Amerikan ihmemaassa – kohokohtia New Yorkin arjesta

Amerikan Ihmemaassa on erään suosikkikirjailijani teos, mutta kuvastaa myös minun tuntojani nykyisestä asuinmaastani. Frank McCourt saapui ehkä hyvin erilaiseen New Yorkiin vuonna 1949 kuin minä vuonna 2017, mutta meitä yhdistää yksi asia: molemmat meistä tulivat New Yorkiin ja Amerikkaan koska uskoimme löytävämme täältä sen mitä etsimme.

Ensikosketukseni Amerikkaan oli harjoittelujaksoni Los Angelesin pääkonsulaatissa muutama vuosi sitten. Silloin elin unelmaani Kalifornian auringon alla: vaelsin Malibussa, nautin Santa Monican auringosta, Hollywoodin juhlista, Venicen auringonlaskuista sekä Kalifornian rennosta elämästä.

Saapuminen kansalaispalveluvirkailijaksi pääkonsulaattiin New Yorkin hektiseen sykkeeseen oli tyystin erilainen kokemus. Se oli kuitenkin myös rakkautta ensisilmäyksellä. Mitä muuta ihminen voi toivoa, kun kaupungin, joka on aina valmis antamaan sinulle ei vain kaikkensa, vaan kaiken?

Manhattan. Kuva: Meri Mikkonen

New York eri kaupunginosineen ja alueineen tarjoaa jokaiselle jotakin. Jokaiseen fiilikseen löytyy oikea paikka viettää vapaa-aikaa, ja joka päivään saa mahtumaan juuri niin paljon asioita kuin haluaa. Aamun brunssi Tribecassa kääntyy laiskaan päivään Central Parkissa, jonka jälkeen voi jatkaa keskikaupungin sykkeen kautta viettämään rentoa iltaa East Villageen.

Kaupungin kulttuuritarjonta on pettämätön: New York on täynnä taidegallerioita, museoita, konsertteja, teatteria. Broadway yksinään on legendaarinen, mutta New Yorkilla on sen lisäksi tarjota kaikille kulttuurin ystäville jotakin oopperasta balettiin ja Radio City Music Hallista jazzklubeille Harlemiin. Ravintoloita on enemmän kuin kukaan pystyisi yhden eliniän aikana kokeilemaan, ja kauppoja enemmän kun innokkainkaan ostosten tekijä pystyisi tyhjentämään.

Minulle New Yorkissa asumisen kohokohta on ehdottomasti urheilu. Intohimoiselle penkkiurheilijalle Amerikka on unelma: NHL, MLB, NFL, NBA, MLS, US Open. Minusta on edelleen käsittämätöntä, että voin viettää iltani ja viikonloppuni Madison Square Gardenissa, Yankee Stadiumilla, Barclays Centerissä ja MetLife Stadiumilla katsoen livenä lajeja joita rakastan, ja kannustaen joukkueita joista on tullut minulle omia. Se on etuoikeus, josta olen sanoinkuvaamattoman kiitollinen, ja josta uskon että minun on kaikkein vaikeinta luopua sitten tulevaisuudessa, kun on aika palata kotiin.

Legendaarinen Yankees-Red Sox-rivalry Yankee Stadiumilla. Kuva: Meri Mikkonen

Jos alkaisin luetella New Yorkin tarjoamia mahdollisuuksia kokonaisuudessaan, siihen kuluisi useampi päivä. Minulle urheilun lisäksi tärkeää on kaupungin tarjoama vapaus – kaupunki joka ei koskaan nuku, tarjoaa sen, mitä milloinkin haluan tehdä tai nähdä, paikasta ja kellonajasta riippumatta. New York, niin kuin Amerikka, edustaa vapautta. Täällä kaikki on mahdollista.

Ensimmäinen vuoteni Amerikan ihmemaassa tulee kohta täyteen, ja vaikka täällä on asioita joihin en ole tottunut, asioita joihin minun on vaikea oppia ja asioita joista en yksinkertaisesti pidä, en asuisi tällä hetkellä mieluummin missään muualla.

Siemailtuani martineja New Yorkin pilvenpiirtäjien yllä, katsottuani takapihaltani kahvikuppi kädessä Hollywood- kylttiä Los Angelesissa, rakastuttuani Bostoniin, seisottuani Grand Canyonin reunalla Arizonassa, illallistettuani Union League Clubilla Chicagossa, nähtyäni legendaarisen Golden Gate Bridgen San Franciscossa, kierreltyäni museoita ja tutustuttuani politiikkaan Washington D.C.:ssä, vietettyäni laiskan päivän nauttien auringosta Philadelphiassa, juhlittuani kimaltelevan Las Vegasin sykkeessä, syötyäni maailmankuuluja siipiä Buffalossa ja elämäni parasta tex mexiä Texasissa, sekä seisottuani elämäni pelottavimman ja raskaimman vaelluksen jälkeen Angels Landingin huipulla Zionin kansallispuistossa Utahissa, voin sanoa vain yhden asian:

Amerikka, minulle sinä olet ihmeellinen.