Konsulina Kanadassa

Olen toiminut jo kohta viisi vuotta konsulina Suomen Ottawan-suurlähetystössä Kanadassa. Näihin vuosiin on mahtunut monta mieleenpainuvaa tapahtumaa – muun muassa viidet vaalit, tasavallan presidentti Niinistön valtiovierailu sekä monia kohtaamisia paikallisten kanadansuomalaisten kanssa.

Kanada on konsuli- ja kansalaispalveluiden kannalta mielenkiintoinen maa. Pinta-alaltaan maailman toiseksi suurin valtio on liki 30 kertaa Suomen kokoinen, ja maisemat vaihtelevat preerioista vuoristoihin ja arktisista jäätiköistä meille suomalaisille kovin kotoisiin metsiin. Aikavyöhykkeitä on peräti kuusi.

Kanadassa myös asuu runsaasti suomensukuista väestöä – viimeisimmässä väestölaskennassa lähes 137 000 henkilöä ilmoitti Suomen yhtenä etnisenä alkuperänään. Nämä lähtökohdat asettavat joskus haasteita konsuliasioiden hoitamiselle, mutta tekevät työstä täällä myös erityisen mielenkiintoisen.

Kanadan 10 miljoonaa neliökilometriä jakaantuu kymmeneen provinssiin ja kolmeen territorioon.
Kanadan 10 miljoonaa neliökilometriä jakaantuu kymmeneen provinssiin ja kolmeen territorioon.

Varsinkin asiakkaan näkökulmasta suomalaisten konsulipalveluiden hankkiminen voi osoittautua haasteelliseksi, kun palvelua varten joudutaan matkustamaan joskus tuhansiakin kilometrejä. Suurlähetystö palvelee kansalaispalveluiden osalta kolmessa eri toimipisteessä Kanadassa: Ottawan-suurlähetystön kansalaispalvelutehtävissä työskentelee kaksi henkilöä ja Toronton- ja Vancouverin-kunniakonsulaateissa molemmissa yksi henkilö.

Lisäksi kunniakonsuliverkostomme, joka kattaa kaikki Kanadan provinssit ja territoriot, antaa rajatusti konsulipalveluita.

Toimipisteidemme kansalaispalveluiden keskiössä ovat passipalvelut, joita voimme iloksemme tarjota kaikissa kolmessa toimipisteessä henkilökohtaisella ajanvarauksella. Teemme myös tarpeen mukaan passimatkoja, esimerkiksi kesäisin kanadansuomalaisten suurjuhlien yhteydessä.

Tänä vuonna juhlat järjestetään kesäkuussa 2016 Thunder Bayssä, jossa on mahdollisuus laittaa myös passihakemus vireille.

Muita tärkeitä ja kysyttyjä kansalaispalveluitamme ovat muun muassa kansalaisuusasiat, erilaiset notaariasiat, asiakirjojen legalisointi, asevelvollisuusasiat sekä oleskelulupa-asiat. Viisumiasioissa Suomea edustaa Kanadassa Sveitsi kesästä 2015 alkaen.

Kanada on myös suomalaisten suosiossa oleva matkakohde. Suurlähetystö suosittelee tekemään matkustusilmoituksen aina ennen reissuun lähtöä. Vaikka Kanadan maahantuloasiat eivät ole meidän toimialaamme, niin haluamme muistuttaa Kanadan uudesta eTA-matkustusluvasta, joka tulee pakolliseksi 15.3.2016 alkaen kaikkien viisumivapaiden maiden kansalaisille, mukaan lukien Suomen kansalaiset. Järjestelmä muistuttaa USA:n ESTA:a.

Lisätietoa ja ohjeistusta eTA:n hankkimiseen löytyy Kanadan maahanmuuttoviranomaisen verkkosivuilta: http://www.cic.gc.ca/english/visit/eta-start.asp