Alku aina hankalaa

Olen ehkä lähetystömme vihrein työntekijä. Ensinnäkin siksi, että olen täällä luonnonvara- ja energia-asiantuntijana, ja toiseksi sen vuoksi, että olen saapunut maahan äskettäin. Tai siis kolme kuukautta sitten, mutta kuvittelen silti edelleen olevani tulokas monessakin asiassa.

Kylmät talviyöt ja eristämättömät talot

Vaikka tiesin pohjoismaalaisen rakennustaidon olevan maailman huippua, minut silti yllätti eteläafrikkalainen suurpiirteisyys talojen rakentamisessa. Talvikuukausina (kesäkuu–elokuu) Pretoriassa yölämpötilat keikkuivat 5 asteen kieppeillä, joten yöt olivat KYLMIÄ. Talojen ollessa täysin eristämättömiä yöt myös talojen sisällä olivat kylmiä.

Etelä-Afrikalle tyypillistä värien loistoa tapaa myös rakennusten ulkoasuissa. Kuva: Päivi Lehtonen
Etelä-Afrikalle tyypillistä värien loistoa tapaa myös rakennusten ulkoasuissa. Kuva: Päivi Lehtonen

Paikallinen ratkaisu on usein lämpöpatteri ja/tai lattialämmitys, mikä johtaa väistämättä huonoon omatuntoon kaiken tuon turhan energiankulutuksen takia. Lämpöhän lentää melkein suoraan ikkunasta ulos ja edesauttaa ilmaston lämpenemistä, ja mitä kaikkea sitä yhden patterin takia ottaakaan omatunnolleen!

Tämä tietenkin herättää sisukkaan suomalaisen mielen pohtimaan keinoja vähentää lämpöhukkaa – varsinkin kun maassa samalla kärsitään akuutista energiapulasta. Peittoja ikkunoiden väliin ja ovien alle?

Ihanneasuntoa etsimässä

”Ei, tähän en ryhdy”, ajattelin, kun hain asuntoa melkein kaksi kuukautta. Asunto pitää saada järkevästi (lue: ympäristöystävällisesti ja kustannustehokkaasti) lämpimäksi talvella. Saattaa olla, että olisin jäänyt Suomeen, jos olisin tiennyt minkälainen projekti onkaan löytää asunto, joka vastaa kaikkia valintakriteereitäni!

Muita kriteerejä, joista en ollut valmis joustamaan, oli hyvä ja turvallinen alue läheltä työpaikkaani, pieni kerrostaloasunto mielellään ylimmästä kerroksesta, kohtalaisen uusi rakennus yhteisine tiloineen (mm. uima-allas ja grillipiha), ehkä tenniskenttäkin. Monen viikon etsinnän jälkeen mikään kriteereistä ei enää tuntunut omalta, sillä olin oppinut tuntemaan Pretoriaa vähän paremmin.

Oma koti kullan kallis

Tajusin, että Pretoriassa talot ovat massiivisia ja lähinnä erillisiä taloja. Kerrostaloasuntoja on hyvin vähän. Parin kuukauden sisällä olin myös oppinut, että talvi Etelä-Afrikassa on hyvin lyhyt. Kesä kestää noin 9 kuukautta vuodesta, ja näin ollen energiahukka taloissa ei ehkä olekaan niin vakava asia kuin meillä Pohjolassa.

Näillä tiedoin pystyn nyt nukkumaan yöni hyvällä omatunnolla omassa ei-niin-uudessa talossani. Ja vielä kohtalaisen kaukana työpaikastani, ja ilman tenniskenttää.

Suomi tukee uusiutuvan energian hankkeita eteläisessä Afrikassa. Lue lisää www.eepafrica.org

Leave a Reply