Etelä-Afrikan savannit kaipaavat metsänhoitosuunnitelmaa

Metsät ovat tärkeä luonnonvara fossiilisista polttoaineista riippuvaiselle Etelä-Afrikalle. Metsäsektorin työllisyysvaikutus on merkittävä ja metsät ovat koti monelle eläimelle. Metsäkadon arvioidaan olevan 0,2 prosenttia, vaikka maatalous-, metsä- ja kalaministeriön tavoite on metsittää 10 000 hehtaaria vuodessa. Metsäkato johtuu pääasiassa kestämättömistä polttopuun hakkuista ja maanviljelyn laajentumisesta.

Kirahvit Krugerin luonnonpuiston savannilla. Kuva: Anna Lilja
Kirahvit Krugerin luonnonpuiston savannilla. Kuva: Anna Lilja

Etelä-Afrikan metsävarat ovat 40 miljoonaa hehtaaria (noin 36 %) maan pinta-alasta. Etelä-Afrikan kokonaispinta-ala on 122,3 miljoonaa hehtaaria, mistä vain alle yksi prosentti on metsätalouskäytössä.

Luonnontilaisia metsiä on enää 0,4 prosenttia kokonaispinta-alasta. Luonnontilaisten metsien lisäksi savannit, jotka peittävät 29–46 miljoonaa hehtaaria maan pinta-alasta ovat tärkeitä polttopuun, rakennus- ja käsityöpuutavaran lähteitä.

Suurin osa 1,2 miljoonasta istutusmetsästä on KwaZulu-Natalin ja Mpumalangan provinsseissa, missä eteläafrikkalaisten metsäyritysten plantaasit hallitsevat yleistä maisemaa.

Kansainvälisen paperi- ja pakkausyhtiön Mondin istutusmetsää KwaZulu-Natalissa. Kuvat: Anna Lilja
Kansainvälisen paperi- ja pakkausyhtiön Mondin istutusmetsää KwaZulu-Natalissa. Kuvat: Anna Lilja

Etelä-Afrikka tuottaa melkein 8 miljoonaa tonnia puuhiiltä vuosittain. Puuhiiltä käytetään lämmityksen lisäksi braaihin eli grillaukseen. Braai on todella suosittua ja erityisesti jouluna Etelä-Afrikan kuumimpana aikana grillit täyttyvät makkaroista ja lihoista. Maaseudulla asuvat polttavat alhaisen polttoarvon omaavia tuotteita, kuten puuhiiltä ja eläinten lantaa, jotka vapauttavat hiilidioksidipäästöjä ilmakehään. Maaseuduilla 9–12 miljoonaa ihmistä käyttää keskimäärin 5,3 tonnia polttopuuta vuosittain.

Savannit kärsivät eniten laittomista hakkuista

Savannit ovat koti monelle eläimelle kuten kirahville, seepralle ja mangustille.  Esimerkiksi Etelä-Afrikan kuuluisimman luonnonpuiston savanneilla, Krugerissä voi kohdata big five:n eli leijonan, leopardin, sarvikuonon, elefantin ja buffalon. Savannit kuitenkin kärsivät kaikista eniten laittomista hakkuista. Monet istutusmetsät ovat valvottuja ja aidattuja, mutta laajoja savannialueita ei vielä pystytä kontrolloimaan samalla tapaa.  Onneksi luonnonpuistot ovat suojeltuja.

Vain pieni osa Etelä-Afrikan metsästä on metsähoitosuunnitelman alaisuudessa, lisäksi plantaasit ovat suurin osa sertifioidusta metsästä. Tällä hetkellä kestävän metsänhoidon toteuttaminen savanneilla on epäselvää. Metsäsektori kärsii investointien ja asiantuntemuksen puutteesta, lisäksi infrastruktuuri on heikko. Suurin osa puutavarasta kuljetetaan teitä pitkin, joka puolestaan hankaloittaa muuta liikennettä.

Etelä-Afrikan metsävarat ovat pienentyneet tasaisesti jo vuosien ajan. Huomiota olisi kiinnitettävä metsävarojen hoitoon ja kestävään käyttöön. Toivotaan, että tulevaisuudessakin savannilla olisi kirahveille puita, joita syödä ja mangustilla pensaita, joiden alle piiloutua.