Vihreä vallankumous Suomen suurlähetystössä Tel Avivissa

Työmatkapyöräily, yhteiskuljetukset naapurimaan kanssa, turpeesta valmistetut seinätaulut ja taukokeppijumppa – muun muassa näistä syistä Suomen Tel Avivin -suurlähetystö sai yhdessä Ranskan kanssa ensimmäisenä vihreä suurlähetystö -todistuksen Tel Avivin kaupungilta.  Suurlähetystössä alettiin pohtia toimistotilojen käyttöön ja työntekoon liittyviä valintoja ympäristön näkökulmasta, kun edustuston uusia tiloja alettiin rakentaa. Tiimityö kantoi hedelmää.

Konsuli Tania Greco ja va. asiainhoitaja Niina Nykänen vastaanottamassa vihreän suurlähetystön todistusta Tel Avivin kaupungintalolla. Kuva: Jussi Heinonkoski
Konsuli Tania Greco ja va. asiainhoitaja Niina Nykänen vastaanottamassa vihreän suurlähetystön todistusta Tel Avivin kaupungintalolla. Kuva: Jussi Heinonkoski

Tel Avivin -suurlähetystö muutti huhtikuussa 2018 uusiin tiloihin, kun puolustusasiamiehen toimiston avaaminen Tel Avivissa synnytti tarpeen lisätilalle. Kun suurlähetystötilat rakennettiin nollasta, oli luonnollista, että edustusto alkoi pohtia tarkemmin toimistotiloihin, niiden käyttöön ja yleisesti työntekoomme liittyviä valintoja. Arkkitehtitoimisto Himla ja sisustusarkkitehtitoimisto Kakadu rakensivat meille toimivat ja valoisat toimistotilat, joiden kesäyön tunnelmaa tavoittelevassa sisustuksessa pyrittiin hyödyntämään suomalaisille tuttuja, luonnonläheisiä materiaaleja.

Nollatilanne. Kuva: Tania Greco
Nollatilanne. Kuva: Tania Greco

Samana keväänä Ranskan suurlähetystö perusti paikallisesti vihreiden suurlähettiläiden foorumin ja paikalliset suurlähetystöt alkoivat pohtia käytännön toimia siitä, miten ympäristöasiat otetaan entistä vahvemmin huomioon  toimistoissamme. Pienryhmä asetti konkreettiseksi tavoitteeksi vihreän suurlähetystön todistuksen, joita Tel Avivin kaupunki on myöntänyt ensin ravintoloille ja sittemmin myös toimistoille.

Mekin kutsuimme vihreistä asioista vastaavat kunnanvirkamiehet vierailulle suurlähetystöön. Lista, jonka saimme todistusta varten hyväksyttäväksi vaadittavista kohdista, tuntui aluksi uuvuttavan pitkältä. Eikä kaikki olisi vain meistä kiinni, vaan meidän tulisi pyrkiä vaikuttamaan rakennuksemme hallintoon ympäristötietoisuuden kasvattamiseksi. Onneksemme rakennuksellamme oli jo vihreä todistus, mutta ei sekään kaikkea ratkaissut: aukkoja löytyi ja motivointia vaadittiin.

Mitä todistus vaati?

Infralta: kaikkien tuoteryhmien kierrätyksen tehostamista, tuholaismyrkytyksessä käytettävien aineiden selvittämistä, huonekalujen ja lamppujen, maalien ja mattojen materiaalien tutkimista. Hallinnollisesti: ympäristöasioista vastaavan nimeämistä, julkisen liikenteen käytön tukemista, energiakäytön seurantaa, ergonomian tukemista yms.

Kulttuurisesti tämä oli meille helppoa. Emme käytä kertakäyttöastioita – meillä on hieno astia- ja lasisuunnittelun kulttuuri, sammutamme aina ilmastoinnin, emmekä käytä turhaan valoja. Myös ajatus automatkojen tekemisestä yhdessä samassa rakennuksessa sijaitsevan Ruotsin suurlähetystön kollegojen kanssa tulee vallan luonnostaan. Näin saadaan edes yhden auton verran päästöjä vähennettyä samaan tilaisuuteen matkaavasta diplomaattiautojen letkasta.

Taukokeppijumppa. Kuva: Niina Nykänen
Taukokeppijumppa. Kuva: Niina Nykänen

Prosessissa käsiteltiin myös työhyvinvoinnin tukemista: tarkastajat ihastelivat sähköpöytiämme ja keppijumppaharrastustamme. Eikä ollut ollenkaan haitaksi, että Kakadu-sisustusarkkitehtitoimisto oli valinnut sisustukseemme yhdessä ulkoministeriön kanssa puupölkkytuoleja ja turpeesta valmistettuja seinälevyjä. Hauskojakin sattumuksia oli: allekirjoittanut esimerkiksi lähetti tarkastajille kymmenittäin kuvia pesuaineiden kosher-leimoista oletuksena, että kyseessä olisi ympäristöleima.

Paina puuta. Kuva: Niina Nykänen
Paina puuta. Kuva: Niina Nykänen

Edustustolle merkittävin saavutus oli se, että koko henkilökunta aktivoitui toimintamme vihreyttämiseksi. Todistuksesta tuli meille yhteinen tavoite.  Kilpailuhenki todistuksen saamiseksi ensimmäisten joukossa kasvoi, samoin yhteinen tietoutemme kierrätyksestä ja kestävästä kulutuksesta. Olemme yhdessä pyrkineet pienilläkin toimilla vaikuttamaan. Moni on huomannut ajatuksen vihreydestä aktivoituneen myös kotona. Juhlistimme todistuksen saamista viimeisen tarkastuksen jälkeen yhdessä.

Tiimityön juhlintaa edustustossa. Kuva: Tino Vaittinen
Tiimityön juhlintaa edustustossa. Kuva: Tino Vaittinen

Prosessi sai myös minut vihreistä asioista vastaavana ajattelemaan ympäristöystävällisemmin. Myönnän, etten ole ollut aivan aallon harjalla. Voikin olla hyvä ajatus nimetä ympäristöasioista vastaavaksi henkilö, joka ei ole vielä aivan ”käännytetty”. Asioihin tutustuminen vakuuttaa, ja joskus sen äärelle on hieman ravistettava itseä. Paljon on tietenkin työsarkaa jäljellä. Vastaanotin kuitenkin ylpeänä tiiminä toimineen henkilökunnan puolesta vihreän suurlähetystön todistuksen Tel Avivin kaupungin järjestämässä tilaisuudessa. Viimeisten Tel Avivissa viettämieni kuukausien tavoitteeksi täytyy asettaa kaupungin kasvisruokaskeneen tutustuminen. Ja toivotaan, että roskien lajittelu ja kierrätys eivät unohdu tulevien Euroviisujen juhlahumussa.

Työ ympäristöasioiden parissa tietysti jatkuu. Yksi kannustin siihen on, että vihreän suurlähetystön kunniakirja pitää ansaita uudestaan vuosittain.