Signmark jätti jäljen

Marko Vuoriheimo alias Signmark vieraili Etelä-Afrikassa ja Mosambikissa huhtikuun alussa. Signmark on ollut jo monta vuotta ulkoministeriön erityisedustaja vammaisten henkilöiden oikeuksiin liittyvissä asioissa. Siinä roolissa hän kiertää maailmaa, kertoo oman tarinansa, innostaa ja rohkaisee nuoria, tapaa järjestöjen edustajia ja viranomaisia sekä konsertoi.

Signmarkin ja Adam Tenstan riemukas vierailu Sizwilen kuurojen koulussa Sowetossa. Kuva: Maria Autio
Signmarkin ja Adam Tenstan riemukas vierailu Sizwilen kuurojen koulussa Sowetossa. Kuva: Maria Autio

Signmark on ollut kuuro syntymästään lähtien, silti hänessä syttyi jo nuorena palo musiikkia ja musiikin tekemistä kohtaan. Polku ei ollut helppo, mutta lopulta hän julkaisi ensimmäisenä kuurona maailmassa levyn. Hän miltei edusti Suomea Euroviisuissa vuonna 2009 (tuli toiseksi) ja nyt tosiaankin konsertoi ja luennoi ympäri maailman. Marko on myös moniyrittäjä ja on kehittänyt Chabla-nimisen sovelluksen helpottamaan kuurojen arkea.

Impossible is my thing

Suomessa synnytään lottovoittajiksi, niin kuurotkin nykyään, kun verrataan tilanteeseen muualla maailmassa tai kotimaan oloihin noin 50 vuotta sitten. Viittomakielen käyttäminen koulussa oli kiellettyä vielä 50–60 luvulla. Suomessa on noin 8000 kuuroa ja noin 800 viittomakielen tulkkia. Etelä-Afrikassa lukemat ovat noin miljoona kuuroa ja noin 60 tulkkia.

Kuurojen yhdistys Sandan sekä kuurojen koulu Transoranjen edustajat vaikuttivatkin hieman epätoivoisilta tehtävänsä edessä. Tietoutta, koulutusta ja rahoitusta kaivattaisiin kipeästi lisää. Viittomakielen tulkkikoulutus on vasta suunnitteilla yliopistotasolla. Etelä-Afrikan viranomaisten näkökulma vaikutti siltä, että asia on kunnossa, koska he ovat laatineet suunnitelmat ja antaneet ohjeistukset kouluille.

Kuva: Sanna Leminen
Kuva: Sanna Leminen

Signmarkin vierailu jätti meihin monenlaisia jälkiä ja pisti miettimään elämää ns. kuuron korvin. Keskusteleminen tulkin välityksellä vaati pientä totuttelua, mutta hyvin nopeasti Signmarkin avoin tyyli vei mennessään. Signmark onkin sitä mieltä, että viittomakieli on vähemmistökieli oman kulttuurin, yhteisön ja perimän myötä. Signmark haastoi viranomaisia ja muun muassa yliopiston dekaania kysymyksellään ”olenko minä sinun mielestäsi vammainen”. Kaikki vastasivat kiivaasti ei, et ole vammainen.

Katso Signmarkin kappale Impossible is my thing, jonka hän esittää Saara Aallon ja Adam Tenstan kanssa.