Beteavon! Israel tarjoaa matkan makujen maailmaan

Israelissa jokainen matkailija tai maassa pysyvämminkin asuva löytää varmasti makuunsa sopivaa purtavaa. Ravintoloita on joka lähtöön ja vihannestorit houkuttelevat tuoreilla antimillaan. Yhteisöllisyys on vahvasti osa kulttuuria, ja se näkyy myös yhteisinä ruokahetkinä.

Maassa, jossa ruoka ja yhteiset ateriat ovat tärkeä osa maan kulttuuria ja sosiaalista elämää, lukuisten ravintoloiden ruokatarjonta vaihtelee kaukaisemmista herkuista tutumpiin, kahviloiden ja burgeripaikkojen annoksiin. Ruokalistat ovat yleensä saatavissa myös englanniksi.

Hakosem, suomeksi Taikuri, tarjoaa kaupungin parasta schwarmaa ja falafelia. Kuva: Päivi Jokela
Hakosem, suomeksi Taikuri, tarjoaa kaupungin parasta schwarmaa ja falafelia. Kuva: Päivi Jokela

Edullista paikallista pikaruokaa ovat falafel ja turkkilaista kebabia muistuttava shwarma, joka kypsennetään vartaassa ja syödään pitaleipään tai sitä suurempaan laffaan käärittynä hummuksen ja salaattien kera. Samoin lisukkein voi haukata myös schnitzelin, eli paneroidun kanapihvin, joka on wieninleikkeen sukulainen ja jonka kasvisversioita on löydettävissä supermarkettien pakastealtaista. Kebabia tilatessa Israelissa saa pöytäänsä annoksen pitkulaisia lihapullia.

Falafel on rapeaa, ja tahinilla höystettynä se on mainio lounas. Kuva: Päivi Jokela
Falafel on rapeaa, ja tahinilla höystettynä se on mainio lounas. Kuva: Päivi Jokela

Maan ruokakulttuuri on rikas ja monivivahteinen

Välimerellisten ja muuten Lähi-idässä tyypillisten tarjottavien ruokien lisäksi ruokakulttuuri on yleisesti saanut vaikutteita vuosikymmenien aikana eri mantereilta saapuneilta maahanmuuttajilta. Nälän yllättäessä voi piipahtaa georgialaiseen tai etiopialaiseen ravintolaan tai napata mukaansa välipalaksi lihapiirakkaa muistuttavan, Levantille tyypillisen kubben tai burrekaksen, eli juustolla tai perunasoseella täytetyn pasteijan. Jälkimmäinen on kotoisin Balkanilta ja on kuin karjalanpiirakka: se kuuluu jokaisen marketin valikoimiin ja sitä voi tarjota melkein missä tahansa.

Schnitzelit ja takana kubbet odottavat lounastajaa. Kuva: Päivi Jokela
Schnitzelit ja takana kubbet odottavat lounastajaa. Kuva: Päivi Jokela

Torit ovat nähtävyyksiä mausteisine tuoksuineen

Hedelmät ja kasvikset ovat parhaimmillaan ostettuina perinteisiltä vihannestoreilta, esimerkiksi Tel Avivissa Karmel-torilta ja Jerusalemissa Mahane Yehudalta. Kasvispainotteista ruokavaliota noudattaville raaka-aineissa onkin paljon valinnanvaraa.

Torit itsessäänkin ovat nähtävyyksiä äänekkäine myyjineen ja mausteisine tuoksuineen Lähi-idälle tyypilliseen tapaan. Niiden sokkeloista voi löytää ruokapaikkoja, joissa ostosten lomassa voi nauttia shislikin eli lihavartaan tai annoksen shakshukaa, munista ja tomaatista valmistetun, pikanttisen pannussa haudutetun ruuan, jota usein myös tarjotaan aamiaisella.

Jälkiruuaksi voi torilta ostaa baklavaa, joka on makea pähkinäherkku, tai maitovanukasta muistuttavaa malabia. Trendikkäämpiä elintarvikkeiden myyntipaikkoja ovat katetut torit Tel Avivin satamassa ja Saronassa, jotka molemmat ovat samalla myös kaupungin sydämessä sijaitsevia vapaa-ajanviettoalueita.

Meren läheisyys antaa syyn vierailla myös kalaravintoloissa. Niissä pöytään tuodaan toistakymmentä alkupalasalaattia ennen grillissä tai pannulla paistettua kalaa. Tarjolla on useimmiten vaaleaa ja ahvensukuista kalaa, ja lajikkeesta riippuen sitä pyydetään myös Gennesaretinjärven makeasta vedestä.

Tarjolla myös aasialaisia ruokapaikkoja

Innokkaina matkailijoina tunnettujen israelilaisten retket Kaukoitään lienevät syynä myös aasialaisten ruokapaikkojen suosion kasvulle.

Happy hour on alkanut ja ilta alkaa vilkastua. Kuva: Päivi Jokela
Happy hour on alkanut ja ilta alkaa vilkastua. Kuva: Päivi Jokela

Erinomaista sushia, intialaista, vietnamilaista ja thai-ruokaa valmistavia keittiöitä on ilmestynyt katukuvaan eri puolilla kaupunkia.

Omaksi ilmiökseen on muodostunut Tel Avivin keskustan baarien happy hour -tarjoukset, jotka houkuttelevat kävijöitä nauttimaan iltapalaa pikkurahalla keskellä vilkasta katuelämää. Välimerelliseen tapaan ihmiset tapaavatkin toisiaan kirjaimellisesti ulkona kahviloiden ja baarien terasseilla myös talvella, sillä lämpötilat rannikolla laskevat harvoin alle kymmenen asteen ja viluisimmille on tarjolla huopia ja lämmittimiä.

Julkkiskokit kauhan varressa

Maan talouden ja hyvinvoinnin kasvusta kertoo se, että uusia huipputason ravintoloita avataan jatkuvasti ja osaa niistä luotsaavat omista tv-ohjelmistaan tunnetut julkkiskokit. Tel Avivissa ja sen ympäristössä teknologiayritysten vaikutus näkyy lisäksi ravintoloiden keskittyminä. Ravintoloita saattaa olla pienellä ja tiheästi rakennetulla alueella useita kymmeniä.

Koska yrityksissä on harvoin omia ruokaloita, liikealueiden ravintoloissa käydään työpaikkalounaalla ja myöhemmin niihin tullaan myös muualta istumaan iltaa ja syömään päivällistä. Asiakkaita ei aina tosin riitä kaupungissa kaikille liikkeille ja toisinaan osa niistä sulkee ovensa kohta avattuaan; niiden keskimääräiseksi toiminta-ajaksi on arvioitu vain 20 kuukautta. Toisaalta monet ravintolat kuitenkin onnistuvat luomaan hyvän maineen ja pitämään asiakkaansa vuosi toisensa jälkeen.

Hyvää ruokahalua, beteavon!

Suurlähetystön aulabaarista saa ostaa poke-salaattia ja sushia. Kuva: Päivi Jokela
Suurlähetystön aulabaarista saa ostaa poke-salaattia ja sushia. Kuva: Päivi Jokela