Pretoriasta hallitus-, parlamentti- ja golfpääkaupunki

Sunnuntaina 14. helmikuuta päättyi European Tourin osakilpailu, Tshwane Open,  Pretoriassa. Pretorian kaupunki (paikallisella kielellä Tshwane) yhdessä Pretorian Country Clubin kanssa isännöi jo toisen kerran monessa suhteessa hyvin menestyksekkään golfturnauksen. Turnaus pelattiin nyt neljännen kerran yhteisturnauksena Etelä-Afrikan Sunshine Tourin ja European Tourin kanssa.

Voittaja Charl Schwartzelin tyylikäs swingi. Kuva: www.europeantour.com
Voittaja Charl Schwartzelin tyylikäs swingi. Kuva: www.europeantour.com

Etelä-Afrikka on merkittävä golfmaa – nuoret tulevat

Etelä-Afrikan eräs pääurheilumuodoista on todellakin golf. Kaikki golfin harrastajat ovat varmaan kuulleet sellaiset legendaariset nimet kuin Gary Player, Ernie Els, Retief Goosen, Louis Oosthuizen tai nyt kisan voittanut Charl Schwartzel. Ja nuoria on tulossa sankoin joukoin. Tänäkin vuonna on kaksi Etelä-Afrikassa pelattua European Tourin kisaa voittaneet kaksikymppiset,  juuri ammattilaisiksi tulleet pelaajat. Osoituksena Etelä-Afrikan vahvasta golfkulttuurista mainittakoon vielä, että European Tourin kisoja pelataan tässä maassa kokonaista 6 kappaletta, mikä on enemmän kuin missään muussa maassa.

Tshwane Open – kaupungin strateginen valinta

Golf, sen tukeminen ja tuominen Pretoriaan, liittyy Pretorian kaupungin vuonna 2015 julkistamaan Vision 2055 -teemaan, jonka tarkoituksena on edistää turismia, luoda työpaikkoja sekä edistää investointeja Pretoriassa. Tapahtuma onnistui näiden osalta erinomaisesti.  Suuri medianäkyvyys vahvisti myös asetettujen tavoitteiden saavuttamista. Viime vuonna kisoja seurasi televisoista runsaat 450 miljoonaa taloutta ja European Tourin nettisivuilla oli arviolta noin 500 000 kävijää.

Osoituksena Pretorian kaupungin kunnianhimoisista tavoitteista turnauksen suhteen on syytä mainita – turismin ja investointien lisäksi – halu innostaa kaupungin nuoria seuraamaan kisaan osallistuvien golffareiden esimerkkiä. Nuoret voivat golffareiden esimerkin avulla asettaa itselleen vaativia tavoitteita ja päästä eteenpäin elämässään, olipa kyse urheilusta tai muista elämänalueista. Tämän vuoksi kisan teemaksi onkin valittu ”It’s more than just Golf” eli kisan oheisohjelma kattaa paljon muutakin kuin tavanomaista golfiin liittyvää fanitapahtumaa, mm. hyväntekeväisyystempauksina mestarikokin järjestämän kokkikilpailun ja vammaisten golfkisan!

Kisat olivat myös taloudellisesti hyvin kannattavat ja merkittävä tulolähde kaupungille ja myös golffareille. Arvioiden mukaan kisat ovat luoneet noin 250 pysyvää ja noin 430 väliaikaista työpaikkaa, ja taloudellisten vaikutusten on arvioitu kaupungin osalta olevan reilut 100 miljoonaa randia  ja valtion osalta noin 190 miljoonaa randia. Tulokset ovat niin rohkaisevia, että kaupunki solmi uuden 3 vuoden sopimuksen Sunshine Tourin kanssa.

Palkintopotti oli kokonaisuudessaan 18,5 miljoonaa randia, josta voittajan osuus 3 miljoonaa randia. Pelaajat, joita oli ennen karsintaa yli 150 ja joista loppukierroksille selviytyi  72, edustivat hyvin laajaa maakirjoa. Tänä vuonna toisin kuin viime vuonna ei voittoa tullut omalle klubille, vaan voitto meni Johannesburgiin Charl Schwartzelille, joka on mm. voittanut Master-turnauksen USA:n Augustassa – kaikkien golffareiden unelman! Hän voitti toiseksi tulleen nuoren, juuri European Tourille päässeen tanskalaisen Jeff Wintherin 8 lyönnillä, mikä on aikamoinen saavutus. Winther sai elämänsä toistaiseksi suurimman shekin, jonka suuruus on 2,2 miljoonaa randia. Missä olivat kaikki suomalaiset loistavat pelaajat? Tämä olisi ollut hieno mahdollisuus niin taloudellisesti kuin kokemuksellisestikin heille. Ehkä näemme heidät täällä vuoden kuluttua.

Pretoriasta golfpääkaupunki

Etelä-Afrikassa on tällä hetkellä kolme virallista pääkaupunkia: Pretoria (hallitus), Kapkaupunki (parlamentti) ja Bloemfontein (korkein oikeus).    Listaan voisi lisätä vielä neljännen pääkaupungin (golf). Presidentti mainitsi parlamentin avajaispuheessaan, että kustannussäätöjen vuoksi olisi hyvä yhdistää hallitus ja parlamentti; lisähöysteenä  voisi siihen lisätä vielä golfin. Pretorialle se varmaan sopii – silloin yhdistyisi kolme tärkeää pilaria yhdessä kaupungissa (hallitus, parlamentti ja golf). Pretorialla, missä on tällä hetkellä lähes 10 erinomaista kenttää, on tähän hyvät edellytykset.

Sunshine Tourin johtaja Selwyn Nathan (vas.), Tshwanen pormestari Kgosientso Ramokgopa (oik.) sekä palkintopokaali. Kuva: Heinrich Helmbold.
Sunshine Tourin johtaja Selwyn Nathan (vas.), Tshwanen pormestari Kgosientso Ramokgopa (oik.) sekä palkintopokaali. Kuva: Heinrich Helmbold.

Leave a Reply