Lasteni koulu vietti viikon kevätlomaa maaliskuun puolivälissä, jolloin Kazakstan juhli perinteistä kevään alkamisen juhlaa, Navruz’ia. Kuten monet muutkin paikalliset, perheemme suuntasi lomalle. Lähtiessämme 15.3. kotikaupunkimme nimi oli Astana. Palatessamme 23.3. kaupungin nimi oli vaihtunut Nur-Sultaniksi. Mitä ihmettä tuossa välin tapahtui?
Kazakstanin pitkäaikainen presidentti Nursultan Nazarbajev ilmoitti 19.3. eroavansa tehtävästään. Maan perustuslain mukaisesti parlamentin ylähuoneen puhemiehestä Kassym-Jomart Tokajevista tuli väliaikainen presidentti. Virkaanastujaispuheessaan hän ehdotti, että Kazakstanin pääkaupunki Astanan nimettäisiin uudelleen maan ensimmäisen, lähes 30 vuotta presidenttinä toimineen Nursultan Nazarbajevin mukaan. Parlamentti hyväksyi ehdotuksen yksimielisesti ja 23.3. va. presidentti allekirjoitti lain, jolla Astanasta tuli virallisesti Nur-Sultan.
Nur-Sultan on kaupungin viides nimi vuoden 1832 jälkeen, jolloin se sai kaupunkistatuksen. Aikaisemmat nimet ovat Akmolinsk (1832), Tselinograd (1961), Akmola (1992) ja Astana (1998). Viimeisintä nimenmuutosta on lähdetty ripeästi toimeenpanemaan. Heti seuraavana päivänä eri puolella kaupunkia kylttejä ja opasteita jo vaihdettiin. Vajaan kuukausi myöhemmin Nur-Sultan on laajalti vakiintunut pääkaupungin uudeksi nimeksi.
Viranomaiset ovat todenneet, että Astana säilyy pääkaupungin uuden nimen rinnalla eräänlaisena brändinä. Muun muassa Kazakstanin kansallinen lentoyhtiö jatkaa toimintaansa nimellä Air Astana. Samoin jalkapalloa pelataan jatkossakin Astana Arenalla. Niin ja Suomen suurlähetystö löytyy edelleen Astana Tower-nimisestä rakennuksesta Nur-Sultanissa.
P.S. Jos sinua kiinnostaa todistaa omin silmin, miltä Nur-Sultan ja Kazakstan näyttävät, niin kannattaa huomioida, että Finnair lentää elo-syyskuussa suoraan Helsingistä Nur-Sultaniin. Tervetuloa!