Luoteis-Venäjä on antoisa paikka tehdä töitä suomalaisyritysten kansainvälistymisen edistämiseksi. Pietariin ja ympäröivälle Leningradin alueelle on keskittynyt merkittävä määrä suomalaisyritysten tytäryhtiöitä. Usein myös uusien yritysten tie Venäjälle alkaa juuri Pietarista. Eikä syyttä, Pietari on lähellä ja tuttu, täältä löytyy vertaistukea ja apua kaikenmoisiin tilanteisiin. Markkinoiden koko on riittävä ja nälän kasvaessa Pietarista on helppo ponkaista syvemmälle Venäjän oblasteille ja miljoonakaupunkeihin.
Venäjän sija Suomen kauppakumppanina on vaihdellut ykkösestä viitoseen viime vuosina. Viime vuonna päästiin taas kasvu-uralle, kun vienti kasvoi 15 % ja tuonti 33%. Pietarista ja Leningradin alueelta katsottuna Suomen rooli on myös merkittävä. Venäjällä jokainen alue tilastoi oman ulkomaankauppansa. Leningradin alueen kauppakumppanina Suomi on ykkönen ja Pietarin kanssa sijoitus yltää aina kymmenen tärkeimmän joukkoon. Ja mikä mielenkiintoista, Suomen tuonti tänne on suurempaa kuin vienti Suomeen.
Suomen ja suomalaisten maine on poliittisista suhdannevaihteluista huolimatta pysynyt hyvänä Luoteis-Venäjällä. Positiivinen Suomi-kuva ja suomalaisyritysten tuotteisiin liittyvät mielikuvat laadusta ovat kilpailuvaltti, josta halutaan pitää yhdessä huolta. Mielikuvat ovat pysyviä, sillä suurin osa luoteisvenäläisistä on muodostanut ne omakohtaisesti Suomen matkoillaan, työntekijänä suomalaisyrityksessä tai asumalla suomalaisen rakennusyhtiön rakentamassa asunnossa, puhumattakaan suomalaisista maitotuotteista.
Suomalaisille perinteisesti vahvoja aloja Luoteis-Venäjällä ovat muun muassa rakentaminen, rakennustuotesektori, meriteollisuus, metsäteollisuus ja elintarviketeollisuus. Tällä hetkellä pinnalla on esimerkiksi jätehuollon uudistus, joka varmasti avaa mahdollisuuksia suomalaiselle osaamiselle. Suomen start up- ekosysteemi ja peliteollisuuden menestys kiinnostavat myös kovasti ja houkuttelevat nuoria osaajia. Kesäkuussa kolmatta kertaa järjestetty Finnish Game Day on täyttänyt joka kerta pääkonsulaatin salin ääriään myöten.
Sujuva junayhteys on vähentänyt pysyvästi Pietarissa asuvien liikemiesten määrää, mutta pendelöijät täyttävät Allegron perjantai-iltapäivisin. Yritysten lisäksi Allegrosta löytää monien liiketoimintaa, investointeja ja matkailua edistävien organisaatioiden ja Suomen eri kaupunkien edustajia. Näppituntumalta voi sanoa, että viimeisen vuoden aikana liikenne on vilkastunut huomattavasti. Monet hiljaiseloa viettäneet kaupungit ovat esimerkiksi aktivoituneet Venäjän-yhteistyössään.
Mitä pääkonsulaatti tekee suomalaisyritysten liiketoiminnan edistämiseksi? Yksin emme paljon mitään, mutta yhteistyössä Team Finland-toimijoiden, kaupunkien ja muiden tahojen kanssa järjestämme erilaisia verkostoitumistilaisuuksia, seminaareja, vierailuja Luoteis-Venäjän alueilla, autamme viranomaisyhteyksissä ja pidämme yllä positiivista maakuvaa. Syksyn aikana taloustiimin kalenterissa on ainakin visiitit Karjalaan ja Arkangelin alueelle, seminaari, jossa kerromme Venäjän markkinoista kiinnostuneille yrityksille miten ja missä täällä kannattaa toimia, osallistuminen Pietarin kansainväliseen innovaatiofoorumiin ja useampikin aamukahvitilaisuus, joihin suomalaisyritysten edustajat kokoontuvat keskustelemaan ajankohtaisista Venäjä-asioista. Näissä hommissa kalenteriin on syytä jättää myös tilaa uusille, matkan varrella putkahteleville ideoille, sillä jos Venäjä jotakin osaa, niin yllättää!
Virpi Suoninen
Työ- ja elinkeinoministeriön erityisasiantuntija, joka työskentelee Suomen Pietarin pääkonsulaatin alueellisen ja taloudellisen yhteistyön tiimissä
*Teksti on aikaisemmin julkaistu Venäjän Aika -lehden numerossa 3/2018.