Kohtaamisia suurkaupungissa

Työ Suomen New Yorkin-pääkonsulaatissa on erittäin kiinnostavaa ja motivoivaa, eikä vähiten sen takia, että teemme päivittäin yhteistyötä mielenkiintoisten ja ammattitaitoisten ihmisten kanssa. Suurkaupungissa usein myös työajan ulkopuolella tapahtuvat kohtaamiset ovat erityisen mieleenpainuvia.

New Yorkissa Yhdysvaltojen liput hulmuavat, kuten muuallakin maassa.
New Yorkissa Yhdysvaltojen liput hulmuavat, kuten muuallakin maassa.

”How you doin’ sweetie?” kysyy koomikko Tracy Morgan ja moiskauttaa pusun otsalleni. Häkeltyneenä en osaa edes vastata mitään ja hetkessä Morgan on jo muualla. Olen päätynyt ystävän seuralaiseksi 30 Rock -tv-sarjan juhliin ja ympärillä pyörivät tv:stä tutut näyttelijät Tina Feysta Alec Baldwiniin. Tähtinäyttelijöitä ei onneksi näytä haittaavan se, että pari viikkoa sitten kaupunkiin muuttanut fani pyörii joukossa yrittäen näyttää mahdollisimman viileältä. Sanomattakin taitaa olla selvää, että epäonnistun surkeasti.

Populaarikulttuurin ystäville ja julkkisbongareille New York on kiitollinen asuinpaikka. Kaduilla, puistoissa, ravintoloissa ja metrossa pyörii julkisuudesta tuttuja hahmoja, jos vain osaa pitää silmänsä auki. Suurin osa julkkiksista pitää mahdollisimman matalaa profiilia ja New Yorkissa he yleensä saavatkin olla rauhassa. Newyorkilaiset ovat tunnettuja cooliudestaan ja julkisuudesta tunnetut henkilöt eivät heidän elämäänsä liiemmin hetkauta.

Suurkaupungin tunnelmaa New Yorkista.
Suurkaupungin tunnelmaa New Yorkista.

Suomen kieli on tunnetusti kätevä salakieli ulkomailla ja se on osoittautunut toimivaksi myös silloin, kun haluaa kertoa kaverille esimerkiksi tunnetun elokuvatähden olevan lähettyvillä. Ravintolassa on helpompaa yrittää kertoa suomeksi, että huomasihan kaverisikin viereisessä pöydässä päivällistä nauttivan näyttelijä Sally Fieldin tai jälkiruoastaan juuri kuvaa ottavan Meg Ryanin.

Jos julkkisten bongailu ei muuten onnistu, aina voi maksaa suosikkinäyttelijänsä näkemisestä. Broadway-musikaalien ja -näytelmien vetonauloiksi palkataan usein kuuluisia nimiä, jotka vetävät teatterit täyteen innokkaita faneja ainakin sen muutaman viikon ajan, minkä he suostuvat Broadwaylle sitoutumaan.

Broadwayn näytelmissä voi joskus bongailla paikallisia kuuluisuuksia.
Broadwayn näytelmissä voi joskus bongailla paikallisia kuuluisuuksia.

Bradley Cooper Elefanttimiehenä tai James Franco Hiiriä ja ihmisiä -näytelmässä ilahduttavat näyttämöllä ja esityksen jälkeen, sillä Broadwayn sääntöihin kuuluu, että esiintyjät tulevat tervehtimään yleisöä teattereiden ulkopuolelle esityksen jälkeen. Ja mikä voisi olla parempaa kuin selfie tämän hetken suosituimpien näyttelijöiden kanssa, varsinkin jos sitä on odottanut räntäsateessa ja varpaat kohmeessa Times Squaren valojen vilkkuessa kulman takana.

Broadwayn lisäksi tähtiä vilisee konserteissa, keikoilla ja urheilutapahtumissa. Vaikka isoihin konsertteihin saattaa olla vaikea saada lippuja, on etuoikeus päästä näkemään omia suosikkejaan esiintymässä suurilla areenoilla. Ikimuistoisin kohtaaminen suosikkini kanssa tapahtui silti kuntosalilla, kun huomasin yhtäkkiä pitäväni ovea auki Sir Paul McCartneylle. Sir sanoi kohteliaasti kiitos, itse jäin jälleen sanattomaksi. Eipä olisi tätäkään teini-ikäinen Beatlesia fanittava minä ikinä uskonut tapahtuvaksi.