Yleisnäkymä Tel Avivin kaupunkiin Suomen suurlähetystön ikkunasta, Adgar 360 -rakennuksesta, on värimaailmaltaan ja tunnelmaltaan luonnonvaalea rakennusmeri. Yhtenäisestä näkymästä muita rakennuksia korkeammalle nousevat lasipintaiset tornitalot ja pilvenpiirtäjät. Kauempaa tarkasteltu yhtenäisyys näyttäytyy hyvin erilaisena katutasolla koettuna, eikä voi olla kiinnittämättä huomiota rakennusten kirjoon.
Tel Avivin rakennuskanta koostuu suurilta osin asuinkerrostaloista, liiketiloista ja tornitaloista, joita rakennetaan jatkuvasti lisää. Rakennusmateriaaleina käytetään betonia, suuria ikkunoita ja metallikaiteita. Rakennusten ulkonäkö vaihtelee niiden iän mukaan. Vierekkäin voivat olla moderni, ulkokuoreltaan lähes kokonaan lasinen tornitalo ja muutaman kerroksen korkuinen ajan saatossa rapistunut betonirakennus. Uusien ja vanhojen rakennusten vuorottelu tekee katukuvasta vaihtelevan ja saa katseen kiinnittymään rakennusten yksityiskohtiin.
Kävellen kaupungin sykkeeseen
Tel Aviviin on miellyttävä tutustua kävellen, lähes kaikkialla jalkakäytävät on selkeästi erotettu ajoväylistä. Monin paikoin jalkakäytävät ovat kuitenkin kapeita ja paikoittain huonokuntoisilla kaduilla liikkuu paljon ihmisiä kellonajasta riippumatta. Lisäksi kadut ovat paikoittain huonokuntoisia. Kannattaa varautua mukavilla kengillä ja rennolla aikataululla, jotta ehtii keskittymään ympärillä avautuviin näkymiin. Kaduilla harhaillessa saattaa myös törmätä ravintoloihin, kauppoihin ja taidegallerioihin, joita ei ehkä muuten tulisi löytäneeksi.
Pelkästään rakennukset tarjoavat kävelijälle mielenkiintoisen ympäristön, jossa katseensa voi kiinnittää monenlaisiin värikkäisiin yksityiskohtiin ja rakennusratkaisuihin. Silmilleen voi tarjota kaunista katseltavaa poikkeamatta gallerioihin tai näyttelyihin. Rakennusten väleissä kasvavat palmut ja muut kasvit luovat viihtyisyyttä. Näyttää aivan kuin talot olisi rakennettu niiden väleissä kasvavia puita väistellen, ja kaupunki olisi rakentunut sinne mihin kasvit ovat antaneet tilaa.
Kurkista sisään puoteihin ja kahviloihin
Kauppakaduilla kaupat ja puodit pursuavat liiketiloista kadun puolelle. Avoimet ovet ja värikkäät sisäänkäynnit houkuttelevat kurkkaamaan sisälle liikkeisiin. Kaupungin kuumuudesta onkin miellyttävä poiketa liiketiloihin, jotka ovat useimmiten hyvin ilmastoituja. Kaupunkikuvaan mahtuu sekä pienenpieniä putiikkeja, väljästi sisustettuja showroomeja että jättimäisiä kauppakeskuksia, joiden käytävät ovat täynnä mitä mielikuvituksellisimpia liikkeitä.
Vaikka syksy saa pimeyden laskeutumaan kaupungin ylle aikaisemmin iltapäivällä, ei kaupunkiin tutustumista kannata jättää vain valoisaan aikaan. Ravintolat levittäytyvät kauniisti katujen kulmiin terasseineen, jotka on valaistu tunnelmallisesti. Lämpiminä iltoina on miellyttävä nauttia illallinen terassilla ja katsella kaupungin vilinään avautuvia näkymiä.
Kävellen UNESCO:n maailmanperintökohteeseen
Tel Aviviin tutustuessa ei kannata unohtaa Valkoista kaupunkia (hepreaksi Ha-Ir HaLevana), joka lisättiin UNESCO:n maailmanperintöluetteloon vuonna 2003. Valkoinen kaupunki on noin 4000 vaaleasävyisen rakennuksen keskittymä, jonka ovat suunnitelleet 1930-luvulla Saksasta Israeliin muuttaneet arkkitehdit. Alueen rakennukset edustavat niin sanottua Bauhaus-tyyliä.
Lilli Sulander
Toimin suurlähetystön korkeakouluharjoittelijana tammikuuhun 2019 asti. Opiskeluni poliittisessa ja yleisessä historiassa ovat maisterivaiheessa.