan, mutta iloksemme mitään ruuhkapiikkiä ei syntynyt.

Jalkapallon kesän 2018 MM-kisoja tuli Pietariin seuraamaan 10 000 suomalaisfania. Kuvassa kuitenkin jääkiekkoa. Kuva: Lauri Pullola

Vahinkoja ja ikäviä tilanteita ei voi kokonaan estää. Suomalaiset ja Suomessa pysyvästi asuvat ulkomaalaiset ovat oikeutettuja kääntymään ongelmatapauksissa konsuliyksikkömme puoleen. Tyypillisiä tapauksia ovat matkalla kadonnut tai varastettu passi, vakava sairastuminen tai joutuminen rikoksen uhriksi. Myös kuolemantapauksia on vuosittain. Tärkeä osa konsulitiimin työtä, jota onneksi harvemmin testataan, on varautuminen mahdollisiin kriisi- tai poikkeustilanteisiin ja onnettomuuksiin.

Rutiinitapaukset, kuten matkustusturvallisuuteen, lakeihin ja käytäntöihin liittyvät tiedustelut tai Venäjällä asuvien suomalaisten kansalaispalvelut, konsulimme hoitavat nopeasti, mutta muuten asioiden selvittämiseen ja hoitamiseen menee Venäjällä paljon aikaa. Esimerkiksi Suomen passin katoaminen matkalla on aina ikävä tilanne ja edustusto pystyy avustamaan matkustajaa uuden passin hankkimisessa. Passista onkin syytä pitää hyvää huolta, sillä sen uusimisesta tulee matkustajalle ylimääräisiä kuluja itse asiakirjoista ja useimmiten hän joutuu myös muuttamaan paluumatkasuunnitelmiaan sekä maksamaan lisämajoituksesta ja hankkimaan uudet liput.

Matkoilla tietysti sattuu ja tapahtuu eikä kaikkea yllättävää voi estää. Riskejä voi kuitenkin pienentää. Matkustajan on Venäjälläkin syytä muistaa matkailun 4 M-kirjainta ennen reissuun lähtöä: Matkustusasiakirjat, Matkustustiedote, Matkavakuutus ja Matkustusilmoitus. Itse lisäisin listaan vielä viidennen M:n Maalaisjärki. Eikä haitaksi ole, jos puhelimessa on valmiiksi tallennettuna ulkoministeriön päivystyskeskuksen sekä edustuston numerot. Matkustajien on syytä tutustua myös Venäjän viranomaisten maahantuontia ja vientiä koskeviin määräyksiin. Yllätyksiä voi tulla mm. tiettyjen reseptilääkkeiden maahantuonnissa. Myös alkoholin viennissä on rajoituksia, jotka poikkeavat Suomen sallituista tuontimääristä.

Näillä pääsee jo pitkälle matkustusriskien hallinnassa ja ongelmien välttämisessä. Rohkeasti seuraavalla junalla Pietariin!

www.matkustusturvallisuus.fi

+35891605555 Ulkoministeriön päivystys

+78123317600 Pietarin pääkonsulaatin vaihde (arkisin klo 8.30-16.15, Moskovan aikavyöhyke)

Matkoilla sattuu ja tapahtuu, mutta riskejä voi itse pienentää. Kuva: Lauri Pullola

Kirjoittaja työskentelee Suomen Pietarin-pääkonsulaatissa pääkonsulin sijaisena. Teksti on kirjoitettu yhteistyössä konsulitiimin kanssa.

Teksti on aikaisemmin julkaistu Venäjän Aika -lehden numerossa 1/2019.